Kérem Várjon!
Cikkek
Pékműhely a Mecsekben
Bővült az Orfűi Malmok
Koncz Petra
2022 February 15.

Számtalan tényező, hozzájárulhatott ahhoz, hogy jelentősen javult a kovászos kenyér ismertsége és megítélése Magyarországon, és bővült a gyártók, készítők köre is. Amikor két éve a Baranya megyei helyzetről írtunk, még nem tudtuk, hogy pár éven belül mennyivel több ember ismerkedik majd meg az ily módon készült kenyérrel. Szerencsére azóta történtek pozitív változások, nem kell az otthoni sütésre hagyatkoznunk, egyre több helyen érhető el kovászos pékáru. Február 10-én pedig újabb mérföldkőhöz érkezünk.

Az Orfűi Malmok csapatát 2020-ban bemutattuk, náluk már ekkor is konkrét tervként szerepelt pékműhely kialakítása. Az ennek helyet adó épületet, egy pajtát, 2019-ben építették. Sosem töltötte be azonban gazdasági épület szerepét. Titokban mindig szerették volna, hogy pékműhely működhessen benne. Végül tavaly alakították át úgy, hogy a terv megvalósulhasson.

Füzes Kata és munkatársai a mögöttünk hagyott csütörtök délelőtt avatták fel hivatalosan a helyiséget. A hétköznapi időpont ellenére annyian jelentek meg, hogy már az időben érkezők is alig találtak parkolóhelyet.

A rövid beszédekben Kata és Horváth Zsombor mutatták be a projektet. Kiderült, hogy több, mint húsz éves gondolat a kenyérsütés átköltöztetése az eddigi nyári konyhából komolyabb helyre. Akkoriban azonban nem tartották az ötletet pénzügyileg fenntarthatónak. Konkrét üzleti terv most nem készült, de látják az igényt, és bíznak benne, hogy a kínálat találkozik a kereslettel. A nagy tömeget látva, és a megjelent, érdeklődő helyiekkel beszélgetve – akik szerint nagyon ritka, ahol ennyire jó kenyeret lehet kapni – a látogató jogosnak találhatta a feltételezést.

A beszédek után megtudhattuk az épületről, hogy a PajtaKult csapatának érdeklődését is felkeltette. A kezdeményezés, a PajtKult, olyan törekvéseket fog össze, amelyek pajtákban, csűrökben vagy hasonló ipari épületekben zajlanak, így a pékműhely országos szinten is figyelmet kaphat.

A rövid programot követően az udvaron, terülj-terülj asztalkám várta a vendégeket. A kenyereken kívül süteményeket, pogácsát, birsalmasajtot és megannyi más finomságot kóstolhattunk, miközben egészen kora délutánig beszélgethettünk a gyönyörű napsütésben. Ilyen szintű önzetlen vendégszeretettel ritkán találkozhat az ember. Látszott a hihetetlen mennyiségű munka, a kiszolgálás profizmusa és a szeretet, amivel mindez elkészült.

A közmondás szerint Isten malmai lassan őrölnek, és az Orfűi Malmok csapatának is számos megvalósulásra váró terve van még. Kívánjuk nekik, hogy a sok befektetett munkával ugyanolyan töretlenül haladjanak céljaik felé, mint eddig!


FOTÓK: KISS 'GADGET' ZOLTÁN