Eredetileg június végére terveztünk be a(z új nevén) Szekszárdi BORkultúra szabadEGYETEM szervezőivel egy Pécsi borvidéki bemutatkozást a Pécsi Borozó válogatásában, de egy váratlan visszalépés miatt előbbre sorolódtunk. Bevállaltuk a lehetetlen, egy hét alatt összehoztunk egy szép borsort, felkészültünk a borvidékből és degeszre pakolt autóval elindultunk Szekszárdra. Ahol meglepetésünkre 130 borkedvelő várt ránk és természetesen a beígért borokra. Volt belőlük vagy 16, szép este volt, nem túl rövid. De magunk nem dicsérjük a portékát, megkértük hát dr. Máté Andreát, akik lelkes borkedvelő, mindenféle WSET bizonyítványokkal, nem kis kóstolási tapasztalattal, hogy ne csak kóstoljon, de jegyzeteljen is nekünk szorgalmasan. Az ő beszámolója következik.
Nem lehetünk elég hálásak azoknak, akik az egyik legszebb belvárosi parkot vendéglátóhelyként hasznosítva kedveskednek a városlakóknak. A tulajdonosváltás után Várfal Fogadóból Kafka (nem az író, a könyv után elnevezett) Fogadóvá (Alkotmány utca 8.) átalakult hely már régen felkeltette az érdeklődésünket. Bár az étteremhez tartozó Kultúrkert nyaranta főként a szabad ég alatt felszolgált grillételekben erős, Andorral kíváncsiak voltunk a konyhára, amit a terasz megnyitása előtt igyekeztünk letesztelni.
Bemutatjuk a holnapi tokaji kézműves borok est két borászát. A Balassa és Gizella Pincék bemutatójára még foglalható asztal a Pezsgőházba.
Aki még nem tudja, mit csináljon vasárnap, ne habozzon: ma is színes programokkal várja a Medvehagyma Fesztivál! Kedvcsináló gyanánt vendégposzt Orfűről, de érdemes készülni a receptversenyre is. A medvék bőrére azonban ne menjen senki: az állatvédőknek köszönhetően (szerencsére) a medvebocsokat nem utaztatták le. (A cikk végén néhány jó tanács medvehagyma szedéshez.)
A 19. alkalommal, Bécsben megrendezett Destillata nemzetközi párlatversenyen idén is taroltak a magyar pálinkák és párlatok. A 15 induló ország közül 77 éremmel (5 arany, amiből kettő az Év Párlata, 33 ezüst és 39 bronz) a harmadik legeredményesebb Magyarország lett (ahogy eddig már többször), amihez a harci Brill Pálinkaház, és a györkönyi Márton és Lányai is hozzájárult. Előbb 1 arany, 3 ezüst és 1 bronz, utóbbi 4 ezüst és 1 bronzéremmel. A Nemzetgyőztes díjat a Zimek Manufaktúra kapta 11 éremmel. A versenyre egyébként öt földrész 182 főzdéje nevezett mintegy 1600 párlattal.
Nemcsak írunk róluk, de meg is kóstoltatjuk őket. A Tesztgyőztesek vacsoraestje után még egy borvacsorára csábítjuk olvasóinkat. Balassa István és Szilágyi László, a Pécsi Borozó 2010. tavaszi számában is szereplő fiatal tokaji borászok mutatják be boraikat április 13-án 19 órától, melyek mellé az Pezsgőház Étterem ajánl ételeket.
A Monde Selection 2010-es versenyén (az előző évekhez hasonlóan idén is) 21 érmet gyűjtöttek össze magyar borászatok. A rangos és független brüsszeli borversenyen 12 arany és 9 ezüst érmet kaptak a magyar borok, többségük a Pannon Borrégióból.
Eljött Pécsre is a Tokaj Grand Tour. Március utolsó szombatján a Dómmúzeumban lehetett megkóstolni 15 tokaji pincészet mintegy 45 borát. Remek borok, kiváló borászok, izgalmas délutáni borozgatás (és ne feledkezzünk meg a bükki sajtokról sem!) - viszont alig nyolcvan-száz érdeklődő. Hogy a hó vége, a cseppet borsos jegyár vagy valami harmadik tehet róla, nem nyomoztunk. Mi ott voltunk, kóstoltunk, beszámolunk.
Ahogy az eddigi években, úgy idén is április eleje a medvehagyma ünnepe Orfűn. A nagysikerű gasztro-napokra április 10. és 11-én várják a látogatókat kulturális és gasztronómiai programokkal, korhatár nélkül. (S ha már ott vagyunk, szerezzük be az alapanyagot a Pécsi Borozó receptversenyére.)
Március vége óta előjegyezhető a 2008-as Malatinszky Kúria Cabernet Franc. A borgyűjtők május 16-ig adhatják le rendelésüket.