A Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Karán Bor és Turizmus Szakmai Konferenciát rendeztek május elején, ahol a kísérő programja egy izgalmas és többfordulós párbaj volt, de senki sem sérült meg, sőt a közel 120 fő résztvevő tapasztalatokkal gazdagodva és vidáman indult haza. Borok párbajoztak egymással, ezúttal kékfrankosok. Színes paletta tárult elénk a különböző borvidékek talaj és éghajlati adottságait tekintve, ami a borokban nagyon is megmutatkozott. Az est házigazdája Takler Ferenc volt.
A Vinistra nem a legnagyobb, nem a legszakmaibb, nem a legnépesebb, de mégis a leghangulatosabb borkiállítás/vásár/fesztivál Horvátországban. Bár még nem voltam olyankor, amikor ne szemerkélt volna legalább egy napig az eső, mégis sok a csábereje. Például van malvazija, van tenger, van sok jó arc borász, és idén még villányi cabernet franc is volt. Ott jártunk, képes-szöveges rövid beszámoló következik.
Hatodik alkalommal rendezte meg a Pannon Borrégió Egyesület és a Pécsi Borozó szerkesztősége a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt. A regionális borválogatottat Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány boraiból választották ki, összesen 45 pincészet 123 bora indult. A borversenyt Szekszárdon rendezték meg május 15-én, a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében, ahol a borvidékek képviselői, valamint a meghívott borszakértők és borszakírók döntöttek a legjobbakról. Idén a 25 legjobb közé 14 szekszárdi, 7 villányi, 3 pécsi és 1 tolnai bor került be. Júnus 15-én a Zsolnay Negyedben a régió legjobbjai meg is kóstolhatók.
Diósviszló, szürkület, havazás. Nem tudjuk biztosan, hogy jó helyen járunk-e, aztán az egyik kapu mögül egy barátságos arc bukkan elő, ismerős hanggal. A Pécsi Borozó Rácz Miklós Tamásnál járt, akit az egyik legígéretesebb fiatal borásznak tartanak szakmai berkekben.
A Szekszárdi borvidék borversenyének aranyérmes palackos borainak kóstolóját április 27-én a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar aulájában rendezték meg. A versenyen 14 pincészet 47 bora nyert aranyérmet. A már hagyományos kóstolórendezvény során a legjobbnak ítélt borok nagy részét meg is kóstolhatták az érdeklődök.
Megint újjal kísérletezünk. Élőben követjük a szekszárdi Bor és turizmus konferencia eseményeit, előadásait. Este itt kékfrankos boregyetemi kóstoló is lesz, arról majd kollégánk számol be bővebben, de kettőtől ötig élőben tudósítunk, mi is aktuális ma a borturisztikában. A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán zajló tudományos tanácskozás remélhetőleg sok érdekességgel szolgál majd, szemelgetünk természetesen, a szűrőnkön a lényeg jön át.
Borok és ételek, ha összefognak, csodás jótékonysági vacsora kerekedik belőle. Ráadásul, ha a legjobb vidéki éttermek válogatott séfbrigádja veszi magához a fakanalat, nincs megállás, éjfélt is elüti az óra és még mindenki mosolyog. Hat villányi borász remek bora, hat vidéki étterem stílusos étele, vibrálás, kacagás, könnyed vagy éppen elakadó mondatok, a villányi gyerekek megújuló étkeztetése. A Stílusos Vidéki Éttermiség 3.0 előestéjén jártunk. És persze másnap is visszatértünk.
Új időszámítás kezdődött a Szekszárdi Helyi Termék Bolt által rendezett borkóstolók történetében. A rendre megtartott borászbemutatkozások immáron hétvégente kerülnek megtartásra, Szombat esti borozgatás névvel, és egy sokkal kötetlenebb, családias formát öltöttek Csillag Péter vezetése alatt. Utóbbi kóstolón a Feiszt Pince mutatkozott be, egy kedves, idős házaspár Nagy Ferenc és felesége személyében. Bár a gyökerek a környékhez kötik őket, életük nagy részét az ország másik felében töltötték. A nyugdíjas évek azonban visszacsábították őket a Szekszárdi-dombság lankái közé.
Voltunk majálisozni. A szokásos túrázás a Mecsekben, a Melegmányi-völgy csobogó vízesései, a virágzó medvehagyma-rétek, domboldalak, jól elfáradtunk, de minden perc megérte. Mondom én is, aki azért nem ösztönzi a csapatot minden nap a túrabakancs széttaposására. A gyerekek is jól bírták a tempót, utána nálunk hancúroztak még, mi cseppet sem fáradt férfiak meg bontottunk három palackot.
A szokásos kedd esti kóstolón a szokásosnál szűkebb csapat kezd bele a húzósnak ígérkező, 20 boros sornak. A borok többsége Günzer Zoltán pincészetéből érkezett, a pannonborboltos srácok dobták be a közösbe, de van pár bor máshonnan is, egy részük bár ne lett volna, de hát belefutottunk egy rossz sorozatba is az elején, van ilyen, ezekre sok karaktert nem vesztegettünk. Aztán a végére Dusán is befut, több száz kilométer után jólesik egy rozéfröccs, de a vörösökből is kiveszi a részét. A borok közül is csak azokról emlékezünk meg, akik szintén befutottak.