Kérem Várjon!
Cikkek
Oda s vissza
Hat tokaji, ami megjárta Budapestet is…
Ercsey Dániel
2021 October 12.

J.R.R.Tolkien a Hobbitot (eredetileg a Babó címen jelent meg) úgy írta meg, mintha Bilbó könyvének ez lenne az eredeti címe. Nos, ha nem is egy hobbit utazásairól lesz szó és nem is jártam a magányos hegyen, bizony vulkánok vannak a történetben dögivel.

Nyitókép: Papp András fotója

Az úgy volt, hogy a MAHART jóvoltából nyaralóhajóztunk négy napot a Bodrogon. Ez már eleve nem is rossz program, viszont nem akartam terhelni a haverokat mindenféle pincelátogatásokkal (azért Samuel Tinonhoz benéztünk Olaszliszkán), úgyhogy a borhűtőmben kutakodtam, mit is ihatnánk az egyre hűvösebb estéken. Végül egy hatos kartont szállítottam vissza a feladónak, vagyis Hegyaljára. Ezekre a borokra esett a választásom:

Barta Pince KVG 2018

Elegáns és komplex illat körtével, mentával, őszibarackkal és mandarinnal, kevéske ananásszal és fehérborssal. Kóstolva szuper arányokat kapunk, úgy tud mély lenni, hogy cseppet sem válik nehézkessé, inkább úgy rakódnak egymásra a rétegei, mint megannyi selyemfüggöny. Lédús korty, vibráló savak, hosszú lecsengés. Rendkívüli bor! 92/100 pont

Fotó: Papp András

Sanzon Rány Hárslevelű 2017

Még mindig nincs a csúcsán! Illatában édes fehér húsú gyümölcsök és mediterrán citrusok. Kóstolva feszes szerkezet, szinte riesling-szerű savak, rendkívül feszes, de a maradékcukor és nyilván a fajtakarakter okán mégsem válik szikárrá, inkább elegánsnak mondanám. Abszolút csúcsbor, még bőven van benne potenciál! 91/100 pont

A nyaralóhajókon ez a rendszeresített pohár, szóval aki normálisan akar kóstolni, az vigyen magával poharat! (fotó: Papp András)

Karádi-Berger Palandor 2017

Illatában a furmintra jellemző birses jegyekkel nyit, de a háttérben erősödő kovás illatok és sárga húsú gyümölcsök is felbukkannak. Szájban közepesnél picit talán nagyobb testet kapunk, kerek savakkal, leheletnyi édes fűszerrel és hosszan kitartott sós-minerális lecsengéssel. Meglátásom szerint most van a csúcsán. 88/100 pont

Berger Zsolttal tavaly beszélgettünk is, ezt itt nézhettetek meg:

Oremus Petrács 2017

Ez a bor még mindig nem győzőtt meg igazán. Illatában szinte semmi más nem érződik, csak a hordó. Kentucky bourbon, gyalulatlan deszka, fűrészpor. Kóstolva szinte tökéletes szerkezet, a tanninok feszesen támasztják a kortyot, de mintha a díszítéssel, vagy legyünk konkrétabbak, a gyümölcsösséggel hadilábon állna. Sós, füstös, fanyar, mondhatni szigorú bor, északi savakkal. Talán az amerikai piacra szánták, de arra is vannak szebb példák. 86/100 pont

Bardon Hárslevelű 2015

Közepes citrom szín, ami egy ennyi idős hárslevelűnél igazán jó pont. A csavarzár ellenére sem fülledt, szépen hozza illatban a hársra jellemző karaktert, pici virágosságot, édes gyümölcsöket. Kóstolva behízelgő élmény, nyilván a maradékcukor miatt (a bor félszáraz). Szép gyümölcsösség, kerek savak, hosszan tartó, gyümölcsös utóíz. Bármikor innám! 87/100 pont

Tisztára mint egy lakóautó, csak ez úszik... (fotó: Papp András)

Erzsébet Pince Király Dűlő Furmint 2012

A kakukktojás, amit szerintem már akkor is a hordós jegyek vezettek, amikor elkészült. Ez mára tökéletesen integrálódott, abszolút nem lóg ki illatban, inkább egy amolyan hedonista megközelítését kapjuk a furmintnak, édesfűszerekkel, karácsonyi mézes süteménnyel, érett őszibarackkal. Kóstolva nagy test, kerek savak és a tanninok miatt még mindig feszes szerkezet, a fáradtságnak nyoma sincsen, úgy áll a korty mint a cövek. Még mindig gyümölcsös, még mindig szerethető, sőt (!) még mindig fejlődőképes. Wow! 92/100 pont

Azt tudtátok, hogy Hajni férje, Ronn nem csak Master of Wine, Master Sommelier, de költő is?

banner