Kérem Várjon!
Cikkek
A nagy Salon-vertikális 1988-2009
VieVinum 2016 – 2. rész
zoranka
2016 October 05.

Az osztrák nemzeti borverseny, a Salon Österreich Wein gyűjteményéből, közel 7000 borminta közül került ki az a 265, amit a VieVinumhoz kapcsolódóan egy ültetett kóstoló során lehetett megkóstolni. A Palais Niederösterreich pazar környezet, egyetlen hatalmas terem, több száz kóstoló, délelőtti és délutáni szekcióra bontva, jómagam a korábbi kezdést választottam, elvileg akkor frissebbek az érzékszerveink. A 42 sorba rendezett 265 borból hatvan fért bele a délelőttbe, ide most csak a nekem legjobban tetszőket válogattam ki.

Flight 2 (Grüner Veltliner)

  1. Liegenfeld (Burgenland) Leithaberg Grüner Veltliner 2007 (84/100)
  2. Weixelbaum (Kamptal) Ried Wechselberg Grüner Veltliner 2007 (86/100)
  3. Petra Unger(Kremstal) DAC Reserve Ried Oberfeld „Alte Reben“ Grüner Veltliner 2007 (85/100)
  4. Franz Hirtzberger (Wachau) Smaragd Ried Spitzer Axpoint Grüner Veltliner 2007 (89/100)
  5. Meinhard Forstreiter (Kremstal) DAC Reserve Ried Schiefer Grüner Veltliner 2007 (87/100)
  6. Anita & Rudolf Schwarzböck (Niederösterreich) Ried Hölle Grüner Veltliner 2007 (86/100)

Ebből a sorból egyértelműen a Hirtzberger volt a kedvencem, vastag, testes, tömény veltelini, nem csoda, hogy a 9 év meg se kottyant neki. Jó sav őrzi benne a lüktetést, fűszeres, szaftos, érett citrusokkal, pici dohány, inkább szivar, mint pipa. Szaftos gyümölcsösség kortyban, krémesség, kis édesérzettel megbolondítva.

Flight 3 (Grüner Veltliner)

  1. Stift Göttweig (Kremstal) Ried Göttweiger Berg Grüner Veltliner 2006 (88/100)
  2. Josef Schmid (Kremstal) „Kremser Alte Reben Priorissa“ Grüner Veltliner 2006 (87/100)
  3. Schloss Gobelsburg (Kamptal) Ried Renner Grüner Veltliner 2006 (90/100)
  4. Ecker - Eckhof (Wagram-Donauland) „Premium“ Grüner Veltliner 2006 (89/100)

Egy évvel idősebb korosztály, de összességében jobban bejöttek. A Schloss Gobelsburg feszes, érett, telt és minden tekintetben szépen kiegyensúlyozott bor volt, nagy élmény, tőlük talán el is vártam, hogy a tízéves veltelini is szép legyen, de kevéssel maradt el tőle az Ecker – Eckhof számomra tök ismeretlenségből bukkant elő, annyit tudtam kideríteni, hogy löszös-meszes talajon, ötven éves tőkéken termett az alapanyag, a bor fűszeres, a hordó (akáchordó) jól integrálódott, jó anyag még mindig és elegáns is.

Flight 11 (Riesling)

  1. Sighardt Donabaum (Wachau) Smaragd Ried 1000-Eimer-Berg „S. Dona“ Riesling 2005 (84/100)
  2. Josef Schmid (Kremstal) Ried Kremser Weinzierlberg „Priorissa“ Riesling 2004 (87/100)
  3. Anton Schneeweiß (Wachau) Smaragd Ried Steinriegl zu Weißenkirchen Riesling 2003 (88/100)
  4. Stierschneider–Kartäuserhof (Wachau) Smaragd Ried Achleiten Riesling 2001 (87/100)
  5. Aigner (Kremstal) Ried Kremser Weinzierlberg Riesling 1998 (86/100)
  6. Stadt Krems (Kremstal) Ried Steiner Grillenparz Riesling 1997 (90/100)

A rajnai rizlingeket majdnem lekéstem, két sorról le is csúsztam, elfogytak, de ez is kárpótolt. Elsősorban a végén a Stadt Krems közel húszéves bora, ami legtagadhatna bőven a korából, annyira élő, annyira feszes, finoman gyümölcsös és erősen minerális bor.

Flight 12 (Roter Veltliner)

  1. Mantlerhof (Niederösterreich) Ried Reisenthal Roter Veltliner 2008 (88/100)
  2. Söllner (Wagram) „Sonnseitn“ Roter Veltliner 2007 (86/100)
  3. Leth (Wagram) Ried Scheiben Roter Veltliner 2006 (88/100)
  4. Josef Fritz (Wagram-Donauland) Ried Steinberg Roter Veltliner 2005 (86/100)

A piros veltelini az a fajta, amiről keveset tudok, e érdekel, amióta egy-két tétellel korábban megismerkedtem. Ráadásul a cirfandli egyik szülője, ami plusz érv természetesen. Két tétel tetszett jobban, a Mantlerhof gyümölcsös, intenzív illatú bor volt, sok érett őszibarackkal, kortyban is szaftos gyümölcsösség, kis édeskesernye, érett, már-már aszalt gyümölcsök, az ananász, trópsi gyümölcsök is megjelentek. A Leth illatában szintén érett gyümölcsöket hozott, az alkohol nem kevés, de elbírja, mert elég masszív, sűrű szövésű bor, telt és krémes a korty.

Flight 14 (Sauvignon Blanc)

  1. Jöbstl (Steiermark) Sauvignon Blanc 2007 (86/100)
  2. Reiterer (Südsteiermark) Sauvignon Blanc 2007 (88/100)
  3. Peter Skoff (Südsteiermark) Ried Kranachberg Sauvignon Blanc 2007 (87/100)
  4. Gross (Südsteiermark) Ried Sulz „1STK“ Sauvignon Blanc 2007 (92/100)
  5. Tement (Südsteiermark) Ried Grassnitzberg „1STK“ Sauvignon Blanc 2007 (93/100)

A sauvinon blanc-okra kíváncsi voltam, a stájer borok nagy kedvenceim ebből a fajtából. Ebben a sorban 2007-es tételek sorakoztak, az eleje is jól indult, de a végén két extraklasszis jött. A Gross kristálytiszta illatú, szinte fiatalos, zöldfűszeres, füves, rózsaborsos. Kortyban több gyümölcs jön, friss trópusi jegyek, mineralitás és lendület. Nagyszerű tétel, abszolút sorban is a top-kedvencek közé került. Ahogy a Tement is, ebben az ásványosság lett kimaxolva. Jó test, friss gyümölcsök, sok füves aromatika, sok fű és csalán. Az ásványos érzet, a sós jegyek dominálnak, némi cseresség is felbukkan. Csodálatos tiszta, izgalmas, sokrétű illat és utána sem csalódás.

Flight 15 (Sauvignon Blanc)

  1. Ploder-Rosenberg (Steirisches Vulkanland) „Linea“ Sauvignon Blanc 2006 (88/100)
  2. Tscheppe (Südsteiermark)Ried Czamillonberg Sauvignon Blanc 2006 (86/100)
  3. Erwin Sabathi (Südsteiermark) Ried Pössnitzberg Sauvignon Blanc 2006 (92/100)

A 2006-os sauvignon blanc-ok kiemeltje a Sabathi pincészettől érkezett. Bogyós gyümölcsök, ásványosság, érett mangó, kamilla, ribizli és egres. Kortyban egyszerre fűszeres és gyümölcsös, jó savakkal. Izgalmas, komplex bor, egészestés játékos.

Flight 16 (Sauvignon Blanc)

  1. Skoff Original (Walter Skoff) (Südsteiermark) Ried Hochsulz Sauvignon Blanc 2003 (86/100)
  2. Neumeister (Süd-Oststeiermark) Ried Moarfeitl Sauvignon Blanc 2002 (88/100)
  3. Ploder-Rosenberg (Süd-Oststeiermark) „Linea“ Sauvignon Blanc 2002 (90/100)
  4. Kollwentz (Burgenland) Ried Steinmühle Sauvignon Blanc 2001 (86/100)
  5. Sepp Moser (Kremstal) Ried Schnabel Sauvignon Blanc 1998 (86/100)

A régebbi sauvignonok között is találtam kedvemre valót, nem is egyet, de egyet különösképpen. A Ploder-Rosenberg pincészetről korábban semmit sem tudtam, de a 2002-es boruk lenyűgöző volt. (Egyébként 2006 óta biodinamikus, 2015 óta Demeter-minősítéssel rendelkeznek és van csomó izgalmas fajta és technológiai kísérletük.) Friss, lendületes, hordó is, fűszer is, gyümölcs is van még benne bőven, egres, bodzaszörp és citromfű, plusz az alkohol is érződik, de a test elég hozzá, kell is hozzá. Izgalmas bor.

Flight 19 (Gemischter Satz)

  1. Rotes Haus (Wien) Reserve „Am Nussberg“ Gemischter Satz 2008 (87/100)
  2. Hajszan (Wien) Ried Weissleiten Gemischter Satz 2007 (88/100)
  3. Edlmoser (Wien) Ried Maurerberg Gemischter Satz 2007 (84/100)
  4. Zahel (Wien) Ried Nussberg Gemischter Satz 2006 (86/100)
  5. Wieninger (Wien) Ried Nussberg „Alte Reben“ Gemischter Satz 2000 (-/100)
  6. Wieninger (Wien) Ried Nussberg „Alte Reben“ Gemischter Satz 1999 (89/100)

A Gemischter Satz számomra az igazi bécsi bor, a vegyes fehér, aminek kultusza és nimbusza is van. A Wieninger borház 2000-es tétele oxidált volt sajnos (talán palackhiba), viszont az egy évvel idősebb szenzációs állapotban volt. Szikár, jó savakkal, ásványossággal, még gyümölcs is volt benne, szépen korosodik, élmény őszen is.

Flight 20 (Zierfandler/Rotgipfler)

  1. Stadlmann (Thermenregion) Ried Mandel-Höh Zierfandler 2008 (91/100)
  2. Stadlmann (Thermenregion) Ried Mandel-Höh Zierfandler 2007 (89/100)
  3. Johann Schwertführer (Thermenregion) Rotgipfler 2008 (86/100)
  4. Krug (Thermenregion) Ried Rasslerin Rotgipfler 2004 (87/100)
  5. Karl Alphart (Thermenregion) Ried Rodauner Rotgipfler 2003 (88/100)
  6. Richard u. Hannes Thiel (Thermenregion) „Grand Select“ Rotgipfler 2000 (89/100)

A cirfandlikról és rotgipflerekről később lesz egy külön cikk is, de itt a régi tételek bukkantak elő, muszáj volt belevennem őket a kóstolósoromba. A két Stadlmann zierfandler közül a 2008-as volt a szebb, birses, érett gyümölcsös, klasszikus illattal rendelkezett, egyszerre volt benne szikárság és érett gyümölcsösség, plusz jó savak is segítették. A rotgipflerek közül a ma már nem tevékenykedő Thiel pincészet 2000-es tétele tetszett, érett, egzotikus gyümölcsök, telt és krémes, az alkohol nem kevés, birkózik vele a bor, de még mindig nagy bor.

Flight 23 (Zweigelt)

  1. Grassl (Carnuntum) „Rubin Carnuntum“ Zweigelt 2007 (89/100)
  2. Alois Taferner (Carnuntum) „Rubin Carnuntum“ Zweigelt 2007 (87/100)
  3. Glatzer (Carnuntum) Ried „Dornenvogel“ Zweigelt 2007 (89/100)
  4. Pitnauer (Carnuntum) Ried Bärenreiser Zweigelt 2007 (88/100)
  5. Markowitsch Meinrad (Carnuntum) Ried Haidacker Zweigelt 2007 (88/100)

Átnyargalás a vörösökre, két zweigelt sor következik. A 2007-esek carnuntumiak közül a Grassl és a Glatzer emelkedett ki, az előbbi behízelgő, édes gyümölcsös illatokkal nyitott, meggyes és szilvás aromatika jellemezte. Kortyban a tannin nem kevés, de a gyümölcsösség szép ellenpont, még van benne fejlődési lehetőség is.

Flight 24 (Zweigelt)

  1. Hans & Christine Nittnaus (Burgenland) „Vom Heideboden“ Zweigelt 2006 (85/100)
  2. Diwald (Wagram-Donauland) Ried Goldberg Zweigelt 2006 (86/100)
  3. Aumann (Thermenregion) Reserve Zweigelt 2006 (88/100)
  4. Goldenits (Neusiedlersee) „Selection“ Zweigelt 2006 (87/100)

A 2006-os sorból nekem az Aumann jött be leginkább, a hordófűszeresség-dominancia ellenére. Szép volt a vanília, az édesfűszerek, érett a gyümölcs, meggy, piros bogyósok. valahogy úgy állt össze minden, hogy nem lehetett sok hibát találni benne. Összességében a zweigeltek elég korrekt sort alkottak, ez a tíz tétel azt mutatja, több van ebben a fajtában is, mint sokan hiszik.

Flight 31 (Sankt Laurent)

  1. Familie Auer (Thermenregion) Reserve Sankt Laurent 2007 (87/100)
  2. Keringer (Burgenland) „Commander“ Sankt Laurent 2006 (86/100)
  3. Landauer - Gisperg (Thermenregion) „Best of“ Sankt Laurent 2004 (88/100)
  4. Gerhard Markowitsch (Carnuntum) Ried Rothenberg Sankt Laurent 2004 (89/100)
  5. Stift Klosterneuburg (Thermenregion) Ried Stiftsbreite „Ausstich“ Sankt Laurent 2002 (-/100)
  6. Johanneshof Reinisch (Thermenregion) „Grande Cuvée“ Sankt Laurent 2000 (85/100)

A Sankt Laurent avagy a szentlőrinci Magyarországon nem igazán elterjedt fajta, talán másfél hektár van belőle a HNT statisztikája szerint, ezzel szemben a sógorok 780 hektárról szüretelnek. Kiemelkedő élmény igazán egyik sem volt, a legjobban Gerhard Markowitsch bora tetszett, érett bogyós gyümölcsök, szeder, kávé és kakaós kalács illata jött belőle. A bor elég koncentrált, tartalmas, hosszú, a tannin erőteljes ugyan, de az egész kerek történet.

Szerettem volna kékfrankosokat is kóstolni, de nem jött össze, a szentlőrinci-sor után már éreztem, hogy nem frissek az ízlelőbimbók, fárad a száj, lankad a figyelem, inkább ebédeltem egyet, sétáltam és délután bepakoltam a magammal hozott villányi borokat a másnap nyíló fesztivál helyszínére. Nem álltam még be kocsival a Hofburgba, de szórakoztató élmény volt. A folytatásban jönnek a cirfandlik és rotgipflerek!

banner