Kérem Várjon!
Cikkek
Oportót mostantól iszom!
Előkóstolók a Portugieser du Monde apropóján 1.
Győrffy Zoltán
2023 March 03.
Kilencedszer rendezzük meg a portugieserek nemzetközi versenyét, gondoltam, ideje felderíteni a mezőnyt, hogyan is alakulnak a friss tételek. Nekem ugyanis mostantól él a kóstoljunk oportót mozgalmi jelszó, a primőrök nem a szívem csücskei, a pillanat hevében persze időnként elragad valamelyik, de a tavasz hóvirágaival együtt eljön az oportóivás kora. Nem pontozunk, csak kóstolunk, majd a bírák megmondják, mennyire volt igazunk.

A villányi pincesoron péntek délután még nincsenek sokan, amikor két pincét veszek célba. Két olyan pincét, ahol komolyan veszik a portugiesert, Virtus és Gábor néven még szelekció is készül a jobb évjáratokban.

Előbb Lelovits Tamással ülünk el pár mondat és egy pohár portugieser erejéig. Most nem a válogatéson a sor, az 2022-es tétel érdekel. A primőr már elfogyott, felszívták Márton libái, de itt a hosszabb távra alkotott verzió. Tamás szerint az évjárat kiemelkedően kedvezett a kékoportónak, lékinyerésben ugyan picit alulmaradt, viszont nagyon korrekt savak maradtak meg, mellett beérett a szőlő, viszont az alkohol sem szállt el.

A Lelovits Portugieser 2022 illatában lassan nyílik, de egyre szebb, erőteljesebb, intenzívebb gyümölcsösséget sugároz. meggy, szilva, sőt még némi szeder és marcipán is beugrik. Kortyban a friss bogyós gyümölcsök mellé némi grillázs jön, ami jobb években mindig ott figyel. Egyszerre könnyed, friss, gyümölcsös, de emellett tartalmas, kis krémesség is van, ez a sav elegendő élénkséget ad, a február végi napsütésben már a teraszra csábít. (2100 forint a pincénél.)

A szomszédban, a Szende Pincében így már a teraszon ülünk le, itt már tavasz van (aztán pár nappal később hó lepte be a Mecseket...), de a rozét gondoltát elhessegetjük, egy pohár portugieser érkezik. Szende Gábor, az ifjabb úgy látja, az idei évjáratban szép, az átlagosnál sötétebb színvilágú portugieserek kerültek ki, amelyek kifejezetten gyümölcsösek, élénkek, az öt és feles természetes sav nem minden évben jön össze a fajtában, viszont az alkohol meg ott van a 12-es környékén, ami kedvez az ivós, csúszós oportónak.

A Szende Portugieser 2022 egész illatos, azt is mondanám, hogy a szokásos meggy és szilva mellé még lila virágokat is kapunk. Kortyban aztán könnyed gyümölcs, tiszta, ivós, az igazi hétköznapok bora, amit lelkiismeretfurdalás nélkül lehet bontani és nagyjából a fél magyar ételvilághoz passzol. (2200 forint a pincénél.)