Júniusban egy forgatócsoportot kísértem el Villányba, ahol elsősorban a Bock Borászatban forgattunk, de aztán több villányi téma is előkerült az apropó, a rezisztens szőlőfajták kapcsán. És nem mellesleg két palackot is beszereztem olyan tételekből, amelyek kereskedelmi forgalomba sosem kerültek.
Most következő receptünket Rohini Berry, a Káptalantótiban található Sárga Ház indiai származású, örökké mosolygó háziasszonya írta le nekünk. A Sárga Házról és tulajdonosainak történetéről a nyári Pécsi Borozóban írunk bővebben, addig is készítsétek el a receptet és bontsatok hozzá egy olaszrizlinget a Káli-medencéből!
Szentbékkálla, Petőfi utca. Kicsit bizonytalanul gurulunk a falu széle felé, ahol az utolsó házak egyikénél megtaláltuk Káli Balázst. Éppen feleségével és kisfiával játszottak az utcán a házuk előtt, ahol Balázs családja él az 1800-as évek közepétől. A ház udvarán több melléképület is található, egyik a régi istálló, amely jelenleg pinceként működik, a másik a palackozó, címkéző és raktárhelyiség. Balázsék kisfiát, a 15 hónapos Mátét is beleszámítva hatan üzemeltetik a családi borászatot.
„Itt a Káli-medencében valóban nem lehet meglátni azonnal a kincset. Sokat kell hozzá dolgozni, és alá kell nézni a köveknek. A kincs ott van, csak meg kell látni.”
„Minden káli-medencei borászatnak nagy szerencséje van, a gyönyörű természeti környezet miatt az itt kóstolt borok könnyebben ragadnak meg az emberekben” – meséli Istvándi Tamás hatalmas mosollyal az arcán. Családi házuk udvarán fogadott minket, amely nem mellesleg egy 1825-ben épült gyönyörű műemlék épület
Köveskáltól alig 5 kilométerre található a festői szépségű, körülbelül 200 állandó lakossal rendelkező kis falu, Szentbékkálla. Ezt a helyet még nem érte el a „hype”, pedig itt is lenne mit reklámozni. Maga a falucska olyan képet fest, mint egy skanzen, vannak házak, amelyek még az 1800-as években épültek, gyönyörű helyekre lehet innen kirándulni és meglepően aktív a közösségi élet.
Érdekes eseményre invitált június végén a Horvát Turisztikai Ügynökség: Horvátország keleti részének, Szlavóniának a turisztikai attrakcióit mutatták be, diavetítés, videóvetítés, kerekasztal formájában. A turisztikai élmények bemutatása végül gasztrocsemegével zárult: Győrffy Zoltán vezetésével a szlavóniai borvidékekről egy röpke kóstolót kaptunk, ehhez pedig finom helyi ételspecialitások dukáltak. De menjünk sorban.
Június 15-e szombat. Az idei nyár eddigi egyik legmelegebb napja, amikor is a Pécsi Borozó Tolna-Baranya sajtóútjára indulunk. Programunkban három megálló szerepelt, ebéd a Fadd-Dombori Donautica Hotel és Étteremben, a Pannon Borrégió TOP 25 kóstolófesztiválja és végezetül vacsora a Kóstolda (beás) cigány étteremben, Pécsett. Izgalmas ízek és borok, „forró” hangulat és egy új kihívás várt, miszerint ezúttal nem a borokról, hanem az éttermekről készítek beszámolót.