Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. A rendezvény szervezőinek (Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, és a Káli Art Inn) elsődleges célja, hogy megmutassák a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált, felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban és egy remek hangulatú hétvégi programot biztosítsanak mindazok számára, akik minőségi boros-, és gasztroélményre vágynak Köveskálon, a Káli-medence ékszerdobozában.
Pénteken egy szakmai nappal indul az esemény, amelynek fő témái az exportpiacban rejlő lehetőségek, valamint a vulkanikus borok kommunikációja országhatáron kívül. Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál:
„Hazánkban a furmint becsületbeli ügynek számít, legalább annyira, mint az olaszrizling. Az elmúlt 15 évben a fajta hosszú utat járt be, és már egyre jobban kezdjük megismerni a borvidékek és dűlők közötti különbségeket, sőt, érlelés szempontból is egyre magabiztosabban látjuk a fajta életútját. Tudjuk, hogy Hegyalján a furmintok szikárak és feszes savszerkezetűek, a Balatonon gazdagon hömpölygő gyümölcsösek és az ország többi részén is egyre több izgalmas tételt kóstolunk, különböző stílusban. Persze nem ennyire egyszerű a helyzet, borásztól és termőterülettől, klóntól, évjárattól is függ a fajtából készült tételek karaktere. Ezzel sok újat ugyan nem mondtunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a minőség egyre stabilabb és az exportpiacon is kezdik megismerni és megszeretni a fajtát. Nyílván a furmintot nem tömegbornak szánják a borászok, hanem igazi különlegességnek és tipikus ”hegybornak”, holott nagyon könnyed és jóivású tételek is születnek belőle, sőt, egyre gyakrabban alapja rendkívül izgalmas pezsgőknek és része a hazai csúcsgasztronómiának is.
A Furmint Február (Vajdahunyad várában szervezett sétáló kóstoló) esemény sajnos az idei évben elmarad, de ettől még a február marad a furmint hava, és Köveskálon, ennek megfelelően negyedjére összegyűlnek a borosgazdák, hogy megvitassák a fajtával kapcsolatos gondolataikat péntek este, egy szakmai kóstolón. Szombaton kislétszámú mesterkurzusokon, különböző tematika alapján, a fajta szekértőivel és borászokkal tudnak közösen kóstolni a látogatók izgalmas tételeket, délután pedig egy nagyobb merítésből lehet majd válogatni a Köveskáli „Kultúrban”, egy klasszikus sétáló kóstoló keretében. Itt közel 30-40 furmintot lehet kóstolni több mint 20 borászattól és mindamellett, hogy jobban megismerkedhetünk a borászokkal és a tételekkel, egy megismételhetetlen napot tölthetünk a Balaton-felvidék ékszerdobozában, Köveskálon.”
Pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb furmintjait, szombaton pedig már a nagyközönség is megismerkedhet a furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben. A Művelődési Házban pedig szombat délután egy Sétáló Kóstoló keretében kóstolhatunk balatoni furmintokat!
Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szombati nap folyamán a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak majd a beszélgetések 11:00-től 12:30-ig. A Káli Art Innben a fajta nemzetközi sikereiről hallgathatunk meg egy beszélgetést, a „Sikeres furmintok a nagyvilágban” Mesterkurzus keretében. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincészetben a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, a Káli Kövek Borászatban pedig a „Vulkanikus furmintok hazánkban” című mesterkurzus zajlik majd.
A szakmai beszélgetések mellett a kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.
Program:
Február 25. - péntek
Szakmai nap
Káli Gourmet Bistro & Delicatesse – Furmintra hangolt borvacsora az érdeklődöknek
Február 26. - szombat
11:00-12:30 Pálffy Pincészet – Furmint alapú pezsgők
Moderátor: Hamarosan közzé tesszük
11:00-12:30 Káli Art Inn – Sikeres furmintok a nagyvilágban
Moderátor: Kézdy Dániel / Furmint Február, Kálvária Pince
11:00-12:30 Káli Kövek - Vulkanikus furmintok hazánkban
Moderátor: Angerman Öcsi / Sommelier Onyx, Riedel Ambassador
15:00-18:00 Sétáló kóstoló a „kultúrban” (Művelődési Ház)
Kísérőprogramok:
Élőzenés Borvacsora az Emmet Ray Experience zenekarral – Káli Art Inn 18.00 – 21.00
Termelői piac, helyi termelők kínálatával + Rolling Chef food Truck – Kultúrház előtti szabadtér 10.00 – 18.00
“Buszmegálló” furmint történeti workshop
Magazin Galéria - Tárlatvezetés
Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben.
Február 27. – vasárnap
Pálffy Pincészet Dűlőtúra – Feketehegyen lévő szőlők és pince megtekintése borkóstolóval egybekötve
Indulás : 10.00 órakor a Pálffy Borteraszról (Köveskál, Fő u. 40.)
Időjárás függvényében és min. 10 fő jelentkező esetén
Időtartam kb.2 óra
Feketehegyen lévő szőlőink és pince megtekintése borkóstolóval ,
Részvételi díj : 4000 FT/ fő
Regisztráció: palffy.borterasz@gmail.com / vagy a helyszínen( Borteraszon) péntek, szombati napon
Káli Gourmet Bistro & Delicatesse – Furmintra hangolt ebédmenü az érdeklődöknek
Sétáló kóstolón kiállító borászatok listája:
A szervezők a változtatás jogát fenntartják a részt vevő borászok tekintetében.
A Furmint Napok rendezvényre történő belépés és a maszkhasználat szabályait az aktuális COVID-19 járvánnyal kapcsolatos rendeletek szabályozzák. Felhívjuk figyelmüket, hogy ezek a kormányzati intézkedések hatására változhatnak a rendezvény időpontjáig.
Az eseményekről bővebb információ, illetve jegyvásárlási lehetőség az alábbi weboldalon.