Kérem Várjon!
Cikkek
Ezek lennének a vágyaim?
A zöldveltelinitől a primitivóig
zoranka
2014 February 10.

A gyerekek születésnapjára összejött csapat rég nem volt ennyire hangulatban, valahogy közösségileg kellett a lazulás, voltunk persze nem kevesen, hét gyerek rohangált a ház valamennyi szintjén és szobájában, de azért a borokra is oda tudtunk figyelni. Nem volt vakkóstoló, nem volt hosszasan tervezgetett sorrend, a borhűtő aktuális kínálatából válogattunk. 

Délután egykor kezdtük el a főzést, az elzászi Cave de Turckheim 2011-es Rieslingje (Tesco Finest, leértékelve egy ezres), pontosabban majdnem egy teljes palack ment a žgvacetba. Aki figyelmesen olvasta egy korábbi beszámolónkat, ez az étel már ott is szerepelt, rövid időn belül másodszor főztem, persze nagy részben más csapatnak. A majdnem egy teljes palack eleje a poharamban végezte, előkóstolás nélkül nem tehetünk bort az ételbe.

Dusán behűtött borral érkezett, dugóhúzó sem kellett hozzá, így amikor a csapat kiteljesedett, töltöttünk egy pohár könnyű fehéret.

Kvassay Levente Villányi Zöldveltelini 2013

Nemrég kóstoltuk már ezt a bort, nem sokban változott a véleményem, talán annyi, hogy frissebb, nyíltabb lett az illata szebben hozza a citrusokat, tavaszi rétet. Kortyban a korrektnél magasabb és kicsit élesebb savak, tiszta, jön a gyümölcsösség. Kell neki szellőztetés, nyitottabb, gazdagabb, szebb lesz. Tisztességes, jó bor, de én húsz fok feletti napsütésben innám szívesebben, akár fröccsben. ***

Laposa Badacsonyi Rizling2 2012

Ez a rizling egy rajnai rizling alapú házasítás, némi olaszrizlinggel fűszerezve. Innen fordult komolyabbra az este, a fehérek között ez nyerte el leginkább a csapat tetszését. Illatban érett citrusokkal találkozunk és érett barackos, már-már trópusi gyümölcsösséggel. Ahogy nyílik, úgy jelenik meg egyre szebben az ásványfűszer, sőt némi marcipánosság is jut bele. Kortyban jó savgerinc lendíti, jól formázott struktúrája van, visszatér a citrusosság, szépen ellenpontoz a minerális szikárság és az édes, érett gyümölcsösség között. ****

Csetvei Pince Móri NapHoldCsillag 2012

Csetvei Kriszta móri házasítása izgalmas bor, nemrég azt írtam róla a Gustóban, hogy olyan bor, amely mellett elüldögélünk, beszélgetünk, észrevétlen telik az idő és a bor egyre szebb, mi meg egyre szerelmesebbek vagyunk. Illata kedves. De tényleg. Méz, vaj, vanília, érett alma és valahol egy csokor nem túl illatos virág. Bele kell kortyolni. Lédús citrom, mandarin, körte, a vajas textúra selymes, csúszós kortyúvá teszi, a mogyorós, pörkölt magvas, világos karamelles fűszerezettség jól áll neki. Nem mindenkinek jött be az a selymes, lágy, behízelgő ízvilág, én bármikor visszakóstolnám szívesen. ****

Miljas Grk 2012

Kaptam két bort a napokban horvát barátaimtól, rögvest meg is bontottuk őket. Nem sok bort kóstoltam a Dubrovniktól délre fekvő konavlei borvidékről. Így azt sem tudtam, hogy ott is van a grk szőlőből, ami Korčula szigetének egyik jellegzetes fajtája. Ez a bor sokkal déliesebb, kissé fáradt is, nehezebben indul be, nem igazán találtunk egymásra. ***

Miljas Malvasija Dubrovačka 2012

Sokkal jobban bejött viszont a malvasija dubrovačka, a helyi malvázia-variáns, valójában a Mediterráneumban elterjedt Malvasia delle Lipari klónja. Van valami könnyed virágosság az illatban, körte, barack, kis birs is megjelenik. A déliség az alkoholban mutatkozik meg, nem kevés a 14,4, kevesebb krafttal még elegánsabb, izgalmasabb bor lehetne. ***+

Masseria Altemura Sasseo Primitivo Salento 2011

És ha már dél, amikor vörösre váltunk, előkerül a szeptemberben dél-olasz túrámon beszerzett primitivo. Vagy zinfandel, vagy crljenak. Ki hogy szereti. Illata egyszerre finoman zöldfűszeres, enyhén borsos, piros gyümölcsök, eper, málna, szeder jön belőle, érett gyümölcsök, édes tannin, kerek, élvezetes. Gazdag, jó anyag, csokis lekváros lecsengéssel, észre sem vettük, már elfogyott a palack. ****+

A beszélgetés valahol itt kanyarodik el a webshopos technológiák, alkalmazásfejlesztések, a vágyak és vásárlói motivációk felé. A gyerekek már épp pillanatnyi szünetet tartanak és a Lecsót nézik, amíg a szülők a legsikeresebb webshopok világába kapnak betekintést, de valami rejtélyes ok folytán felhangzik Kisgrofó slágere és Marko Perković Thompson hazafias kontra usztasa-fasiszta zenéje és attitűdje is vita tárgyává vált. Egy kis vörös mit ki nem hoz az emberből…

Petrač Karizma 2009

A Zágrábtól északra fekvő pincészet vörös házasítását másfél éve szereztem be, akkortájt tetszett meg egy kóstolón. Cabernet sauvignon és merlot. Szedres, áfonyás, hordófűszeres illat, kortyban vannak savak, vannak gyümölcsök, jó struktúra, nem túl tömény, nem túl masszív, de jelentős hiányt sem szenved semmiben. Jólesően kortyoljuk el, pedig nem volt könnyű dolga a primitivo után. ****

Pántlika Dörgicsei Cabernet Sauvignon 2011

Az utolsó vörös egy dörgicsei cabsav, nemrég kaptam, a hatezer példányból az 1711-es palack jutott nekem. A hordófűszerek érződnek, ahogy az erdei gyümölcsök is megjelennek már az illatában is. Kell neki egy kis idő a pohárban, levegő és hőfok-emelkedés, hogy szélesebb egyen a korty, gazdagabb az élmény. Jó savak, némi minerális sós-édes kortyvég, finom fűszeresség, jó savak. Még érnie kellene, szerintem ennyi. ***+

Az este folyamán kipukkant két pezsgő, egy Fünfkirchen (Cezar Pezsgőpincészet, Pécs) és egy Zlatni Vuglec (Vuglec Breg, Horvátország) dugója, mindkettő hozta a formáját, de sajnálattal vettük tudomásul, hogy a saját goriška brdai vörös házasításom erősen beindult a palackban, a pezsgés miatt élvezhetetlen volt (bár ezt Fenyő cáfolta). A történetírás feljegyezheti, hogy nagy potenciált sejtve fektettük el egykoron a 2010-es házasítást, amelyben merlot 50%, cabernet franc 40% és cabernet sauvignon 10% volt. Sajnos, mivel ez volt az egyetlen még félretett példány, már nem tudjuk meg sosem, milyen lehetett volna teljességében.

Egyszerű borokkal is beérjük, a vágyaim nem a legdrágább borok, inkább hogy kikkel iszom meg őket. Ők egyre fontosabbak, no meg akik körülöttünk ugrándoztak egész este. Tizenegyre elmosogattunk, elpakoltunk, elcsendesedett a ház. Ilyenkor menthetetlen szentimentalista leszek, úgy érzem, de ez vagyok. A borhűtőt meg jövő héten újratöltjük…

banner