Pontosabban volt az 900 is, hiszen kilenc szekszárdi kékfrankost hozott el nekünk Takler Ferenc és közel százan kóstoltuk végig őket a Pécsiközgáz nagy előadótermében. A fajta, amelyben Szekszárd egyre inkább a jövőjét látja (a bikavér és kadarka mellett) okozott meglepetéseket is, elég annyit elmondani, hogy majd’ három órán át tartott ki a lelkes csapat.
Hogy a kékfrankosok vagy Takler Ferenc személyisége volt-e a nagyobb vonzerő, nem tudjuk, de az biztos, hogy a borszeminárium már két nappal a rendezvény előtt gyakorlatilag betelt, pedig még sokan szerettek volna jönni. A terem kapacitása nagyobb, de 100 főben limitáltuk a részvételt, így lehet jól berendezhető és működtethető.
A hangulat és a borok egyaránt túlmutattak a várakozásokon, egy félórás felvezető, kékfrankos és Szekszárd bemutatót követően, amely során Takler Ferenc mellett ifj. Heimann Zoltán is felszólalt, ahogy ő nevezte magát, afféle brácsásként a prímás mellett. A prímás előadásából azt emelném ki, hogy Szekszárd végre elkötelezte magát deklaráltan is a kékfrankos mellett (a kadarka és a bikavér adja majd a vezető trió többi tagját), ezt a Takler Pince is eredményként könyvelhetp el, hiszen talán ők az egyik legkékfrankososabb borászat, ahol három ár- és minőségi szinten, sztenderd, reserve és dűlőválogatás is készül a fajtából.
Fotók: Németh József
A kékfrankos igazi Kárpát-medencei fajta, itt érzi jól magát, megbízható és jó minőséget ad, jóivású, de tartalmas bor is egyben, amely felveszi a versenyt a világfajtákkal, mégis egy saját világot is képvisel. Ezt az is alátámasztja, hogy külföldön egyre keresettebb és a külföldi szakemberek is njó véleménnyel vannak róla, a versenyeredmények is ezt bizonyítják.
Heimann Zoltán jr. a diplomamunkáját is ebből a fajtából írta, német, francia, olasz borászati iskolákat végezve talán a fajta nemzetközi pozícionálását látja jobban, amiben van mit tenni, hiszen hiába van nálunk 7800 hektár kékfrankos, mégis osztrák fajtaként tekintenek rá, ahol hozzánk képest csak a fele terem.
Aztán beindult a gépezet és a kollégák, barátaink szorgos kezei által hamar a poharakba került az első tétel.
SZELESHÁT PINCÉSZET K2 KÉKFRANKOS 2009
Fűszeres, meggyes, piros ribizlis illatok, egyszerre érezni az érettséget és a még tartó lendületet, epres, erdei gyümölcsös zamatosság, a tannin nem sok, a vége picit rövid, de korrekt, működő bor. ***+
MÉSZÁROS PÁL BODZÁSI KÉKFRANKOS 2009
Sötét cseresznyeszínű bor, gazdag illatvilág és komplex ízvilág jellemzi, van benne pici kávé, pici marcipán, de jön az érett meggy is rendesen, némi szederrel fűszerezve. Egy kis gyógynövényesség, némi édesfűszer a zárásban, a relatív masszív testhez szép, kerek savak. ****
HETÉNYI JÁNOS KÉKFRANKOS 2011
Szép szín, vizuálisan is kedvet teremt a kortyhoz. Illata tömény, kell neki idő, hogy bontakozzon, aztán sok gyümölccsel jön, fajtajelleges. Szép struktúrát találunk, gazdag anyagot, kerek, jóivású kékfrankos, édes, gyümölcsös, korrekt savakkal. Jó hordóhasználatot is dicsérünk benne, eltalált arányokat. Hetényi János beszélt a borról. ****
BODRI PINCÉSZET KÉKFRANKOS 2012
Nagyon friss tétel még, de nagyon intenzív, nagyon erőteljes ízekkel, illatokkal. Mindehhez jó savháttér is van, jön a meggy, a cseresznye, a szilva, üdítő tétel, de vigyázni kell vele, mert becsapós, az alkoholtartalma 14%. ***+
HEIMANN CSALÁDI BIRTOK KÉKFRANKOS VÁLOGATÁS 2011
Elegáns, szépen nyíló illat. Kellően gyümölcsös, meggyes, kortyban jó a savkaraktere, a gyümölcsössége, ráadásképpen kedves fűszerezettséget kapunk. Telt, zamatos kortyokban csúszik le. Ifj. Heimann Zoltán mutatta be a bort. ****
SEBESTYÉN CSABA NÁNAI KÉKFRANKOS 2009
A dűlőszelektált kékfrankos édes hordófűszerekkel és nagyon érett meggyességgel nyit, amit feldob a fűszernövényes plusz, amit beleérzünk. Telt és kerek, van benne erő, de mégsem sok, az alkohol nem veti szét, ráadásul mélysége is van, hossza is van. ****+
VESZTERGOMBI FERENC KÉKFRANKOS VÁLOGATÁS 2009
Talán az egyik legkékfrankososabb illat, ezen az estén biztos. Az elsöprő illat után testben, struktúrában kicsit vékonyabb, de a gyümölcs-sav-tannin arány példás. Ha lett volna rá idő, még többet mutathatott volna, de így is élmény volt. ****
TAKLER PINCE SZENTA-VÖLGYI KÉKFRANKOS 2009
Erről a borról már részletesebben is írtam, lévén egy maradék palack rejtélyes úton hozzám került. Nekem az este legizgalmasabb bora volt, sok mindent mutat meg a kékfrankos lehetőségeiről, határairól. Az estén Takler András mutatta be a bort. *****
FRITZ BORHÁZ KÉKFRANKOS ARANYDOMB 2009
A legtöményebb, legnagyobb testű, koncentráltságú bor, erőteljes alkohollal. Jelentős, de nagyon szép fa, rum, marcipán, szilva, egészen sokrétű illat. Az ízébe sem igazán tudnánk belekötni, a fa megint kitűnő, szerencsére gyümölcs is. Összhangban lévő, profi tétel, nagy bor, de megmaradt fogyaszthatónak. ****+
A visszakóstolásra jelentkezők száma, a frissen elmondott és később küldött reakciók, az elolvasott blogbejegyzések és facebook-bejegyzések alapján eddig ez volt a legsikeresebb borszeminárium, a PTE KTK épülete este tízig volt nyitva miattunk és pontban 22.00 állt az órámon, amikor kipakoltuk az utolsó adag poharat az autómba, mosogatásra visszaszállítani a borklaszterba.
December negyedikén cabernet franc-okkal és Malatinszky Csabával zárjuk az első szemesztert.
A Borszeminárium a Pécsiközgázon program a "A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése”, a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 pályázat támogatásával valósul meg, a Pécs-Mecseki Borút szervezésében, a Pécsi Borozó és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának együttműködésével.