Mindenféle üzleti kapcsolatok keresztjátéka következtében egyszercsak érkezett egy karton portugál bor. A Pannon Borboltba jött, de a srácok megosztották velünk, hat bor után sem lettem viszont sokkal bölcsebb, milyenek is a portugál borok egy viszonylag (legalábbis számomra) ismeretlen borvidékről, Lisszabonból. De találtunk egy gyöngyszemet, abból szívesen vennék egy-két kartonnal nyárra.
Gyakran felmerül a kérdés az emberekben, hogy melyik a jó kávébab?! Ugyanakkor a kérdés gyakorta önmagáért valónak tűnik, hiszen a kérdezők jókora része olyan kávéőrleményekből fogyasztja a napi feketé(ke)t, amelyek gyakorlatilag ellenőrizhetetlenek. Éppen ezért az őrlemények problémájával nem is foglalkozunk. Viszont, hogy milyen a jó bab, azt tudjuk: hibátlan, szerethető, egyedi, függetlenül származásától, fajtájától illetve a pörkölés hosszától.
Az év első olyan Szabó Zoli-féle tematikus borkóstolójára, ahol egy borvidéket próbálhattunk megérteni, egészen márciusig várni kellett. A Kalamárisban az egriek nagyon szépen teljesítettek, bár nem volt hibáktól mentes a sor.
A Kalamáris promóterei újabb borbokszra hívták az érdeklődőket és a Villány-Szekszárd örökrangadó újabbb állomásán a syrah kapta a főszerepet. A teltház teljesen indokolt volt, szép küzdelemben, 3:2 arányban, a szekszárdiak nyerték el a közönség tetszését.
Február 5-én a Vajdahunyad várban közel 150 furmint sorakozott fel, hogy újra megmutassa magát, és azt, hogy mit is tud ez a fajta Magyarországon, mennyire széles a repertoár akár terroirt, akár borkészítési stílust tekintve. Az ország minden területéről jöttek a borászok, pincészetek, hogy bemutassák boraikat mind a szakmának, mind a nagyközönségnek egyaránt. Idén ez 80 kiállítót jelentett. A legtöbb tétel 2012-es és 2013-as volt, de már nagyon ígéretesnek tűnő ‘14-es hordóminták is megjelentek a sorban.
Február 21-22-én immáron hatodik alkalommal gyűltek össze a hazai kávé- és bárvilág meghatározó szereplői, a KávéBár Bazár-on, amely rendezvénynek az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest adott otthont. A kétnapos rendezvényre kilátogató vendégek jó keresztmetszeti képet kaphattak a hazai minőségi bár-vendéglátás helyzetéről, amellett, hogy különféle előadásokat hallgathattak meg borról, párlatokról, lélekről. A bazár a kulinaritáson túl két országos kávés versenynek is otthont adott: II. Latte Art Throwdown-nak (Barista School Budapest rendezésben) és a III. AeroPress Bajnokságnak; ez utóbbira voltunk nagyon kíváncsiak!
Péntek volt és tizenhárom, mégis megtelt a vendéglő, hiszen nem kisebb név, mint a 2014-es Év Bortermelője látogatott el Pécsre. A szekszárdi Dúzsi Tamás jól megérdemelt elismerésének klasszikus borvacsorával adóztak nemcsak a borok, hanem az étkek oltárán is. A rendezvény teltházzal futott, ami Pécsen akkor is megsüvegelendő, ha tudjuk, hogy a legmagasabb boros kitüntetéssel rendelkező borász nem mindennap tart ötfogásos vacsoraestet városunkban.
Rendhagyó módon utaztunk egyet mi is, a keddi kóstoló borai is, Váraljára látogattunk el. Itt van ugyanis Szabó Laci pincéje, ahol a munkát is segítették, de utána meg olyan kakaspaprikást kaptunk, hogy győzték rá bontani a rozé és a vöröset. Kis útibeszámoló egy tolnai boros kiruccanásról.