Kérem Várjon!
Cikkek
Van élet az assyrtiko-n túl?
Ercsey Dániel
2025 May 23.

Görög borokat kóstoltunk, méghozzá olyan céllal, hogy jobban belelássunk az ország bortermelésébe, a főbb régiókba és szőlőfajtákba. De vajon látszik valami a legismertebb assyrtiko fajtán túl?

Fotók: Ercsey Dániel

Ahogy az előadónk, Greg Michailos rögtön az elején megjegyezte, Görögország 80%-a hegyekkel borított, mégis mindenki a fehér házas tengerpartra asszociál. Pedig ha szőlőről és borról van szó, a görögök már Homérosz óta nem viccelnek! A mostani, hivatalosan 64.900 hektáron 114 PGI (Protected Geographical Indication) és 33 PDO (Protected Designation of Origin) osztozik, ami megjegyezhetetlenné teszi a borrégiókat és borvidékeket, ha viszont a fajták felől szeretnénk közelíteni, jobb ha tudjuk, hogy a területek 90%-án autochton szőlőfajtákat termesztenek, amiknek az egyik ismérvük, hogy kiejthetetlen nevűek, a másik pedig, hogy minden héten felfedeznek belőlük három újabbat…

Legalább a birtokszerkezet hasonlít a miénkhez, a majd 65 ezer hektáron 1300 árutermelő borászat osztozik, tovább aprózva a sakktáblát és nehezítve a megértést. Így tehát az ország bormarketingesei úgy döntöttek, hogy az egyszerű üzenetek korában éppen elég lesz a következő néhány szóra fókuszálni: Szantorini, assyrtiko, xinomavro.

Szantorinit talán nem kell magyarázni, a sziget házai miatt gondolja mindenki úgy, hogy Görögország egyenlő a fehér falú, kék tetejű házakkal, ráadásul olyan óriási turistadömping lepte el az aprócska földdarabot, hogy az szinte tarthatatlan, ráadásul egy olyan szigetről beszélünk, ami szinte sivatag, tavaly például az egész évben összesen 100 mm csapadék hullott! A szőlők itt vulkanikus homokon teremnek, majdnem teljesen filoxéraimmunis talajon, így nem ritkák a saját gyökerű, több mint 300 éves tőkék. A fő fajta pedig a fehérbort termő assyrtiko, ami neutrális, bődületes savakkal, de a fenolosság és az oxidáció problémát jelenthet, akárcsak a jó cukorgyűjtő képesség és a potenciálisan magas alkohol, viszont cserébe a fajta ellenálló a rothadással szemben. Ez utóbbit kivéve mintha a furmintról beszélnénk, nem igaz?

Éppen ezért az előadás első részében a hat fehérbor jelentős hányada készült assyrtikóból, ami nem, az malagousia, egy közepesen aromatikus szőlőfajta, ami engem a malváziára emlékeztet és állítólag akkora siker Görögországban, hogy mostanában mindenki ilyet telepít és ilyet iszik, aki számít.

Ktima Biblia Chora, White 2024 (assyrtiko 40% - sauvignon blanc 60%, PGI Pangeon, Macedonia) 13,5%

Közepes citrom szín. Illatában sós citrom, zöldfűszerek, mediterrán hangulat, mészköves krétás ásványosság, zöldalma. Az illat csontszáraz bort ígér. Közepesnél kisebb test, vibrálóan élénk savak, sós citrom, zöldalma az ízben is. A lecsengése kesernyés, farkasalmás, zöldalmás, szinte éretlen. Közepes. 83-85/100 pont

Ktima Gerovassiliou, Malagousia 2024 (PGI Epanomi, Macedonia) 13,5%

Közepes citrom szín. Fehér húsú édeskés gyümölcsök és fehér virágok, picit a malvaziára hajaz az illat. Közepes test, lendületes savak, érett alma, fehér húsú őszibarack, körte, ez utóbbi egyre erősödik és dominánssá válik a kortyban. A lecsengése közepes, kis kesernyével búcsúzik. Üdítő korty. 85-87/100 pont

Alpha Estate, Ecosystem assyrtiko single block „Aghia Kiriaki“ 2023 (assyrtiko, PGI Florina, Macedonia) 13%

Közepesnél halványabb citrom szín. Illatában fehér húsú gyümölcsök, érett alma, mandarin, pici porosság. Kóstolva közepes test, lendületes savak, vibráló karakter, feszes, izgalmas szerkezet. Mintha egy pici fát is éreznék, de ez csak hozzátesz a borhoz szerkezetileg, lehet, hogy csak hosszas finomseprőn tartás, ízben nem fedi el a gyümölcsöket és a korty végi ásványosságot sem. Frissítő. 86-88/100 pont

Ktima Biblia Chora, Areti White 2022 (assyrtiko, PGI Pangeon, Macedonia) 13,5%

Közepes citrom szín. Apró bizonytalanság az illatban, érett fügés megbicsaklás, mögötte zöldes jegyek, fű eső után. A test közepes, feszes szerkezet, vibráló savak, az íz és a szerkezet jobb mint amit az illat sejtetett. Feszes, citrusos, zöldalmás, ásványos és hosszú. 86-88/100 pont

Domaine Sigalas, Santorini 2024 (assyrtiko, PDO Santorini, Aegean Islands) 14.6%

Közepes citrom szín. Elképesztően ásványos illattal nyit, le sem tagadhatná a termőterületet, mellette pici füge és sárgadinnye, őszibarack és érett alma. Kóstolva is ez a helyzet, elegáns savak, vibráló karakter, ásványosság és gyümölcsösség kombinációja, mindezt hosszan, sósan, elegánsan. Gyönyörű. 90-91/100 pont

Mega Spileo Estate, Estate White 2020 (assyritiko, Lagorthi PGI Achaia, Peloponnese) 13%

Közepesnél mélyebb citrom szín. Illatában első blikkre csak a hordót érezni, vanília, puncs. édes fűszerek, szegfűbors. Szájban nagy test, széles korty, krémes textúra, vajasság, szegfűszeg, vanília, pici füst. A szőlőfajtának nyoma sincs, a sav kerek, a korty és a lecsengés hosszú. 85-86/100 pont

Innen pedig jöttek a vörösborok, úgyhogy elérkezett az idő a xinomavro magyarázatára, ami az ország kékszőlőfajtája, legalábbis ami a marketinget illeti. Jellemzően kevés színanyagot tartalmaz, halvány, rendkívül élénk savú fajta, a „görög nebbiolo“, mondja viccesen Greg Michailos, de az első két bort kóstolva lehet, hogy igaza van…

Alpha Estate, Ecosystem Xinomavro Reserve old vines single block „Barba Yannis“ 2021 (xinomavro, PDO Amyndeon, Macedonia) 14%

Halvány rubin szín cseresznyés reflexekkel. Illatában cseresznye, eper, szamóca, paradicsom, piros virágok és olíva. Közepes mínusz test, lendületes vibráló savak, piros bogyós gyümölcsök, pici paradicsom és mediterrán fűszercsokor, szinte grillezett báránybordáért kiált, vagy gazpachóért. Közepesnél hosszabb lecsengés. Bármikor innám, mint egy nagyon jó nebbiolo. Szuper! 91-93/100 pont

Ktima Kir-Yianni, Ramnista 2019 (xinomavro, PDO Naoussa, Macedonia) 14%

Közepes mínusz rubin szín. Az illat intenzív, paradicsomos, gombás, olívás, sülthúsos, utóbbi talán a hordó, a háttérben még eper is felbukkan. Kóstolva közepes test, feszes tanninok, érezhető hordófűszerek, grafit, mellette paradicsom és szeder, meggy és fekete bogyós erdei gyümölcsök. Nemzetközi stílus, robosztusabb. A lecsengése hosszú, komplex, csokoládé is felbukkan benne. 90-92/100 pont

Ktima Gerovassiliou, Avaton red 2022 (limnio 85% - mavroudi 5% - mavrotragano 10%, PGI Epanomi, Macedonia) 14,5%

Közepes rubin szín, enyhe bíbor reflexekkel. Illatában fekete bogyós erdei gyümölcsökkel készített joghurt. Kóstolva közepesnél nagyobb test, selymes struktúra, érett tanninok, fekete bogyósok, gumibogyószörp, Jobban emlékeztet a magyar vörösökre, kis cseresség a szőlőből, közepes lecsengés, kicsit kilóg az alkohol is. 85-86/100 pont

Mega Spileo Estate, Estate red 2016 (mavrodaphne60- mavro kalavritino40, PGI Achaia, Peloponnese) 15%

Közepes rubin szín. Nemzetközi stíl az illat, elegáns tercier jegyek, édes fűszerek, vanília, szeder, áfonya, feketeribizli, szegfűszeg, szerecsendió. Szájban nagy test, széles korty, selymes érett de határozott tanninok, sűrű szövet, kerek savak. Ízében is fekete bogyós gyümölcsök, kávé, pipadohány, pici bőr. Elegáns, szépen érett, nagy vörösbor, szinte végtelen lecsengéssel. Wow! 91-93/100 pont

Ezek után döntse el mindenki, hogy szeretne-e görög borokba beruházni, én azt javaslom, hogy mindenki látogasson el Görögországba és csak utána döntsön, egy görög utat ugyanis biztosan nem fog senki megbánni!

A kóstolóért köszönet a Wines of Greece csapatának és a helyszínt biztosító Palack Borbárnak.

banner