A márciusi borszakkörünk témája a kékfrankos volt. Olyannyira közel áll hozzánk, de úgy tűnik a borászokhoz is ez a fajta, hogy a szokásos nyolc helyett kilenc bort kóstolhattunk, ráadásul négy pincészettől személyesen is eljöttek szakkörözni velünk. Bár sokan próbálkoztak a 2010-es évjárattal, mi nem ezeket találtuk izgalmasnak, 2011 sokkal közelebb állt a mintegy hetvenfős publikum szívéhez, összességében tanulságos boros esténk volt.
Mindig nagy öröm régiónk sikereiről beszámolni, különösen, ha nemzetközi megmérettetésről van szó. Korábbi posztunkban már olvashattak a Destillata 2013 elnevezésű párlatverseny eredményeiről, az egyik legjobban szereplő versenyzőről, a Pannon Borrégió legsikeresebb pálinkafőzdéjéről, a Brill Pálinkaházról bővebb bejegyzés is született.
Váncsodi kollégánk a böjt egyre mélyebb bugyraiba utazott el, nem is először, hiszen a negyven napos kihívást már többedszer teljesíti. Még a borkóstolóinra se jár, igyekszünk hát úgy igazítani, hogy a nagyobb rendezvények már Húsvét utánra kerüljenek. Portugieserezni már jön ő is, de addig retrospektíve olvassunk bele a böjti naplójába.
Húsvét hétfő lévén nem gondolunk másra, mint arra a szép hagyományra, amikor hideg kútvízzel teli vödrökkel locsolhatjuk meg a lányokat, akiknek pontosan délig némán vagy visongva, de el kell viselniük ezt, sőt, piros tojással kell jutalmazniuk a locsolókat. A locsolkodás magyar hagyomány, ahogy a rozéfröccs is az, erre a hétfőre ezt javasoljuk, a sok sonka után pont jólesik majd.
Az úgy kezdődött, hogy volt három graševina. Beterveztük őket, majd kaptunk innen-onnan még kettőt, ráadásul a pincében is akadt még egy, kiegészítésképpen. Hat olasz már egy komoly sor. És az ársznobizmust félretéve a többségük nem a felső polcokról való, van itt bor ötszázért, persze lesz ötezerért is. Ami igazán érdekelt bennünket, hogy három ország olaszai mit mutatnak, milyen rokonságot, különbséget, árban hol tartanak, minőségben merre járnak, ilyenek. A hétvégi sonkához is ajánljuk a mi kis rizlingünket, ha nem is ezeket, de bontsanak bátran egy olaszt Húsvétra!
Néhány hetes kihagyás után ismét élőben jelentkezünk a szerkesztőségi nagyasztal mellől. Összegyűlt jónéhány új bor, új pincészet. Új lendület, van muffin, tavaszi hangulatunk van, fehérekkel kezdünk, lesz pár rozé, aztán a hóra való tekintettel egy tucat vörös. Elsősorban Schieber Szekszárdról és Agancsos Villányból. Meg ami még befutott, kezdünk máris, lehet csatlakozni.
„Gratulálok mindenkinek, aki szereti a pálinkát” – törte meg a szokásos köszöntőbeszédek monotonitását Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Destillata nemzetközi párlatverseny magyar díjátadóján, egyúttal magára vonva tudósítónk kiemelt figyelmét is. Az 1555 nevezett tétel közül a magyar pálinkák 113 érmet szereztek, kiválóan szerepeltek régiónk főzdéi is, a miniszter mosolya pedig egy pillanatra sem halványult.
Úgy volt, hogy lesz egy Schiopettino 2003-ból, nézzünk hozzá méltó versenytársat a pincéből. Aztán a Schiopettino gazdája aznap este mégsem ért rá, Borbás Marcsival főzőcskézett inkább, mi meg már reggel megbontottuk szellőztetni a „véneket”. Persze csak hazai viszonylatban azok, másutt ezek még simán polcon lehetnének, idehaza hol van már a 2006-os, főleg a 2003-as évjárat…
A portugieser Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe. A szervezők, élen a Pécsi Borozó szerkesztőségével, a portugieser háttérbe szorulása ellen küzdve hirdetik meg 2013-ban már másodszor a Portugieser Hétvégét, hogy legalább egy hétvégén át felhívják a figyelmet a mindennapok friss és gyümölcsös vörösborára. Jegyek a nemzetközi kóstolóra már válthatóak a jegymester.hu oldalon.
Van ez a Furmint Február. Jó, hogy van. A furmint ugyanis még a mai napig nem ment át a köztudatba. Persze van az a réteg, aki egész évben ismer és issza, de legalább kóstolgatja. De ez még mindig jelentős kisebbség. A furmint és a dűlők játéka Tokajban hihetetlenül izgalmas és előremutató, bár az emberek döntő többsége nem ezt keresi a borban. És nem azon az áron. Nem könnyű küldetés ez a furmint. SzabóZé budapesti furmintfebruározása révén jutottunk hozzá pár borhoz, március legelejére csúszott a kóstoló, egész évben furmint.