Annyi kávézó, étterem nyílt vagy nyílt újra az elmúlt hetekben, hogy rövid időn belül nem is lehet mindet felfedezni magunknak. A Jókai utca az egyik nagy vendéglátó eltüntető, a jelenséget rá lehetne fogni az Árkádra, de ennyi erővel az Irgalmasokra is, hogy hiába ez az összekötő utca a tér meg a posta között, sok minden nem él itt meg. (Csak a gaz a térkövek között.) Lehúzta a rolót a Winston, meg a Hemingway is, utóbbi helyén nyílt most egy új játékos.
Szlovén barangolásaink alkalmából volt persze kötelező természeti örökség és kultúrtáj, miegyéb. Postojna Szlovénia talán legismertebb barlangja, kisvasúttal, sok turistával. A Škocjanske jame az UNESCO világörökségi listáján szerepel vagy 25 éve, sokkal védettebb, sokkal vadabb és izgalmasabb. Lipicában mi mást néztünk meg, mint a lipicai ménest, a lipicai lovak eredeti származási helyét és egy igazán új, interaktív kiállítást, gyerekekkel is ajánlott, valóban jó időtöltés. Ha szeretjük a korosodással fehéredő, gyönyörű lovakat. Aztán egy kertkövetkezett, amely a karsztvidék, a Kras egyik kis díszkertje, a londoni kertkiállításra készült, díjat is hozott el. Az eleredő, majd hosszasan szakadó esőben (itt március óta nem esett egyébként) annyira nem nézelődtünk sokáig a Pepa’ Karst Gardenban.
Tikkasztó, forró nyári napokon nincs jobb desszert, mint egy nagy adag fagylalt. A nyár gazdag gyümölcskínálatából magunk is könnyen készíthetünk igazán finom, adalékanyagoktól mentes házi fagylaltot. Senkit ne tántorítson el a fagylaltkészítéstől az, hogy nem rendelkezik fagylaltgéppel, mert anélkül is finom jeges csodákat készíthetünk. Az alábbi fagylaltok és a szorbet is gép nélkül készültek, málnából, ribizliből, még aktuális.
Nagynyárádon rendezik meg a Falus Vendégfogadók sütő-főző fesztiválját július 30-án, az Országos Kékfestő Fesztivállal egy időben. A hagyományosan jó hangulatú verseny fő témája a grillezés lesz, a főzőversenyre még lehet jelentkezni.
Végül Pécsre is megérkeztek a romkocsmák, mondja kollégánk a Ti-ti-tában, és igazat kell adnunk neki, mert az ingerküszöböt elérő vállalkozások az utóbbi időben szaporodtak csak meg. Persze ki mondhatja meg, hogy mi romkocsma, és mi nem, mikor a fogalom és jelentése mindenhol és mindenkor változik. Ezt nem is határoznánk meg, hanem sokkal inkább két szélső értéket, amikor nekünk már nem romkocsma a romkocsma. Az egyik véglet a putri, a másik pedig az elitizált, a sznob. Előbbi az igénytelenségét takargatja a kategóriával, utóbbi így akar eladni nagyobb szorzóval a tehetősebbnek. Viszont az egykori Stuncorgóval viszont a legjobb történt, ami csak történhetett.
Szlovén szomszédolásunk folytatásában néhány érdekes turisztikai kisprojektet mutatunk be, de természetesen pincészetek és éttermek nélkül sem bírtuk ki. A szlovén állam a turizmust fontosnak tartja és több szinten támogatja, mi egy Snovalec nevű pályázat győzteseit látogathattuk végig, amelyek között mediterrán fűszerkert éppúgy volt, mint szőlőkertekbe épült apartmanok. Kis projektek, de mind hozzátesznek a turizmus változatosságához. A bor és gasztronómia végig fontos szerepet játszott a programunkban, ám azt előre senki sem közölte, hogy egy szarvasgombás tésztáért biciklire kell ülni és 21 kilométert tekerni a hegyekben. Viszont saját meglepetésemre is élveztem a biciklizést. És utána egy pohár hideg Favorit sört. No meg a szarvasgombás ebédet is, természetesen.
Valós probléma, hogy egyre kevesebb hazai élelmiszer kerül az áruházak polcaira, s még ritkább, hogy a termék helyi. Sőt, ma már az sem elszigetelt jelenség, hogy a piaci árus a készletét a nagyáruház import gyümölcséből és zöldségéből tölti fel.
Gasztronómiai és kézműves hagyományokra építő mintaboltot építenek Szekszárdon. A kistermelőket összefogó, a helyi termékeket népszerűsítő Eco-Sensus Kft. most megkezdett beruházását várhatóan jövő tavasszal fejezik be. A projekt mintegy 30 millió forintos uniós támogatással valósul meg.
Tamburazenével, helyi termékekkel színesített borkóstolón jártunk a Püspöki Pincében július elsején. A megújult pincészet első ilyen rendezvényén bissei kecskesajtok, mangalicasonkák kerültek hat bor mellé, miközben Horváth Zoli (alias Planina Borház) tamburazenekara, a Šokadija emelte a hangulatot zenéjével.
Villányi rozéválogatást nyerhetnek azok, akik július 16-án lefutják a villányi rozémaratont – egy rózsaszín ruhadarabban. Az új, háromnapos fesztiválon nem csak futóverseny, de koncertek, művészeti programok és természetesen számos rozé bor várja a látogatókat.