Kérem Várjon!
Cikkek
Mit ér a kékfrankos, ha érett?
VieVinum 2018 (Mittelburgenland DAC kékfrankosok)
Ercsey Dániel
2018 September 20.
A VieVinum idén is csodás mesterkurzusokkal kápráztatta el a nagyérdeműt. Ezúttal a kékfrankos érlelési potenciáljáról tudhattunk meg többet.

Ha az ember eljut Bécsbe a VieVinum-ra, ami nem is olyan egyszerű, mert csak kétévente rendezik meg, nehogy ellaposodjon az egész (illetve azért is, hogy a kieső években road showkat vigyenek mindenfelé az osztrák borvidékekre), szóval ha ott van a borbarát a Hofburgban Bécsben, akkor nem elég, hogy a három nap is kevés lesz végigkóstolni a 600 kiállító összes borát (egy átlagos wachaui borászat kb. 8-10 bort hozott bemutatni, ebből kiszámíthatjuk, hogy a három nap alatt 4800-6000 tételt kellene megkóstolni, ami teljességgel lehetetlen), de ezen felül elképesztő mesterkurzusokkal borzolják a kedélyeket!

Fotó: @AWMB

A mesterkurzusok többsége (80%) ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel. Ez fontos, mert bizony betelnek mind. Nem is csoda! Elég csak végigolvasni amit a zweigelt mesterkurzusról írtam! Ki ne akarna részt venni egy ilyenen? 

Fotó: @AWMB

Így jutottam el a Mittelburgenland DAC által szervezett “20 év” kóstolóra is. A kezdés előtt 10 perccel még üres volt a terem, viszont 8 perc alatt teljesen megtelt. Milyen jól tettem, hogy én sem engedtem a rengeteg egyéb csábításnak! Egyrészt megtanultam, vagyis inkább megsejtettem valamit az osztrák kékfrankos stílus adta érlelési lehetőségekről, másrészt rácsodálkozhattam ezeknek a boroknak az érési formáira, arra, hogy hogyan viselkednek ennyi idősen.

De már így is sokat beszéltem, következzenek a borok!

Vereinte Winzer Horitschon - Blaufrankisch Prestige 1998

Közepes rubin szín, fűszeres-gombás illat, mögötte szilva, cseresznye. Közepes test, gyönyörű fűszerkészlet, élénk savak, feszes tanninok. Az ízképben gomba, meggy, csipkebogyó. Jó egyensúly, közepes lecsengés. Meglátásom szerint túl van a csúcsán, de a kóstolót levezénylő szakemberek szerint még további 5-10 évig érlelhető. 87/100 pont

Weingut Weninger - Blaufrankisch Reserve 1999

Visszafogott illat amit leginkább a fűszerek (fahéj) uralnak a háttérben szilvával, dohánnyal és bőrrel. Kóstolva kirobbanó formát mutat! Közepes test, vibráló savak, piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, szép fűszerkészlet. Vibrálóan friss, elegáns és hosszú. 91/100 pont

Weingut Hans Igler - Blaufrankisch Juwel 2000

Érett fekete bogyós gyümölcsök az illatban, mögötte édes fűszerkészlet, pici szerecsendió, leheletnyi ánizs. Kóstolva közepesnél nagyobb test, feszes tannin, élénk savak. Az ízképben meggy, cseresznye, csipkebogyó, meggylikőr, csokoládé, vanília és más hordófűszerek. Érett, hosszú, szuper! 93/100 pont

Weingut Tisch - Blaufrankisch Selection 2004

Telt illat érett fekete bogyós gyümölcsökkel, bőrrel, fahéjjal, húsos jegyekkel. Kóstolva nagy test, érett tanninok, kerek savak, vanília, fekete bogyós gyümölcsök, csokoládé, fahéj. Gazdag, komplex bor csokoládés lecsengéssel. Most élmény fogyasztani, ne várjunk vele tovább! 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Weingut Gesellmann - Blaufrankisch Hochberc 2006

Illatában keleti fűszerek, csillagánizs, bors, mustármag, meggy, szeder. Közepesnél nagyobb test, élénk savszerkezet és feszes tanninok, az ízben meggy és cseresznye. Eléggé savhangsúlyos bor közepesnél hosszabb lecsengéssel ami sajnos a tanninokra fut ki, azok dominálják. 86/100 pont

Itt közbevetném, hogy az előbbi két bor kapcsán Sascha Speicher elmondta, hogy a 2004-es bor hűvös és elegáns mert ilyen volt az év, a 2006-os pedig gazdag és meleg. Visszaemlékezve az évjáratokat illetően teljesen igaza volt, a két bor azonban pont az ellenkezőjét mutatta!

Weingut Kirnbauer - Mittelburgenland DAC Reserve Goldberg 2009

Illatában hús, camamber sajt, fekete bogyós gyümölcsök. Kóstolva koncentrált, telt, elegáns és jó savú, igazi vibráló egyéniség rengeteg piros és fekete bogyós gyümölccsel, édes tanninokkal egyszerre. A háttérben fűszerek. Döbbenetes formát mutat! Végtelen. 94/100 pont

Weingut Juliana Wieder - Mittelburgenland DAC Reserve 2009

Fűszerek és fekete bogyósok az illatban. Kóstolva nagy test, élénk savak és feszes tanninok amik ugyan picit szárítanak, de érett formát mutatnak. Ízében sok gyümölcs és fűszer, főleg keleti fűszerek. Közepesnél hosszabb lecsengés fahéjjal, szantállal, ánizzsal. 90/100 pont

Weingut Maria und Josef Reumann - Mittelburgenland DAC Reserve V-Max 2012

Sok érett fekete bogyós gyümölcs, medvecukor és pici pemetefű az illatban. Közepesnél nagyobb test, vibráló savak, izmos tanninszerkezet, sok piros és fekete bogyós gyümölcs az ízben. A háttérben marcipán, vanília, csillagánizs, meggylikőr. Az illat és az íz egymástól teljesen elüt, más karakterű. 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Weingut J. Heinrich - Mittelburgenland DAC Reserve V-Max 2012

Édes fűszeresség, cédrus, pici gyanta, balzsamecet, kókusz az illatban. Kóstolva telt és koncentrált, élénk savakkal, érett tanninokkal, sok fűszerrel, fekete bogyósokkal a háttérben. Hosszú lecsengés, komoly potenciál. 91/100 pont

Weingut Gager - Mittelburgenland DAC Reserve Mitterberg 2012

Visszafogott illat, fűszeres inkább, de némi cseresznye is van a háttérben. Kóstolva feszes, egyenes, jó arányokkal és élénk savakkal, rengeteg piros bogyós gyümölccsel. Gyönyörű bor hosszú érlelési potenciállal. 92/100 pont

Weingut Prickler - Mittelburgenland DAC Reserve V-Max 2012

Lila virágok, édes fűszerek, vanília, szegfűszeg, fekete cseresznye, szerecsendió és grafit az illatban. Kóstolva elképesztő koncentráltság, izmos tanninok, szép savgerinc. A hordófűszerek elég intenzívek ízben, mögötte sok gyümölcs, újra grafit, medvecukor. A lecsengés szinte végtelen. Még túl fiatal, várnék a fogyasztásával. Hatalmas ígéret! 94/100 pont

Ez volt a kékfrankos kóstoló Burgenlandból 2018-ban a VieVinumon a Hofburgban. Külön köszönet illeti Brad Knowles értő és néha vicces fordításait hol angolul, hol németül, de mindenképpen dél-afrikai módra!

banner