Ez a hétvége mozgalmas lesz. Úgy tűnik, még afféle nyártoldás lesz ez, sok napsütéssel, vagyis érdemes még a szabadban tölteni. Nagy túrákat persze nem tervezünk, de társasági eseményeket annál inkább.
Jó pár hónapja hordozgatom magamban ezt a kóstolót, még tavasszal töltöttem egy remek, napsütéses hétvégét Lošinj szigetén. Az Adria egyik legkülönlegesebb szigete nem a bortermeléséről híres (bár akad egy-két szomszédos sziget, ahol van múltja a szőlőnek és bornak), viszont a legzöldebb, legerdősebb és itt mutatkozott be legújabb évjáratával az Opus One. Az amerikai kultborászat vertikálisa nehezen kihagyható, pláne, ha egy gyönyörű adriai sziget ötcsillagos boutique hotelje nyújtja a hátteret.
Az elmúlt pár hónapban is kóstoltunk, jegyzeteltünk, csak nem került fel semmi a weboldalra, van mit behozni a felhalmozott elmaradásból. Jártunk például a VieViumon is, ahonnan lesz egy terjedelmesebb osztrák beszámoló-sorozat, de előtte rákészültünk pár zöldveltelinivel, a pincémből kerültek elő.
Egy meleg nyári délutánon közel 30 borkedvelő gyűlt össze a kecskeméti Koch Borszaküzletben, hogy megismerkedjen Bács-Kiskun megye legjobb boraival, a borokat készítőkkel. A szakmai rendezvényen borászok, kereskedők, valamint a sajtó képviselői vettek részt.
A Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó kilenc éve szervezi a Top25 borversenyt és kóstolófesztivált. A régió négy borvidékének (Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány) borászatai nevezhetik boraikat erre a megmérettetésre, ahol nyolc kategóriában bírálja el a zsűri a beérkezett tételeket. A legjobbakat a közönség is tesztelheti, a hagyományos kóstolófesztiválra minden évben szinte már elővételben elkelnek a belépőjegyek, idén június 11-én találkozhatunk a Pannon Borrégió 25 top-borával a pécsi Hotel Palatinusban.
És tényleg lefutottuk! Szerkesztőségünk több tagjával együtt teljesítettük a nem mindennapinak nevezhető versenyt. Gyakorlott futónak nem nevezném magam, de néhány versenyen már azért sikerült részt vennem. Többségük inkább városi futás volt, a dűlők közötti dimbes-dombos futás egészen új terep számomra a maga 200-300 méteres szintkülönbségeivel. A kihívásra idén több mint 400 ember vállalkozott. Sokan jöttek családdal, barátokkal, a környékről éppúgy, mint távolabbi településéről. Találkoztam futókkal Budapestről, Keszthelyről is.
A nyárra való készülődést soha nem lehet elég korán elkezdeni. Nőtársaim ezzel minden bizonnyal egyetértenek, mivel a bikiniszezont hónapokkal megelőző diéta, sport és fitnessz kombináció nem egyedi eset. Nincs ez máshogy a bor esetében sem, hiszen a balatoni borászok már márciusban megkezdték a nyári szezon borainak bemutatását. Az Első Nagy Balatoni Pezsgő és Gyöngyöző Teszt keretein belül számos újdonság, különleges tétel került a poharakba, egyúttal jól illusztrálta a borászok összefogását is, hiszen a rádpusztai Gasztró Élménybirtokon összegyűlt a régió számos neves borkészítője.
Magyarországon a pincefalu minősítés alatt olyan települést értünk, ahol a pincék/présházak száma százas nagyságrendű, ezek az épületek összefüggő, rendezett területen helyezkednek el és a település mindennapjait szervesen átszövi a szőlő- és borkultúra. Hazánkban jelenleg 10 ilyen települést tartanak számon.
Múlt hét óta szállítják ki az előrendelt Gere Kopar új, 2012-es évjáratát, évente a teljes palackszám harmada kel így el, gyakorlatilag megjelenés előtt, ami a fogyasztók rendületlen bizalmát is feltételezi. Többek közt erre is fény derült azon a sajtóeseményen, amit Gere Attila pincészetében rendeztek meg és amelynek csúcspontja egy vertikális Kopar-kóstoló volt.