Nem mi vagyunk az egyetlenek, akiket foglalkoztat a bikavér kérdésköre. Korábban több más bormagazin is tesztelt bikavéreket, ültetett kerekasztalhoz borászokat, most nem is nem szeretnénk ismételni az ott elhangzottakat. A Pécsi Borozó olvasói azonban eleddig csak ezzel a borral nem találkozhattak tematikus tesztben lapunk hasábjain. Óvatoskodtunk, hogy hát ez egy régiós lapban csak egy borvidéket érint, de hát ilyen akár a cirfandli is. Ideje volt, hogy szembenézzünk a bikavérekkel.
Ma a bikavért elsősorban Egerhez társítják, ami a történelmi viták ellenére nem csoda, hiszen néhány évtizede nem is volt lehetséges szekszárdi bikavérként bort forgalomba hozni. Szekszárdon a borászok büszkék a bikavér hagyományaira, és nem titkolt szándékuk a bikavért jelenlegi hírnevénél magasabbra pozícionálni. A küzdelem nem lesz egyszerű, hiszen a tesztünkön részt vett borkereskedők szerint – akik mind elismerően nyilatkoztak a kóstolt borok várakozásaikon felüli minőségéről – ma bikavért nagyon nehéz eladni.
Nagyon sok olyan bor van forgalomban bikavér néven – elsősorban Egerben –, amely alacsony árkategóriájú és minőségű bor, emiatt a vásárlók nagy része is nehezen hajlandó több ezer forintot fizetni egy palack egyébként kiváló bikavérért. Pedig a bikavér jövője akkor lesz fényes, ha a termelők összefognak, ahogy Szekszárdon is próbálkoznak részint a bikavér készítésének szabályozásával, másrészt azzal, hogy a borászcéh tagjai elsősorban prémiumként készítenek bikavért, azaz egy közép-felső kategóriás házasításként pozícionálják.
„A bikavér kihívás. Nagyon nagy kihívás” – mondja Bodri István, a szekszárdi hegyközség elnöke, aki két bikavért is készít jobb évjáratokban, a közepes árfekvésben, de válogatásként, a csúcsborok között is kihoz egy prémium bikavért.
Szekszárd kitörési pontja a kékfrankos, gondolja Eszterbauer János. „Ha ezt vesszük, akkor a (kékfrankos alapú) bikavér megkerülhetetlen, hiszen a tradíciónk is és a jövőnk is lehet. A bikavér nem csak a borok, hanem a technológiák házasítása is, a hagyományos hordós érlelés mellett a reduktív vörösborok is hozzátesznek az egyediségéhez.”
A borászok döntő többsége úgy gondolja, hogy a szekszárdi bikavérnek a Kárpát-medencei fajtákon kell alapulni, azaz a kékfrankos, a kadarka, esetleg a portugieser vagy a blauburger szerepét senki nem kérdőjelezi meg, abban viszont egyetértenek, hogy a bikavér ne legyencabernet alapú házasítás, mert akkor elvész az egyedisége. Komplex és gazdag tud lenni így is egy igazi szekszárdi bor, vélekedik Módos Ernő, aki úgy látja, biztató jelek vannak, egyre több termelő foglalkozik komolyabban a bikavérrel, és egyre szebb borok születnek meg ezen a néven. Fontosak a rendszeres összekóstolások, a szekszárdi borászok havonta összejárnak kóstolni, véleményezni, ahol több között a bikavér is csiszolódik.
„A bikavér nálunk hangulat és érzés” – mondja Lőrincz Norbert. – „Jó esetben a fogyasztó is észleli, hogy ez a bor más, kerekebb, kedvesebb, szekszárdibb.”
A kedvességét emeli ki Vida Péter is, aki azonban még nem talált rá az igazi bikavér receptjére. A bikavér a legjobb borok házasítása, amelyben a szekszárdi bor csodája kel életre. Vida Péterrel együtt azt is mind vallják a megkérdezettek, hogy a bikavér ne legyen túl testes, túl nehéz, túl vaskos, merthogy éppen a fűszeressége, gyümölcsössége, gazdagsága teszi igazi bikavéréé.
Heimann Zoltán kicsit kilóg a bikavéres szekszárdiak sorából, hiszen eddig nem készített bikavér néven prémium bort, viszont úgy gondolja, ha a többi szekszárdi borász a bikavért gondolja a kitörési pontnak, akkor neki is be kell állni a sorba, mert éppen az egységük, összetartásuk adja a borvidék erejét. A bikavér-kóstolónkra összesen 11 bikavér érkezett be, amit először talán kevésnek is véltünk, egy-két bikavért hiányoltunk is, de a kóstoló végén azt kellett mondanunk, hogy egyetlen bor készítőjének se kell szégyenkeznie, mindegyik megállta a helyét. Sőt, évjáratonként még talán valami olyan közös halmazát is meg tudtuk fogalmazni a borok stílusjegyeinek, ami egyedivé teheti a szekszárdi bikavért. Bátran válogassanak tesztünk boraiból, nem hiszem, hogy csalódnának bármelyik borban.
Halmosi Pincészet
Négykezes Szekszárdi Bikavér 2007
Egészen sötét színvilág. Elsőre fedett, majd türelemmel szépen nyíló illat. A meggy indítja a sort és fejlődik érett feketebogyósokká. Szájban nagyon elegáns, telt, színes, dús. Hozza a finom fűszereket, hozza a buja gyümölcsösséget, kedves és egyensúlyos. A korty hosszan tart, nehezen tűnik el. Fejlődőképes, érlelhető, eltartható, de most is káprázatos. 91 pont
Ár: 2980 Ft
Megtalálható: Radó Vinotéka, Pécs
Fritz Pincészet
Szekszárdi Bikavér 2008
Intenzíven fekete gyümölcsös, bogyós, fűszeres illatok, kakaó, kávé, gyömbér. Mögötte egy vegetális, vadas-zöldséges világ is felsejlik, amitől még izgalmasabb. Arányos, tartalmas korty, csúszós, ugyanakkor komplex. Izgalmas, boncolgatható a bor, amiről beszélgetni kell, de inni is kiváló. Még friss, de már nagy kaliber. 91 pont
Ár: 5800 Ft
Megtalálható: A pincészetben
Mészáros Pál Pincészete
Szekszárdi Bikavér 2007
Hordófűszeres illatokba vegyül a hecsedli, naspolya, no meg a kakaó. A második hullámban feketeribizli és csoki, ami kortyban is folytatódik. Komoly a bor, kerek, érett, finom tanninok, sok érett gyümölcs, szép fűszeresség, kis lekvár. Sima textúra, szinte tökéletes szerkezet. Csendes, nyugodt bor, mély, afféle elgondolkozós. 90 pont
Ár: 4390 Ft
Megtalálható: E'szencia Bortéka, Szekszárd
Eszterbauer Borászat
Tüke Szekszárdi Bikavér 2007
A sötétbogyós-fűszeres illathoz egy kis törköly és kávé is párosul – érett, mély illatok ezek. Ízeiben is az érettség dominál, bár a tannin erőteljes, de jó a szerkezete, gömbölyű, sűrű. A vége felé a korty kis édeskésséget kap, meggylikőrt és szerecsendiót. Szép, komplex bor. És még mindig tartogathat meglepetéseket, még van benne lendület. 89 pont
Ár: 2690 Ft
Megtalálható: A pincészetben
Bodri Szőlőbirtok és Pincészet
Szekszárdi Bikavér Selection 2007
Erőteljes illatok, a fűszeressége felett még a hordó dominál. A bor szép, sötét, kávés, intenzív, szerkezetben sem találunk benne kivetnivalót. Csak még sok benne az integrálandó fa, még nagyon fiatalosan dübörög. Még pár év érlelés kifejezetten jót tesz majd neki, mivel a gazdagsága, adottságai megvannak hozzá, hogy kiemelkedő bikavér legyen. 88 pont
Ár: 3900 Ft
Megtalálható: A pincészetben
Márkvárt Pince
Szekszárdi Bikavér 2003
Illatban tiszta feketeribizli, intenzív és ízben is ezt hozza, egészen buja. Egész fiatalos, sok gyümölcs van benne, jól áll neki a fűszeresség, de nem nyomja el, nem viszi el. Él nagyon ez a bor, jó a struktúra, működik a korty, kitart hosszan. Nem mai gyerek, hagyni kell kibontakozni, de megéri rászánni az időt. 87 pont
Ár: 5000 Ft
Megtalálható: A pincészetben
Merfelsz Pincészet
Nectar Sexardique Szekszárdi Bikavér 2007
Illatban elsőre elég szerény, nem jön elő a várt gyümölcsösség, talán a fa meghatározóbb. Szájban már jobban kibontakozik, sok érett gyümölcs, édeskés, érett szeder, szinte lekváros-csokipudingos. Szép szerkezet, tartalmas, hosszú korty. Mintha az újvilági stílust oltották volna bikavérbe, ettől izgalmas is, meg nehezebben is illeszkedik a sorba. 86 pont
Ár: 2800 Ft
Megtalálható: Radó Vinotéka, Pécs
Takler Pince
Szekszárdi Bikavér 2006
llatában és ízében is van némi bordói áthallás. Tobzódik a fekete bogyósokban és a hordófűszerekben. Némi fűszerpaprikát is felfedezni vélünk. Szájban főleg szilvás, aszalt szilvás, sok tanninnal és magas alkoholérzettel a végén. Nagy testű, sűrű bor, hosszú lecsengéssel. És kis fáradtsággal a végére. 86 pont
Ár: 3900 Ft
Megtalálható: Szekszárdi Bor Vinotéka, Pécs
Márkvárt Pince
Szekszárdi Bikavér 2006
Illatában a vajas-karamellás vonulat az erősebb, de van némi kovászos uborka és van meggylikőr is. Ettől aztán egészen izgalmas, ahogyan kortyban sem sematikus. Élénk, vibráló bor, szép, bársonyos tanninokkal. Az alkoholédesség ad neki egy puncsos árnyékot. Komoly struktúra, de nem letisztult stílus. 85 pont
Ár: 1700 Ft
Megtalálható: A pincészetben
Eszterbauer Borászat
Tüke Szekszárdi Bikavér 2008
Mély bíbor, vastagon vörös. Illatában gyümölcsösség és likőrösség keveredik, kortyban is soknak tűnik az alkohol. A tartalmasságával nincs gond, de nem mindig tud érvényre jutni a még soknak tűnő fa, a picit szárítóan ható tanninok mellett. Tanulnia kell még az eleganciát, de ideje és lehetősége van bőven érni. 84 pont
Ár: 2680 Ft
Megtalálható: Radó Vinotéka, Pécs
Fekete Mihály
Szekszárdi Bikavér 2006
Pirosas-barnás szín, trópusi gyümölcsös-friss meggyes illatok. Szellőztetni kell, úgy lesz nyílt és jó az illata. Kortyban van még gyümölcs, de hiányzik a lüktetés. Van tartalom, de nem feszülős a harmónia. A vége felé kicsit üresnek tűnik. Éreztük, hogy több volt benne, most ez kevesebb volt. 83 pont
Ár: 3000 Ft
Megtalálható: E'szencia Bortéka, Szekszárd