A cím ezúttal a fajta. Legtöbbünknek ismeretlen, jómagam tavaly őszig csak egy-két škrletből készített bort kóstoltam. Aztán eljutottam a fajta hazájába, a horvát Moslavina borvidékre. Sokan úgy ismerik ezt a tájat, hogy átautóznak a tenger felé, hiszen Moslavina a Száva folyó mellékén, Zágrábtól keletre található, központja Kutina városa. A škrlet a helyi borászok kitörési pontja lehet, ez az a helyi fajta, amitől többet várnak, még saját saját logót is alkottak neki.
A szekszárdi Helyi Termék Bolt borkóstolóiról már többször tudósítottunk, viszont a “Kedd esti borozgatás” elnevezésű programjaikon eddig még nem vettünk részt. Ezen események célja nem más, mint hogy a vendégek közelebbről is megismerkedjenek a helyi borászokkal, képet kapjanak a bor mögött megbúvó emberről, életszemléletéről, motívációjáról, terveiről. A kiválasztott este vendége Halmosi József volt, aki rendkívüli természetességével és őszinteségével lehengerelte a közönséget, és jó borok mellett igen kellemes estét köszönhettünk neki.
A Borkultúra SzabadEgyetem 2013. januári programját Módos Ernő borász, a PTE Illyés Gyula Kar címzetes docense vezette. A téma adott volt: a borbírálat alapjai, de a borbírálás, borkóstolás szabályain kívül részletesen beszélt a fehér-, rosé-, siller- és vörösborkészítés technológiájáról. A borkóstolásnál az alábbi szempontok figyelembe vételével vártuk, hogy mely 8 szekszárdi bor kerül a poharakba, melyeket Módos Ernő a borbírálás szempontjából, tematikusan válogatott össze.
Nemrég egy sorban kóstoltuk meg ezt a két bort, de mégis megérdemlik, hogy önáló posztot kapjanak. A Planina Borház néhány éve egy általunk nagyra értékelt királyleánykát hozott ki, azóta se - most megint jó a bor, bár más karakterű. A Lárfa meg évről-évre izgalmas, könnyed házasítás, ami mindig más hangulatú kicsit, 2012-esnek vannak olyan tulajdonságai, ami miatt szívesen látjuk a poharunkban.
Majdnem élőben kóstolunk, valójában hétfő este ültük körbe a szerkesztőségi nagyasztalt, a jegyzetelés is akkor történt, viszont csak kedden reggel tudjuk feltölteni, technikai malőr. Az apropó Gere Attila mintegy tucatnyi bora, a Pannon Borboltos kínálatba válogatva kóstoltuk végig a sort, izgalmas estének néztünk elébe. A sor végén meg SzabóZé saját, háromfajta fűszerpaprikával megalkotott csípős-véres hurkája várt ránk, de ne szaladjunk előre. Fehérekkel kezdtünk, gyöngyözők, rozék, bevezetésképpen, mielőtt ráfordulunk a vörös sorra.
Ahogy azt korábban ígértük, visszatértünk a Szekszárdi Helyi Termék Boltba, hogy a kékfrankos fajtaborok után a belőlük készült házasításokkal is megismerkedjünk. Bár a vasárnapi kóstolóknak nem szokott meghívott borászvendége lenni, jelen esetben Toronyi György is ellátogatott az eseményre, és magával hozta 2012-es kékfrankosát. Remek estindító vörös volt, könnyed és friss tétel, még kissé nyers jellege ellenére is tükröződött gyümölcsössége.
Laza szakmai felvezetéssel indult új, óriási helyszínén a Borjour Magnum, az ország egyik legnagyobb beltéri kóstolórendezvénye. A végére teltházat, kipirosodott arcokat és egyre szélesebb mosolyokat kapott az, aki az esti zárásig kitartott. A hatalmas termek minden pultját felkeresni lehetetlen vállalkozásnak bizonyult, a legszemfülesebbek számára is.
A borszakkör második témája mi más is lehetett volna, mint a furmint. A februárt a vinoportos barátaink négy éve kezdték el furmintra átszervezni, ők hozták létre ezt a most már hagyománnyá vált esemény-burjánzást, azzal az apropóval, hogy felfigyeljünk a furmintra. A cél elérve, már figyelünk rá, de a java csak most jön, hogy elhelyezzük a fajtát a borvilágunkban. Hogy részévé váljon a borfogyasztásunknak. A borszakkörben tokaji vendéggel, nyolc különböző furminttal készültünk, hatvanan kóstoltunk, izgalmas volt, kétségtelen.
Az idei Turizmus gálával egybekötött gourmet vacsoraestnek február 15-én a pécsi Corso Hotel adott otthont. Az est már a vendégek megérkezésekor meglepetést tartogatott: Bartos Erika Hoppla meséi című, Pécsről szóló gyermekkönyvének bővített harmadik kiadását kapták ajándékként az Alexandra Kiadó jóvoltából. Az esten részt vett dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere is, aki a turizmushoz kapcsolódó pécsi eredményekről, fejlesztésekről is áttekintést adott.
Már egy ideje rendszeresen megkísérti a borkedvelőket, így nem véletlen, hogy idén januárban is megrendezték a Fekete Borpince egyedi, "félmaratoni" borkóstolóját. A névválasztás sem véletlen, hiszen egyrészt 21 tételből álló borsorral készült a pincészet, másrészt időben is 8 órás programmal számolhattak, akik részt vettek az eseményen. A borsor összeválogatása során az a cél lebegett a házigazdák szeme előtt, hogy a bemutatott borokkal minél teljesebb képet kaphassunk a pincészet borainak karakteréről, ízvilágának sokszínűségéről.