Kérem Várjon!
Cikkek
Egy generosa és társai
Fejes Pincészet, Soltvadkert
Győrffy Zoltán
2024 April 09.
Van egy csomag soltvadkerti borom, mikor kóstoljuk meg? Ezzel a kérdéssel viszonylag ritkán keresnek meg, hát még baráti körön belül. De nem riadtam vissza, mert hát nekem alapvetően 2000 óta elsősorban pozitív élményeim vannak a kunsági borokról, mondjuk borversenyeken és bizalmi körökön belül kóstoltam a zömét. Könnyed, friss borokat várok elsősorban, most is ezzel az elvárással érkeztem Postavölgybe.

A Fejes Pincészetet és tulajdonosát, Fejes Györgyöt én bevallom, korábban nem ismertem. Annak már csak a kóstolót követően olvastam olvastam utána, mit is tud róla a net, hát nem sokat. Generosája aranyérmes lett a soltvadkerti borversenyen és a város bora címet is elhozta Kecelről, ennyit találtam. A kóstolt borok alapján a helyzet biztató, kedves és szerethető, friss és gyümöcsölcsös borokat kóstoltunk.

Ezerjó 2023

Visszafogott, de tiszta illat. Gyümölcsös, frissítően hat. Aztán kicsit vaskos korty következik, melyben az alma és a barack dominálnak, némi virágot érzünk még ki, a savakat közepesnek mondanám. A bor testéhez képest az alkoholérzet némiképp magas. Kicsit fanyar utóíz. 83/100 pont.

Generosa 2023

Nagyon szép illattal nyit, virágos, plusz grapefruit, pomelo, mangó, csupa trópusi gyümölcsöt idézünk meg. És pluszban jön egy kis füves mentásság. Kortyban savvezérelt, de tiszta, friss, üde, van tartása, szép bor. 88/100 pont.

Irsai Olivér 2023

Virágok és parfüm. Jázmin és lonc. Az intenzív illat után a korty vékonyabb, kicsit vizesebb. Citrusok jönnek, friss, zöld banán. Jóivású bor, viszonylag egyszerű struktúrával. 85/100 pont.

Rozé 2023

Hozza a kötelező gyakorlatot. Piros gyümölcsök, friss, egyszerű. Egy jó rozé. 84/100 pont.

Kadarka 2022

A kadarka nehéz terepe. Itt illatban cseresznye befőtt az első emlékünk, majd zöldfűszerek és aztán hecsedlilekvár. A korty könnyed, pariban van az illatokkal, kicsit zöldes. Közepesen hosszú, korrekt könnyed vörösbor. 85/100 pont.