A borvidéki tanácsok élén országszerte több személyi változás is történt 2018-ban, így a Pécsi borvidéken is. A tisztséget sokáig viselő Hárs Tibort, és a rövid ideig ezen a poszton dolgozó Németh Györgyit, a hosszúhetényi Schunk József váltotta, aki több területen is erősíteni szeretné az immár általa vezetett szervezet szerepét. Interjúnk a 2018/4. lapszámban jelent meg.
Mivel is kezdjen az ember egy olyan kóstolón, amely az újvilági borok decens és igazán kivételes képviselőit is felsorakoztatja - miközben a bőség zavarával küzd? A WineAge 10. születésnapi kóstolója márpedig ilyesfajta ígérettel kecsegtet. A jubiláló bor webáruház ugyanis zömmel újvilági, kiváló pincészetek felső kategóriás boraival foglalkozik. Nézzük tehát, mit lehet kóstolni náluk ezen a jeles napon! Itt aztán valóban igaz, hogy a világ minden tájáról érkeztek a borok: van itt új-zélandi, argentínai, chilei, kaliforniai, kanadai, de képviselteti magát az öreg kontinens is – spanyol és francia tételekkel.
Tavasz, napsütés, barátok, rozé fröccs. Valahogy így írhatnák le egy átlagos áprilisi kora este képletét, ugyanis a jó idő beköszöntével egyre inkább szomjazunk egy jó rozéra. A hangsúly pedig a jón van, mert sajnos az áruházak polcain sorakozó rozék többsége még mindig a tutti-fruttis, tizenkettő egy tucat kategóriába esik. A „rozéspecialista” Nagygombos Pincészet Barta Anna borásznő vezetésével a hazai rozékészítés egyik úttörője. Március 28-án Anna és Laki Eszter dizájner személyesen mutatták be a Nagygombos új portfólióját és megújult arculatát a budapesti MyWine borbárban.
Van az, hogy ABC, avagy anything but chardonnay. Aztán van az, hogy olyan, mint a cigánymeggy: megterem mindenhol… Két, nem túl finom, és nem túl hízelgő megfogalmazás arról, amit pozitív borbírálói attitűddel úgy olvasunk vissza, hogy „változatos, sokrétű fajta”, hogy „jól alkalmazkodik szinte minden típusú termőhelyi környezethez”, meg, hogy „szinte minden borkészítési metódusban és kapcsolódó stílusban jól mutat”.
418: összesen ennyi dűlőt tartalmaz az Európai Unió által jóváhagyott tokaji termékleírás. Tokaj dűlői becslések szerint 380 vulkáni kúpon fekszenek és Szepsy István szerint 63 különféle kőzettípus különböztethető meg a borvidéken. Ehhez jön még számításba a termőtalaj változatossága, és könnyen láthatjuk, hogy geológiailag a tokaji borvidék sokszínűsége párját ritkítja.
Egy birtoklátogatás és aszúszüret volt tokaji utazásunk elsődleges célja, de aztán egy tartalmas beszélgetés kerekedett Laurent Comas-val, a tokaji Pajzos francia-katalán származású birtokigazgatójával. Az interjú eredetileg a 2018/4, téli lapszámunkban jelent meg.
Egy kis tokaji falu egy kis budapesti borbárban, a Fő utca egyik ékkövét jelentő Bottega del Vinoban mutatkozott be azoknak, akik talán még kevesebbet hallották volna Tarcal nevét. A rendezvény apropóját a közelgő Bűbájos Hétvége adta – erről még szót ejtünk a későbbiekben, de haladjunk szépen, időrendi sorrendben.
Van aki a tájat, van aki a fajtát, mások a borász keze munkáját, megint mások a természet erejét kóstolják egy pohár borban. És vannak, akik csak egy pohár bort. Minden kóstolás más. Nincs két egyforma kóstoló, egyforma bor, egyforma pillanat. Ezért is lehet, hogy amikor egy palack bort megbontunk, nagyon ritkán tudjuk garantálni az élményt. Hiába értékeljük kiválóra az adott bort, ha egy rossz pillanatban érkezik, ráadásul olyan étel mellé, amivel még világosban is kerülnék egymást.
Különleges eseményen volt szerencsém részt venni, ahol kollegámtól vettem át a lantot ideiglenesen, ez pedig nem más volt, mint a 19 Bar&Shop által szervezett immár harmadik rumkóstoló március 9-én. Finomabbnál finomabb rumokat kóstoltunk, a hangsúly megkérdőjelezhetetlenül a kiemelkedő minőségen volt.
A forradalom kitörésének évfordulóját sokféle módon ünnepelhetjük meg méltóképpen – például 19 válogatott kadarka végigkóstolásával. Ehhez nekünk, budapestieknek még csak messzire sem kellett elzarándokolni, szinte házhoz jöttek a borok. Pontosabban pincéhez, hiszen a kóstolóra a budakalászi Kálvária Pincében, Kézdy Dániel szentélyében került sor.