Persze a válasz nagy eséllyel igen, de a kérdés korántsem álnaív. Fontos átgondolni, a kiváló nagyborászatok, pincészetek, szállodák és éttermek mellett mit nyújthatnak a családi pincészetek. Útmutatásért Müller Jánoshoz fordultunk, aki a kezdetek óta jelen van Villány minőségi borkészítésében, családi pincéjével mégis mert „kicsi maradni”. A legdélebbi magyar borvidék az elmúlt időszakban szinte néhány év alatt fejlődött óriásit. Nem is feltétlen boraiban (bár az egymást követő kiváló évjáratokat most már úgy tűnik, hogy hamarosan mindnyájan megtanulhatjuk igazán értékelni), hiszen ezek közt már a kilencvenes évek eleje óta számos kiváló tételt találni minden kategóriában. Nem is a hírnév, a népszerűség, az elismertség tekintetében, hiszen a villányi sok tekintetben az első számú magyar borvidék, és aligha van vörösbort kedvelő ember, akinek ne lenne innen néhány nagy kedvence.
Ami nagyot változott, az a szolgáltatások és a méretek. Még az elmúlt években is jelentek meg újonnan nagy, minőségi borkészítésbe kezdő pincészetek, nyílt kiváló étterem, szálloda is, és számtalan kis pincészet nőtt fokozatosan egyre nagyobbra. Teljesen joggal merül fel a címben is megfogalmazott kérdés arra vonatkozóan, mit is tudhatnak a családi pincészetek, amelyek a kilencvenes években láthatóvá vált „reneszánsz” óta a borvidék építőkövei.
A Müller család (túlzás nélkül) évszázadok óta foglalkozott borkészítéssel, de a történelem viharait csak egy kis családi parcella élte túl, ami ma is a vállalkozás része. Müller János a borgazdasági kombinátban dolgozott, volt művezető, egyedüliként értett a korszerű feldolgozó gépsor kezeléséhez, ezért csoportvezetőként a borász szakmában találta magát.
Ahogy a korán ébredők közül sokan, 1991-ben vágott bele a családi borászat megindításába, ami komollyá akkor vált, amikor az abszolút kísérleti jelleggel elkészített saját 1991-es cabernet sauvignon vörösbora nagydíjat nyert a magántermelők versenyén. Ő ekkor határozta el, hogy a saját borkészítésnek is van jövője. Mert kicsi maradni.
A Müller Pince minőségben és kínálatban fokozatosan fejlődött, a turisták és borkedvelők körében hamar népszerű lett. Először csak a kiváló vörösborokkal (rozéval, portugieserrel, merlot-val, kékfrankossal és cabernet sauvignonnal), aztán a vendégfogadóval, a magánszállással. De ellentétben azokkal, akik szintén ez idő tájt tanulták a magánborászkodás tudományát, Müllerék ma is 1 hektár körüli területen termelnek, 10 ezer palackot meg nem haladó mennyiséget.
„Szükség van a nagy borászatokra is, hiszen a fajtaválaszték bővítésében, a növényvédelem és a borászati technológia területén tapasztalataik nélkülözhetetlenek” – válaszolja meg kérdésünkre a címben fltett kérdést. A kis pincészet feladata a rendszerben az, hogy minőségi bort kínáljon a mindennapokra, hogy megfizethető italt adjon vacsora mellé a családoknak. Hogy a térségbe érkező vendégek könnyen kóstolhassanak néhány tételt, ami jól jellemzi a régiót. Láthatóan arra fekteti a hangsúlyt, hogy érdemes legyen a pincészetbe „betérni” és számtalan története van borról, Villányról, történelemről és emberekről. Ha kíváncsiak például arra, hogy az ötvenes években miért kísérleteztek citromtelepítéssel a mai plébániakertben, akkor már sejthetik is, kihez érdemes fordulniuk egy jó sztoriért.
Bár a cikk elkészültekor még nem találkozhattunk a 2010-es oportóval, a nehéz évjárat ellenére úgy sejtjük, Müller Jánosét idén is kár lesz kihagyni. Évek óta a legszebb, legállandóbb minőséget képviselő portugieserek érkeztek ugyanis ebből a műhelyből. Tudják is egyre többen, hogy érdemes megállni néhány pohárért vagy néhány palackért. Müller János mindent megtesz, hogy így legyen és a vendégek visszatérjenek: „Aki éppen elhalad az utcában, vagy csak aludni jön hozzánk, de kóstolni már megy is tovább a nagy pincészetekhez, annak azt szoktam mondani: Kóstoljon nálam is egy pohár bort! Csak, hogy legyen összehasonlítási alapja…”