Kérem Várjon!
Cikkek
Tizenegy pezsgő, amivel nem lehet mellényúlni
Szilveszterre és egyéb alkalmakra
Bukovics Martin
2022 December 30.

Ha Magyarország olyan boldog hely lenne, mint Ausztria, Horvátország vagy Németország, a borbloggerek-borszakírók a két ünnep között/előtt nem hobbiból kóstolgatnának és ajánlgatnának pezsgőket, hanem azért, mert nem győznék teljesíteni a napi- és hetilapok felkéréseit: mit vegyen az olvasó, melyik a legfinomabb? Hát a legjobb ár-érték arányú? És: az elérhetőség és a minőség szempontjából a legjobb kompromisszum? Pécs szerencséje, hogy ha a magyar sajtó nem is, a Cornel’s borbár érez magában némi felelősséget törzsvendégei pénztárcája iránt, így egy kóstolón megmutatta a városban elérhető (szinte) összes pezsgőt, hogy választ lehessen találni az előbbi kérdésekre.

Az olyan alapvető dolgokba, hogy hogyan készül a pezsgő, nem megyünk most bele, el lehet olvasni itt. Abba se, hogy milyen pezsgők vannak, mi a cava, mi a crémant, mi a prosecco, ezekkel tele az internet. Ahogy abba se, hogy miért nincs pécsi pezsgő a polcokon meg a sorban, holott lehetne, pláne mivel Pécs korábban híres is volt a pezsgőiről, erről itt lehet olvasni. Pezsgőzzünk inkább.

Kreinbacher Brut Nature

Az újkeletű közmegegyezés szerint a Somló-hegy alatti rakétasilóban készülnek a legjobb magyar pezsgők: Kreinbacher József, a szenvedélyesen borrajongó szombathelyi építési vállalkozó soha nem sajnálta belerakni a pénzt, az időt és a türelmet abba, hogy lenyűgözze vagy meglepje a közönséget. Az, hogy a pezsgői kedvéért champagne-i szaktanácsadót reptet rendszeresen Magyarországra, csodálatos dolog a hazai fogyasztók számára, így ugyanis évjáratról évjáratra jobb minőséget kapnak egy olyan árért cserébe, ami mintha nem követné sem a minőség, sem az infláció változását. A kóstolót tartó pécsi borász, Szabó Zoltán szándékosan tette a sor elejére ezt a tételt, így ugyanis mindenki képes rá figyelni, és mintegy referenciapontként nyúlhat vissza hozzá mindenki a későbbiekben. Így is történt: az 53% chardonnay, 21% furmint, 18% pinot noir, 8% pinot blanc tartalmú alapborra építő Kreinbacher magasan az este győztese lett. Apró és finom gyöngyök, már-már osztrigát kívánó sósság, vajasság, keksz, hihetetlen tisztaság és elegancia, mindez szép hosszan. Ha valaki úgy koccintana 2023-ra, hogy közben büszke szeretne lenni Magyarországra, ebből vegyen. (Bortársaság, 7000 Ft)

Montelvini Asolo Prosecco Superiore Extra Brut

Nem szép dolog a Champagne hazai nagykövete mögé rakni egy tankpezsgőt, Szabó Zoltán is csak azért tette, hogy mindenki számára egyértelmű váljon, mi a palackos erjesztésű és a tankpezsgő műfajai között a legnagyobb különbség: a buborékok mérete és intenzitása. Ez a közönségnek is átjött, a Kreinbacher után közel sem fogadta olyan lelkesedés, mint amilyen egy proseccót szokott. Holott lehet lelkesedni érte, főleg a frissességéért és a virágos illataiért, egy antipasti tál mellett például tökéletes, így aki mondjuk társasjátékozós, barátokkal főzős, csipegetős szilvesztert tervez, ezzel nem nyúlhat mellé. Legfeljebb akkor, ha felönti Aperollal: ezt senki ne tegye, tessék helyette Camparit használni, ha már muszáj. (Pannon Borbolt, 4690 Ft)

Freixenet Cordon Negro Brut

A Freixenet a legnagyobb és leghíresebb cavagyártó cég, egy ideje a német Oetker-család ifjaihoz tartozó wiesbadeni Henkell-Freixenet-csoport ékköve, és a katalán pezsgőket – hogy konszolidálják a drágán megvett borászatot, amivel eleve inkább piacot akartak venni – azóta orrba-szájba nyomatják mindenhol, sokszor a jól bejáratott helyi márkáik kárára. A tavalyi kóstoló közönségkedvence volt, idén messze volt a dobogótól, holott azt hozta, amit szokott: intenzív habzás, klasszikus cavás jegyek, megbízható, bárhol elérhető középszer. Alapozáshoz, koktélokba, házibuliba, tévézéshez miért ne? (Szinte bárhol, 2000-3000 Ft között)

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux Brut

A crémant Franciaország válasza a Champagne-ra, harangozta be a tételt Szabó Zoltán: ez ugyanis a neve azon francia palackos erjesztésű pezsgőknek, amelyek Champagne-on kívül készülnek. Ez a bordeaux-i változat felerészt merlot-ból, felerészt semillonból készül, és minimális gyümölcsösséget is felmutat még a fajtáknak köszönhetően. Gyönyörű habzás, szép buborékok, körző-vonalzó, érzelemmentes profizmus: ebben a pezsgőben nincs hiba, olyan, mint az öltönyöknél a Hugo Boss vagy az autóknál a Skoda. A közönség szerint holtversenyben második helyen végzett. Aki kíváncsi arra, milyen a borvilág elképzelése a jó pezsgőről, nem akar kísérletezni, és semmiképp nem akar csalódni, ezt vegye. (Pannon Borbolt, 4890 Ft)

Salasar Crémant de Limoux Carte Azur Brut

Limoux a katalán cavavidék dél-franciaországi folytatása: a katalán/spanyol határ, azaz a Pireneusok túloldalán lévő Languedoc egyik legrégebbi apellációja, eredetvédett pezsgőt 1990 óta lehet itt készíteni. A feltétel, hogy chardonnay és chenin blanc alkossa legfeljebb 90%-ban, de legyen benne legfeljebb 40%-ban pinot noir és a helyi, almás-körtés ízjegyeket produkáló mauzac szőlőfajta – ebben chardonnay, chenin blanc és pinot noir van, főleg citrusokkal és kicsit autólízises jegyekkel. Egy lépés Champagne irányába, de csak egy kicsi, a földrajzot ez sem tagadhatja meg. A másik második helyezett. Ajándékba annak, aki az előzőre esküszik – vagy magunknak. (Pannon Borbolt, 4690 Ft)

Hungária Grand Cuvée Brut 

A mindennapok magyar pezsgője, Budafok komolyabb válasza a proseccókra, a Henkell-csoport és annak magyarországi cége, a Törley Pezsgőpincészet teljes szakmai tapasztalatával. A Grand Cuvée nem az ismert kék Hungária, hanem egy sötétkék címkés verzió, részben más alapborból, kevesebb cukorral, főleg északibb exportpiacokra, de ugyanolyan készítési eljárással: az alapbor nagyobb, másfélliteres palackokban erjed, ahonnan egalizálást követően betöltik a 0,75 literesekbe, ezt transvasée eljárásnak nevezik. A sor meglepetése: nemcsak Szabó Zoltán dicsérte, de a közönség is, a dobogó harmadik fokára ez a pezsgő került fel, azaz mint a sor másik feléből láthatjuk, a nagyüzem diadalt aratott a toppincék tételei fölött. Frissítő pezsgő, szép buborékok, jó inni. Annak, aki nem akar sokat költeni, de mégiscsak egy tisztességes darabbal koccintana. (Szinte bárhol, 2000-3000 Ft között)

Chateau Dereszla Brut

Még mielőtt Mészáros Lőrinchez került volna a tokaj-hegyaljai borászat, ott már nagy tervek voltak azt illetően, hogy a borvidéket pezsgőnagyhatalommá tegyék. Nem ezzel a tétellel fogják: brutálisan erős habzás, kevés elegancia, viszonylag egyszerű beltartalom – meg lehet inni, de élvezni már nehéz, Campari mellé jó. Külföldön élő magyaroknak: mert itt kell lenned, hogy elhidd. (Lidl, 3000 Ft)

Chateau Pajzos Brut

Noha az íz tiszta, a pezsgő alig habzik és rövid – hogy ezekkel a palackokkal van valami, vagy az egész tétel ilyen, nem tudjuk, mindenesetre Tokaj hírnevét ez sem fogja öregbíteni. (Hiperek, 3000 Ft)

Sauska Brut

Meg van mentve Tokaj becsülete! Már a palack is gyönyörű: a tokaji szárazfurmintos palack még elegánsabb átgondolása. Ami bent van, az sem okoz csalódást: apró gyöngyök, példás sav-cukor egyensúly, furmint alapon némi chardonnay és hárslevelű, mindez a budafoki pincében 18 hónapon keresztül érlelve. A mezőny elejét idézi igényességben, ambícióban, minőségben, a sor végére csak a tokaji kontextus miatt került, mint kiderült, feleslegesen. Villány-rajongóknak, hogy lássák, kedvenc borászatuk mi mindenre képes más borvidékeken. (Tesco, Bortársaság, 6000-7000 Ft között)

Garamvári Pannon Imperial

Kicsi a magyar pezsgővilág. Garamvári Vencel is a Törley-istállóból jön, de még abból az időből, amikor a céget Hungarovinnak hívták: a privatizáció alatt távozva a cégtől hozta létre saját borászatát, amelynek pezsgői sokak titkos tippje, ha jó áron jó pezsgőt keres valaki. Tudta ezt a Lidl, ezért bízta rá a sajátmárkás pezsgőjét, és a közönségigényeknek megfelelően rögtön extra dry kiadást kért tőle, azaz literenként 12-17 gramm cukrot. Korrekt munka, ha az édespezsgő-ivókat leszoktatni nem is lehet ezzel kedvencükről, elgondolkodtatni arról, hogy kevesebb cukorral is lehet jó egy pezsgő, talán. (Lidl, 2399 Ft)

Paulus Extra Dry

A magyar szájhoz ez áll a legközelebb, konferálta fel az utolsó tételt a háromórássá nyúlt kóstoló végén Szabó Zoltán: a közönségkedvenc borokat magából tömegesen ontó vérprofi móri borászat királyleánykából és talán ezerjóból készült tankpezsgője ugyanis már-már úgy hatott ott, mint valami desszert. Illatos fajta, cukor, buborékok: igyák ezt azok, akik szerint a pezsgő édes. Ez nem az, de annak hat: szilveszteri házibuliban ezzel nem lesz nehéz bevágódni. (Pannon Borbolt, 2790 Ft)

Laikus szemmel egyikkel se könnyű mellényúlni. Aki még nem érzi magát a sor által meggyőzve, meg se álljon a főtéri Eleven borbárig: a náluk 5000 Ft-os palackár környékén kapható elzászi Arthur Metz brut rieslingpezsgő bámulatos ár-értékarányt képvisel. Decizik is, de minek: azt palackkal kell.


Fotók: Cornel's borbár