Az elmúlt évtizedekben kalandos sorsa volt a Szekszárdi borvidéknek. Előbb meg kellett találni azt az identitást, ami mentén a fejlődés útjára lehet lépni, majd ennek abszolválása után már csak tartani kellett a növekedési görbét. A jelszó sokáig világos volt: Utolérni Villányt! Sok szép sikernek lehettünk tanúi az elmúlt években, megkérdőjelezhetetlen a fejlődés, de vajon hol jár, s hol a helye Szekszárdnak a pannon bortérképen?
Négy, viszonylag fapados kérdéssel próbáltunk utánajárni a dolgoknak (Miért jön a borturista? Mi változott az elmúlt években? Mit mutatnak a számok? Milyen fejlesztésekre lenne szükség?), tendenciákat keresünk, a térség jelenlegi értékeire vagyunk kíváncsiak, a fejlődés lehetséges távlati irányaival.
Mészáros Pál (Mészáros Borház)
Erre viszonylag egyszerű a válasz! Kiválóak a borok, azt hiszem, hogy nem árultam el nagy titkot, emellett a szívélyes vendéglátás az, ami miatt jól érzik magukat a vendégek. Ezek a benyomások megmaradnak bennük, emlékeznek rá, s így könnyen visszatérnek később a vidékre. Szerencsére ez az utóbbi évekre levetítve számokban is megmutatkozik, az eltöltött vendégéjszakák száma hál’ istennek folyamatosan növekszik, a magyarok abszolút többségben vannak, s talán azt is mondhatom, hogy szinte soha nem volt ezek miatt probléma a boreladással. Mindet elviszik!
Persze azért nem minden tökéletes. Szekszárd városnak, de az egész borrégiónak nagyon nagy szüksége lenne további szálláshelyekre, mert egyelőre az elmúlt évek növekvő számai ellenére még mindig nagyon kevés a panzió, hotel, ahol a messzebbről érkezőket elszállásolhatnánk nagyobb létszámban. Mi magunk is ennek érdekében fogtunk hotelfejlesztésbe (a nyitóképünkön a látványterv látható - a szerk. megjegyzése), ami ősszel már fogadhatja a vendégeket.
Fritz József (Fritz Borház)
Nagyon-nagyon jók a borok! Szerencsére ez a válasz sosem lesz unalmas számomra, inkább büszkeséggel tölt el. Ahogy az is, hogy akár borminőségben, akár a fogadóhelyek színvonalában kezdjük behozni Villányt! Folyamatosan fejlődünk, fejlesztünk, javult a szekszárdi borok minősége is a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, Borházunkban növeltük a kiadható szobák számát is, ezek mind-mind magas minőségű szolgáltatások, ugyanis a vendégek ezt már elvárják, akárhonnan is érkeznek hozzánk. Persze főleg hazaiak jönnek itt is, ráadásul nagy többségben. Talán ez a marketing tevékenység hiányára is utal, egyelőre még csak álmodunk arról, hogy Budapesthez, Hévízhez vagy esetleg Hajdúszoboszlóhoz hasonló vonzerőt képviseljünk a külföldiek szemében.
Ezen állapot feloldása ellen tehetünk is persze, annak ellenére, hogy számos pincénél építettek ki modern, nyugati színvonalú szálláshelyeket, ez még mindig nagyon kevés. Szükség lenne egy nagyobb kapacitású, akár száz-százötven fő befogadására képes igazi wellness-hotelre Szekszárdon, ahol akár konferenciákat-előadásokat, akár csak egy hosszabb hétvégét nagyobb létszámban is el lehet tölteni. De ez egyelőre még a jövő zenéje.
Takler András (Takler Pincészet)
Rendkívül fontos a bor illetve a jó bor, hiszen mégiscsak borturizmusról beszélünk, azonban nálunk még legalább ilyen jelentőséggel bír a földrajzi fekvés és a környezet. Nyilván elfogult is vagyok egy picit, de véleményem szerint kevés helyen vannak ilyen szép fekvésű, ilyen idilli környezetben működő pincék, borászatok. Ehhez hozzáadhatjuk még a személyesség faktorát is, azaz szerintem fontos kiemelni, hogy Szekszárd nem ment el a tömegesedés felé, hanem megőrizte a kicsikre jellemző báját, amellett hogy igenis már nagyágyúnak tekinthető a borpiacon. Évről-évre próbálunk fejlődni, persze a magyar turisták vannak többségben – ez sem újdonság, és nem is bánjuk, de egyre több külföldi is meglátogat minket, jellemzően tőlünk északabbra fekvő országok lakói, svédek, oroszok, csehek, szlovákok és szerencsére egyre több céges rendezvénynek, csapatépítő tréningnek is házigazdái lehetünk, ami talán korábban nem volt ennyire jellemző.
A további kitörési pontokat talán három pillér mentén lehetne megfogalmazni: egyrészről a szolgáltatások komplexebbé tételével – mi például a wellness-részlegünket fejlesztettük, de tervezünk tenisz-pályát és lovaglási lehetőséget is, másrészről a szálláshelyek számának további növelésével – de azt hiszem, hogy a megkérdezettek mindegyike elmondta, hogy mennyire égető kérdés ez, harmadrészt pedig egy méltánytalanul háttérbe szoruló lehetőség előtérbe vonásával – egy bicikliút kiépítésével Szekszárd és a Gemenci erdő között, azt hiszem, hogy a Duna és az alkalomadtán hallható szarvasbőgés elegendő csábító erőt jelentene minden ember számára, hogy itt töltsön pár napot ebben a szép környezetben.
Bodri Orsolya (Bodri Pince)
Gondolom eddig mindenki a bort mondta elsőnek. Én sem tudok másként tenni. Természetes, hogy elsődlegesen a szekszárdi bor miatt jönnek az emberek vidékünkre, azonban e mellett még számos dolgot ki lehet emelni. Gyönyörű a táj amelyen a szekszárdi borvidék elterül, gazdag vizuális élményt nyújt már akkor is, ha két-három tetszőleges pincét végigkóstol a mindenkori vendég. Ezeken felül még hadd emeljem ki a bor és sport kapcsolódási pontjait. Itt van például a Borvidéki Félmaraton vagy a Lajvér Terepmaraton, hogy csak a legismertebbeket említsem. Érdekes, hogy a sport és a bor összefonódása igenis sok embert meg tud mozgatni.
Ha a saját példánkon akarok elindulni, akkor mindenképp fontosnak tartom, hogy az elmúlt években nyitottunk a gasztronómia felé is, állandó nyitvatartással á lá carte éttermünk van már, több szálláshellyel rendelkezünk, mint pár évvel korábban és egyáltalán felismertük, hogy a turistákkal foglalkozni kell. Nem elég, hogy idejönnek és eltöltenek pár éjszakát, gondoskodni kell róla, hogy minden igényüket – ha lehet – akkor teljesítsük. Ennek a szemléletmódnak is köszönhetően egyre többen látogatnak el hozzánk, döntően magyarok, de talán ez is mutatja, hogy még van hova fejlődni. Egyértelműen szálláshely hiány van még mindig Szekszárdon, a pincék egyéni fejlesztései ezt nem is fogják megoldani hosszútávon, szükség lenne a városban egy nagyobb, minden igényt kiszolgáló hotelra, ha ez megvalósul, akkor újra elővehetjük a korábban említett kérdéseket!