Kérem Várjon!
Cikkek
Ragyogó gyémánt
Egy bor: Château Pichon Longueville Baron 2011 magnum
Ercsey Dániel
2023 January 02.
Komolyan mondom, arra gondoltam így év vége felé, hogy nekünk már csak magyar borokról kellene írni, magyarok vagyunk, vagy mi a szösz! Aztán megingatott egy újlaki tramini, egy burgenlandi kékfrankos, egy szicíliai passito, végül földbe döngölt egy bordeaux-i vörös.

Nyitókép: Ercsey Dániel

Szóval ezt én sem gondoltam komolyan, vagy ha egyetlen pillanatra mégis, hát az univerzum gyorsan helyretett. Amúgy a bort, amit egy újpesti konyhában kibontottam, még 2017-ben kaptam, része volt a győztesek csomagjának itt:

Ami pedig magát a bort illeti, nos, fogalmazzuk úgy, hogy nem vallott szégyent. Lehet, hogy máris megvan a 2023-as év bora?

Fotó: Ercsey Dániel

Château Pichon Longueville Baron 2011 (magnum, vagyis 1,5 liter)

Mély rubin szín gránát reflexekkel. Illatában pici füst és füstölt hús, enyhe sós aromák mögül kibukkanó és felerősödő fekete bogyós erdei gyümölcsök, fekete bors és rózsabors, cserzett bőr és szilva. Kóstolva közepesnél nagyobb test, csilingelő savak, puhára érett tanninok. Az ízben az illat ismétlődik, kiegészülve pici cédrussal. A lecsengése szinte végtelen. Elegáns, nagy bor, soha rosszabb kezdetet, helló 2023! 95/100 pont