Kérem Várjon!
Cikkek
Új csillag ragyogott fel Villányban
Villáminterjú Romsics Lászlóval
promóció
2021 April 19.

A Csányi Pincészet borászai sokévnyi szakmai tapasztalatukat felhasználva alkották meg az új csúcsborukat a VESPER-t, mely prémium minőségű, egyedi kiszerelésű és a borvidék kontextusában is kiemelkedő. A VESPER minden egyes, sorszámozott tétele a pincészetben rejlő magas szakmai potenciált reprezentálja.

Honnan ered a VESPER ötlete?

Amikor megörököltem a pincészet vezetését, arra gondoltam, hogy jó lenne bizonyos dolgokat egységesíteni. A birtoknak két csúcsbora volt, ezt nem volt könnyű kommunikálni. Miután kifutottak, átgondoltuk a helyzetet és megalkottunk egy újrapozícionált és kicsit módosított csúcsbort, ami gyümölcsösebb karakterű, ugyanakkor komplexebb, mint a korábbi boraink. Ez lett a VESPER.

Miért nem a Teleki borcsalád részeként jelent meg?

Igaz, hogy a márkaépítés a birtokon jellemzően a Teleki borcsalád kapcsán valósul meg, de a Csányi Selection a pincészet és a tulajdonos elkötelezettségét is mutatja a magas minőségű borok iránt.

Az összetétel talán meglepő lehet, a cabernet sauvignon és a merlot mellett a kékfrankos is fel van tüntetve.

Villány tökéletes lehetőségeket biztosít a kékfrankosnak, ami meg is hálálja ezt. Régóta kedvelem a fajta gyümölcsösségét, a VESPER-ben a kékfrankos felel a frissességért és a roppanós gyümölcsökért az ízben, hiszen minden évjáratban vibráló és elegáns savszerkezetet produkál.

Miért döntöttetek a hordószelekció mellett?

A dűlőszelekció, bár tényleg nagyon szép dolgokat adhat, valahol mégis kényszerpálya, hiszen az évjárathatásoknak erőteljesebben ki van téve. Ebben a borban a cabernet sauvignon jelentős része a Kopárból van, hiszen a fajtának szüksége van a nagyobb hőösszegre a teljes éréshez. A merlot a Csillagvölgyben található, ahol egyenletesebb az érés, a kékfrankos pedig az Ördögárokból érkezett. A hordók is nagyon különbözőek voltak, így a cél tulajdonképpen az volt, hogy az adott évjáratban a legjobb hordókból a legjobb borokat válasszuk ki. Először két verzió is készült minta szinten, azonos fajtákkal, de eltérő arányokkal. Ezeket lepalackoztuk, eltettük címke nélkül és később többször visszakóstolva döntöttük el, hogy melyik verzió, melyik házasítási arány a nyerő.

A fajták a jövőben változhatnak?

Természetesen. Sem a fajtát, sem az érlelési időt, sem a dűlőket nem akarjuk feltétlenül tartani, mindig az adott évjárat határozza majd meg a válogatást. Az arányok és a hordóhasználat sincsenek kőbe vésve. A cél, hogy a legmagasabb minőségű bort készítsük el. Persze az is elképzelhető, hogy lesz olyan év, amikor dűlőszelekció lesz majd a VESPER.

Meddig érlelhető a csúcsborotok?

Van egy belső szerkezete, ami 6-8 évig (ph és savtartalom függvényében) biztosan eltartja a bort. De ezen túl, őszintén szólva nehéz mit mondani. 1967-ből is van olyan cabernet franc borunk, ami most is izgalmas és fogyasztható, de ilyen messzire nem merek tekinteni. Az általános tapasztalat szerint a villányi csúcsborok lassan érnek a csúcsra és még azután is hosszan érlelhetőek. A VESPER is ilyen.