Kérem Várjon!
Cikkek
Merlot, először
Szekszárd felsőpolc: hatodik fejezet
Szünder Dezső
2021 November 16.
Sorozatunk következő két részében egy igazi világpolgárral foglalkozunk. Méltán állítható mindez a merlot fajtáról, hiszen egyszerűbb olyan helyet mondani, ahol nem található meg, mint ahol igen. Hűvösebb éghajlaton, kedvezőtlenebb körülmények között is biztosan termeszthető fajta, akkor elsősorban meggyes ízvilágú rozékat, könnyedebb vörösborokat készítenek belőle. 

Az ideális körülmények között termett és beérett szőlőből pedig tartalmas, akár 10-15 éven keresztül érlelhető borok készülnek. Előszeretettel használják házasításokban, ahol a cabernet sauvignon fajta vadságát hivatott tompítani, az olykor éles savakat lekerekíteni. Egy kitűnő évjáratban, gondosan elkészített merlot fajtabor pedig olyan, mint egy csinos nő elegáns ruhába öltöztetve, elbűvölő, magával ragadó, nehezen elengedő.

Tűzkő Birtok Merlot 2017

Tiszta, bíbor szín, öregedési jelek nélkül. Már hidegen, hűtőből kivéve is intenzív, fajtajelleges illatjegyek: vadcseresznye, alig beérett erdei gyümölcsök, áfonya. Ízben a vezető cseresznyés jegyeket finoman adagolt fahéj és csipetnyi szerecsendió virág egészíti ki. Kellemesen húzó tanninok, enyhén, még nem zavaróan melegítő alkohol, közepes hossz. 88 pont/100 Alkohol 14% Ár: 1800 Ft

Sebestyén Merlot Görögszó 2017

Tiszta, mélybíbor szín, kevéssé édes meggyszörp illata. Ízben lédús gyümölcsösség, szeder, piros ribizli, meggy, mindez éppen csak éretten. Lendületes, energikus, nem csupán tanninról és savakról szóló hosszan elnyúló ízhossz. 90pont/100 Alkohol 14% Ár: 5450 Ft

Tringa Merlot 2017

Tiszta, mélybíbor szín. Az illatot alkohol fedi, mely néhány perces szellőztetés után elillan. Helyét finom, érett fekete cseresznye, vad, bogyós gyümölcsök veszik át, fahéjjal, némi finom kávéval fűszerezve. Ízben az első tanninlöketet szép savak váltják fel, harmónikusan idézve az illatjegyeket, ahol a fahordós érlelés fűszerei sokkal intenzívebbek mint az illatban, de egyáltalán nem túlzóak, nem nyomják el a gyümölcsös jelleget sem. 90pont/100 Alkohol 15% Ár: 4200 Ft

Ami a pontokon túl van

A tolnai dombokon termő merlot-ból a Tűzkő Birtok egy nagyon jól iható, könnyen megszerethető italt alkotott, mely különösen illatban nagyon jól mutatja be a fajta jegyeit. Kitűnően illik könnyedebb sertés és vadételekhez, de a legnagyobb élményt magában adja, amikor az első gyorsan elfogyó pohár után az ember újra az üvegért nyúl.  

A Görögszó-dűlő Szekszárd ikonikus helye, minden évben emlékezetes tételekkel ajándékozza meg a borászt, a fogyasztót. Sebestyén Csaba és Csilla harmónikus, komplex, ám mégis fiatalos, lendületes, friss vörösbort készített a fajtából. Olyan tételt, mely nem csupán a fajtát, hanem magát a termőhelyet is képes bemutatni. Teszi mindezt olyan erővel, olyan ízhosszal, hogy aki egyszer kóstolta, az nehezen feledi. Már most nagy élvezettel fogyasztható, ám néhány évre elfektetve még további meglepetéseket okozhat.

A Tringa pincészet bora a Nánai tető és a Kerékhegy dűlő  gondosan válogatott termése. Fiatal kora ellenére is jól látszik, érződik, hogy egy testes ám mégis simogatóan bársonyos itallal van dolgunk. A kezdeti alkoholos fedettséget követően egyetlen helyen sem érződik a magas alkoholtartalom, szép, egyben lévő tétel. Komoly, hosszú percekig szálazható beltartalom, nagy test és még legalább 10-15 éves fogyaszthatóság. A Vinagora 2021 verseny legjobb hazai merlot-ja.

Az italokhoz csülkös bableves készült teljes kiőrlésű, nagyon sajtos pogácsával, valamint a páromnak köszönhetően egy isteni rakott káposzta. A Tűzkő Birtok és Csabáék merlot tétele az előzőhöz passzolt jobban, bár a legnagyobb élményt önmagukban adták, utóbbihoz viszont tökéletes választásnak bizonyult a Tringa pincészet komoly, nagy extrakt tartalmú merlot-ja.

Bár a „csinos nő elegáns ruhában” katarzis elmaradt, de úgy gondolom szégyenkezni valója egyik pincészetnek sincs az elkészült borokat illetően, arról nem is beszélve, hogy a sorozat folytatásában további három szekszárdi pince merlot tételét veszem majd elő nagy kíváncsisággal.