Az eper az első gyümölcs, amely megjelenik tavasszal a piacok standjain, és átveszi a stafétabotot a téli vitamin ellátásunkról gondoskodó déli gyümölcsöktől. Ezért, meg mert finom, fogyasszunk sok friss epret, hiszen magas a C-vitamin tartalma, de ugyanakkor alacsony energiatartalommal rendelkezik. Az epret változatosan használhatjuk fel a konyhában, kipróbálhatjuk saláták, előételek hozzávalójaként, vagy fagylaltok, sütemények, desszertek, lekvárok alapanyagaként is. Következzék két klasszikus desszert epres változata, a két legjobb dolog, amely az eperrel megtörténhet.
Várnai Péter, az Aranykacsa Étterem konyhafőnökének menüje lett a legjobb az MNGSZ pécsi szakácsversenyén. A versenyen indulóknak háromfogásos menüsort kellett készíteniük, a zsűri ezek alapján választotta ki a legjobbakat.
Májusi eső aranyat, de a fröccsöző ilyenkor beltérbe kényszerül, persze nem lehet mindig a diófa alatt. A Király utca ilyen időben a legszomorkásabb, mert azt nem vethetjük se turista, se városlakó szemére, hogy nem énekel az esőben, de az éttermek, kávézók is üresek, vagy legalábbis nincsenek tele. Az új fröccsöző helyeknek örülünk, főleg ha a változás szelével érkeznek, és mást hoznak a kínálatba. Fröccsteszt rendhagyó módon kedden, reméljük tegnap senki nem szomjazott, csak helyet adtunk a TOP25-nek.
Idén negyedik alkalommal hirdette meg a Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó a négy dél-pannon borvidék, Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány regionális megmérettetését. Május 12-én rendezték meg a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt, a régió legrangosabb boros vetélkedését. Minden eddiginél több bort neveztek a négy érintett borvidékről, 50 pincészet összesen 151 bora versengett a 25 helyért.
A tolnai Hotel Thelenában megrendezett versenyen tavalyhoz képest kevesebb bor indult. A megmérettetés hagyományosan az előző év borainak alkalma, a nevezett minták nagyobb része 2010-es évjáratú volt.
Kiállítással egybekötött nyárköszöntőt tartanak a Merfelsz Pincében Szekszárdon, május 21-én 14 órától. A zenés, boros, grillezős délutánon nyitják meg a pincében Katona Gyöngyi grafikusművész „Gondolatok a pincében és padláson” kiállítását.
A háromnapos tanfolyam azoknak szól, akik borismereti tanulmányaikat strukturált formában kívánják megalapozni. Alapfokú ismereteket nyújt a szőlőtermesztésről, borkészítési eljárásokról, fő szőlőfajtákról és Magyarország borvidékeiről és az alapvető borstílusokról a CEWI és a Dél-Dunántúli Borturisztikai Centrum szervezésében.
Új tulajdonossal, új szemlélettel nyitott újra a pécsi sétálóutca meghatározó szereplője, a Dóm cafe & restaurant. A gasztronómia terén bemutatkozónak szánt vacsoraestjüket a Vylyan Szőlőbirtokkal közösen rendezik meg, azaz Vylyan-borokhoz komponáltak ételeket. Pénteken, május 13-án lesz a borvacsora - a tulajdonosok ezek szerint nem babonásak.
Miért isznak teát az emberek? Személy szerint azért iszom teát, mert ha jól van elkészítve, akkor jobb ízű, mint a víz – bár egy jó ízű víz nagy kincs, és a jó tea alapja – és mert serkenti a testet és a lelket koffeintartalma révén. Ezen túlmenően rengeteg kultúrában a tea egyfajta eszköze a hétköznapi spiritualitásnak, ami gyakran szigorú szabályok szerint szertartás formájában nyilvánul meg – pl. Japánban, Koreában. Érdemes kihasználni a jó tea nyújtotta lehetőségeket akár napi rituálénk részeként, hiszen egy csésze, gőzölgő Assam, Earl Grey, vagy esetleg egy Sencha mellett derűsebb lesz az ember világnézete is.
Nem is kell annyira benne lenni a korban, hogy emlékezzünk, a kispiacnak, a Búza téri piacnak milyen hangulata volt. Biztos jó lesz majd az is, ha épül egy soklakásos társasház a helyén, az illetékes szerv nyilán nem kísérte el nagyapját ide, s így kólát sem ivott, míg az öreg fröccsözött a haverjaival. De mi egy darabig még biztos átélhetjük az élményt a lemenő nap fényében.