Az is lehetett volna a cím, hogy „amikor a rajnai rizling és a hordó összecsapnak“. Ez kérem nem játék és muzsika tíz percben, hanem tűzijáték a javából! De vajon ki nyerte a csatát?
Számomra eddig ismeretlen pince tűnt fel a radaromon, méghozzá egészen furcsa módon, mindjárt el is mesélem. A hétvégén ugyanis Badacsonyban jártunk a családdal…
Az egész egy üzenettel kezdődött: A Villányi hegyközségi borverseny média zsűrijébe keresünk egy kollégát. A felhívás a Pécsi Borozó főszerkesztőjétől érkezett, és alapfokú borismereti képzéssel a hátam mögött úgy gondoltam, belevágok. Győrffy Zoli pedig úgy gondolta, alkalmas vagyok a feladatra. Mondhatom, fantasztikus egésznapos kaland lett belőle.
Kétszer fél nap, ebből következik, hogy egy éjszaka, egy street food vacsora, egy szuper reggeli és egy zseniális ebéd, ennyi jutott most nekünk Szegedből. Megérte? De mennyire!
Édes alkoholmentes dobozos fröccsöt, vagy inkább mustot dobott piacra a Hétszőlő Tokajból. Ez önmagában még nem feltétlenül nagy hír, a szomszédos Mádon a MAD Bubbles már évek óta borzolja a kedélyeket, szóval inkább megkóstoltuk, hogy milyen lett.
A Villányi borvidék és a Pécsi Borozó bormagazin szervezésében rendezték meg a portugieser fajta egyetlen nemzetközi versenyét, amelyen 7 ország 84 borát indították a pincészetek. A nyolcadik Portugieser du Monde champion díját két kategóriában osztrák, egy-egy kategóriában magyar és német borok nyerték el. A kiemelkedő boroknak járó aranyérmet összesen 18 bor érdemelte ki, közülük 11 magyar és 7 külföldi (szlovák, osztrák és német).
Két fajtában hiszünk mi nagyon a Pécsi Borozó szerkesztőségében, amelyek igazi közép-európai fajták: az olaszrizlingben és a kékfrankosban. Most tavasszal a kékfrankosokon volt a sor, a második Kékfrankos Grand Tastingre már hét ország 72 pincészete nevezett 122 bort. Mutatjuk az eredményeket!
Ó, a medvehagyma. Mennyire gyűlölöm. Egy egész város ázik a szagban, minden kofa, minden pék, minden gasztroőrült tépi, szedi, macerálja és zabálja. Tavasszal Pécsen bármilyen ételben látni apró zöld cafatot, nem reménykedhetünk másban, medvehagyma lesz az.