Az Agrármarketing Centrum a Sirha gasztronómiai kiállítás idejére (amin a magyar csapatnak ezüstérmet hozó Bocuse d’Or európai döntőjét is rendezték) különleges boros eseményt szervezett. A Hungarian Wine Summit elsődleges célcsoportja a külföldi borkereskedők és borszakírók voltak, kiemelten a magyar boroknak fontos célpiacokról. A vendégek két napon át járhatták be a magyar borvidékeket, majd egy napig a Hungexpó A pavilonjában berendezkedett mintegy 90 magyar pincészetet felvonultató megastandon kóstolhattak. No meg részt vehettek mesterkurzusokon is. Ahol a szerző is előadhatott.
Több mint három hete jártam az étteremben, ahová Saša Špiranec hívott meg sokadmagammal. Nem tudom mi alapján választott, de a Pod Zidom kifejezetten jó hírnek örvend, ráadásul közel is volt a szállodánkhoz, úgyhogy kíváncsian vártam a vacsorát.
Ismét nívós boros eseményre tekerek a drótszamárral. A helyszín, mondhatjuk már szokásosan, a Búza tér tetején található Cornel’s Borbár. Ezúttal bemutatkozó kóstoló lesz, semmi versengés, bokszolás, csak kóstolás, sztorizás, könnyedén. És aki bemutatkozik, Bakonyi Peti, a Villányi Borvidék underground üdvöskéje.
A Pécsi Tudományegyetem és a Varga Pincészet Kft. részvételével alakult konzorcium támogatásban részesült a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek körében. A projekt célja, hogy a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesszenek, az elnyert támogatás teljes összege közel 450 millió forint.
Az idei évben terveink szerint minden hónapban lenne Mustra, de a februári és márciusit összevontuk, így egyszerre szemléztük a nemzeti ünnepig beküldött borokat, újdonságokat. A havimustrákat kisebb létszámú zsűrivel, kevesebb borral, viszont továbbra is fokozott figyelemmel és fegyelemmel szervezve rendezzük meg. Ezúttal 24 tételt ajánlunk olvasóink figyelmébe, közte meglepően sok buborékost.
Sajnos a majd egy hetes meghívásnak csupán az első napját tudtam elfogadni, egyéb elfoglaltságaim miatt, de így is részt vettem egy sétáló kóstolón, amit az idősebb horvát boroknak dedikáltak. Benyomásokat rögzítettem, a teljesség igénye nélkül…
A Vylyan tavaly indította el a Variációk sorozatot, amelyből eddig a rozéval és a syrah-val ismerkedhettünk meg, nemrég azonban egyszerre két cabernet franc mutatkozhatott be. Ez alkalomból Ercsey Dani Debreczeni Mónika birtokigazgatóval beszélgetett, míg Győrffy Zoltán a borokat kóstolta meg.
Nincs bor, nincs írás. Valahogy így telnek mostanság a napjaim. Annyi minden történt, hogy közben nehéz volt az apró örömökre koncentrálni. Aztán szembejön egy bor és megmutatja, hogy az apró örömök nélkül nem tudunk nagyobb célokat sem elérni, magasztosabb eszményeket üldözni, vagy megküzdeni a lényegesebb gondokkal.