Kérem Várjon!
Cikkek
Francia kesergő, 2024
Jakab Tamás
2024 October 24.

Ami a már-már szokásos késő tavaszi fagyoknál sejthető volt, majd erre a nyári csapadék-meleg-pára kombó és a peronoszpóra nyomás még rátett, most végképp realizálódott: minden idők egyik leggyengébb termését takarították be Franciaország szerte. És ezúttal nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is.

Burgundia: Az elmúlt ötven év legnehezebb évjáratán vannak túl idén, az eredmény pedig? A tavalyi gyenge terméstől is 25%-kal elmarad az idei, a minősége pedig – „kihívásokkal teli”. (És, hát, nyilván ez az elmúlt ötven év is inkább epikus kitétel: a hatvan évvel ezelőtti szüretre már csak igen kevés még élő tanú emlékszik, a statisztikán túl, persze…)

Bordeaux: Az idei 3,8 millió hektoliteres termést a bordeaux-i gazdák szakmaközi tanácsa (CIVB) „történelmileg csekélynek” minősítette. A számot, ha a mintegy 115-120 ezer hektárral elosztjuk, akkor valóban rendkívül alacsony hányados jön ki… Kétségtelen, a nehéz időjárási helyzet (szintén késői fagy, majd peronoszpóra) mellett itt a támogatott kivágás miatt sem lesz már akkora termés, mint akár öt évvel ezelőtt volt.

Champagne: A peronoszpóra elvitt szinte mindent idén. A tavalyi rekordtermés után az idénre engedélyezett, visszafogott 10 000 kg-os hektáronkénti maximum közelében sem járt a termés, az első összegzések alapján mintegy 60 mázsa termést hoztak csak le a gazdák az egységnyi területen. A borászoknak engedélyezték is, hogy a tavalyi rekordtermésből visszatartott, szintén rekordmennyiségű reserve borral töltsék fel az idei készleteket. Csakhogy, ez kétélű fegyver: az idei alacsony és rossz minőségű termést nem a tavalyi tömeges és szintén alacsony minőségű termés alacsony értékű reserve borával akarták feltölteni, hanem egy olyan évjáratéval, ahol a a mennyiség ugyan kell, de a minőség miatt „elfér” az alacsonyabb reserve is. Most viszont a vak vezet világtalant esete áll fenn: vagy felhasználja az adott pezsgőház a reserve borát, és a szar terméshez szar bort rak hozzá, vagy nem használja fel, de akkor meg olyan kis mennyiségű (és szintén szar) terméket tud csak piacra dobni, amivel az idei szőlészeti vesztesége garantáltan realizálódik a borászati értékesítésben is. 

Összességében, úgy tűnik, 2024 sem a francia borászat éve lesz, nem feltétlenül kell prémiumokra várnunk ebből az évből.  Lehet, Franciaországban már nem a spájzban van a klímaváltozás, hanem a nappaliban pöffeszkedik?