Kérem Várjon!
Cikkek
Nyissunk egy frisset!
Egy bor: LAJVÉR BORHÁZ Menoir Rosé 2016 (Szekszárd)
zoranka
2016 September 21.

Valahogy túléltem eddig a szeptemberi fesztiválokon néhány éve elindított "kié lesz az év első újbora" versenyt, fel is hagytam vele, hogy akkor csabagyöngye vagy irsai, netán rozé pukkan először a célfotón. Nem kerülöm az újborokat, csak nem keresem. De azért mindig megtalálnak, mondjuk a menoir kifejezetten érdekelt is, hogy muzsikál szeptember idusán.

A szálkai Lajvér Borház korai rozéja mindig 100 % menoir (ez a fajta régebben medoc noir néven futott, még régebben kék medoc volt). Állítólag azonos a francia mornen noir fajtával (ma már ebből ott csak kevés van), de a rokonságot a DNS-kutatások cáfolni vélik. Nekünk magyaroknak azonban van belőle, elég jellegzetesen fajta, egyszerre gyümölcsös és virágos, vidám, illatos bort ad. Vöröset, ugye.

A Lajvér a korai rozét készíti belőle, ez a primőr, lehet korán szüretelni, hozza az illatos üdeséget. Kirobbanóan friss, édesen piros gyümölcsös illat, egyszerre málna, piros ribizli, szamóca, mindez éretten, szaftosan, behízelgően. És hozza egy pici levegőztetés után azt a csipkebogyós, hecsedlis illatot, ami semmivel nem téveszthető össze. Plusz a rózsavíz is megjelenik, halványan, de ott a virág, ahogy az egy tisztes menoir-ban lenni szokott.

Kortyban visszaköszönnek az édes piros bogyósok, van benne lendület, a savak és a cukor játéka egyszerre ad egy kis krémességet, de viszi tovább az intenzív frissesség érzést is. Egyből kétpoharas, legalábbis nekem két pohár is könnyedén lecsúszott egyetlen esti Agymenők epizód alatt. Kezdőknek és haladónak is ajánlott.

86/100 pont.

banner