Kérem Várjon!
Cikkek
Nem egy bor
Ercsey Dániel
2021 November 11.

Hanem négy, méghozzá a Gilberries&Wine jóvoltából, avagy mire gondol egy pécsi ifjú Hegyalja szemüvegén keresztül…

A fotókat, ha nem jelezzük külön, a pince FB oldaláról metszettük

Képzeljétek, az Instán kerestek meg Gilbert Balázsék üzenetben, hogy szeretnék, ha megkóstolnám a boraikat. Ez azt jelzi, mármint, hogy meglepődtem, hogy sokkal öregebb vagyok, mint hittem. Ok boomer, ennyit a siránkozásról, hiszen a meglepődésen túl végül is eljutott hozzám az üzenet és a bor is, tudtam válaszolni és mindek siránkozik az, akinek most már YouTube csatornája, TikTok fiókja és Twittere is van, nem igaz?

Fotó: Ercsey Dániel

Visszatérve a témára, nem ismerem Balázsékat (még), úgyhogy álljon itt némi reklám, többet is megtudhattok róluk, a kapcsolatukról Kovács Karcsival és Máddal és persze a saját kis birtok filozófiájáról. Ami pedig a borokat illeti, íme:

Napsütötte rész 2020 (félszáraz, gyöngyöző)

Intenzív felhabzás után egyenetlenül eloszló és kevés buborék a pohárban, szájban viszont kellően friss és üdítő. Illata visszafogott, némi csonthéjas gyümölcs érződik, nem akar direkt behízelgő lenni. Kóstolva közepes test, élénk savak, a cukor egyáltalán nem érződik, vagyis jó döntés volt benne hagyni, valószínűleg enélkül túl szikár lett volna a végeredmény. Az ízképben mediterrán citrusok, őszibarack, pici egres, a lecsengése közepes, a citrusok vezetik. Jól iható tétel, akár magában, akár ételekhez. 85/100 pont

Apró közbevetés, nem tudom magamban tartani. A bor neve engem kísértetiesen emlékeztet Petri György „Hogy elérjek a napsütötte sávig“ című versére, pontosabban csak a címére, a vers egészen másról szól, érdemes elolvasni!

Fotó: Ercsey Dániel

Orange wine Pet-Nat

Közepes arany szín, de mindez szűretlen, dzsúzos kivitelben. Illatában széna, kamilla, dinnyehéj és zöldpaprika. Kóstolva jelentkezik először a buborék, vicces, de petnat ide vagy oda, még a nyitáskor sem volt szinte semmi felhabzása. Kóstolva rendkívül szikár, élénk savú, lehengerlően citrusos, de az egyensúly a savak felé billen el. A lecsengésben a citrom mellett újra némi széna. 80/100 pont

A kategória ami tulajdonképpen nem létezik, bár teljesen logikus. Lehet, hogy csak soha nem hívta senki így? Amúgy ez azt jelenti hogy a minimálisan előírt héjon áztatás után még erjedt a bor, így palackozták le? Kínzó kérdések, ha legközelebb Hegyalján járok, feltétlenül megkérdezem!

Woodoo Love furmint 2020

Közepes citrom szín. Illatában első blikkre mandarin és körte érződik, utána naspolya és kicsi tonikos kesernye, a fa diszkréten megbújik a háttérben, mintegy aláfestőként, de ahogy nyílik az illat, egyre inkább előretolakszik édes fűszerek képében. Kóstolva közepes test, élénk savak és a hordó okán némi cseresség, az egész korty rendkívül maszkulin. Az ízképben is a citrusok dominálnak, kiegészülve némi fahéjjal és vaníliával, de alapvetően a hordó nem ül rá a borra. Kíváncsi vagyok, hogy hová fut ki ez a tétel az évek folyamán, most még nagyon fiatal, bár a palackszámot látva (1265) lehet, hogy nem fogjuk megtudni. Aki bátor, rakjon el belőle és hívjon fel 7 év múlva, amikor kibontja. 86/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Éden 2019 (kései szüret)

Mély citrom szín a pohárban. Az illat lehengerlő, narancshéj, mandarin, aszalt őszibarack és kajszi, menta és kapor. Kóstolva közepes test, rendkívül jó arányok, kereknek ható ám játékos savak a cukor miatt. Az ízképben az illat ismétlődik, aszalt gyümölcsök, kevéske citrus aláfestésnek, pici méz, virágpor. A lecsengése közepesnél hosszabb. Jól iható, pöpec bor, kérek még! 88/100 pont

Azért ez is megmutatta, hogy Tokaj nem véletlenül az édes borairól lett világhírű, dacára az eladatlan készleteknek és a mindenféle problémáknak. Szuperek a szárazak is, de az édes itt is elvitte a pálmát. A Gilberries&Wine-nak pedig gratulálunk, soha rosszabb kezdést!