Az első kisharsányi látogatásra nem is emlékszem már. De az biztos, hogy azóta rengetegszer tettem meg a kedvenc szakaszomat a faluból a dombtetőre, a szőlők között. Hol kóstolni, hol újságot vinni, hol csak beszélgetni, máskor meg koncertre, vagy vacsoraestre. Az út itt mindig más, traktorok és énekesmadarak, a szőlő évszakonkénti változása, néha emberek, máskor őzgida. A Vylyan harminc évéből legalább két évtizedet elég közelről szemléltem. Persze Debreczeni Mónika az elejétől tudja a sztorit, néhány palack bor társaságában ültünk le beszélgetni, a három kedvencről jegyzeteltem is.
Mikor jöttél először Kisharsányba?
Amikor ideérkeztünk, még csak az álmok voltak meg a férjem, Debreczeni Pali fejében.Pali mellett a testvére Kálmán és két barátjuk vágtak bele közösen ebbe a történetbe, dea többiek egy idő után úgy gondolták, hogy ez egy nagyon hosszú távú, tőke- és munkaigényes elkötelezettség és elmentek. Pali maradt, megtartotta a szőlőművelésre alkalmas területeket, és az első, kilencvenkettes telepítésekről már 1994-ben le is szüreteltük az első Vylyan-évjáratot.
Ma olyan, mintha mindig is itt lett volna ez az épület, de 1992-ben csak a Kisharsányban található ház volt meg, az volt az első bázis, kezdetben otttt készültek a borok is. Aztán először a pince készült el a dombtetőn, utána a felépítmény, és olyan 1997 körül költöztünk fel ide.
Az ezredfordulótól lett olyan borász a Vylyannál, akinek a nevével sokáig egybeforrtak a borok.
Voltak próbálkozásaink az elejétől kezdve, aztán a ’99-es évjárattal érkezett meg István (Ipacs-Szabó István), aki ráérzett arra, amit mi is gondoltunk a borról és több mint 20 évig kitartott mellettünk. A szőlészkeresés is hosszú sztori volt, volt olyan, aki, mikor meglátta a területet, két nap után elmenekült. 1999-től stabilizálódott a helyzet. Ez nagyjából öt évig tartott, hiszen 2004-ben történt Pali halála, ami megint sokkolta a pincészetet, nem csak a családot. Nagyon nehéz időszak volt, nem csak egy év, hanem az utána következő évek, amíg az ember egyáltalán fölfogta.
Mennyire voltál benne a pincészet életében addig?
Benne voltam a történetben egészen az elejétől. a cég kereskedelmi és export piacait építettem. Pali kitalált nekem feladatokat, mondjuk, hogy menjünk el körülnézni a nagyvilágba, hogy csinálják mások. Elmentünk Bordeaux-ba, ahol persze tátottuk a szánkat a marketingtől, a borok minőségétől, de nagyon sok kapcsolati tőkét is összeszedtünk.
Két évjárat volt mögöttünk, amikor elmentünk a Hongkongi Vinexpóra kiállítónak. Na ilyet normális ember nem csinál. A mostani eszemmel azt mondanám, hogy ki találta ki ezt a hülyeséget? Hát mi!
Egy francia tanácsadóval kezdtük el felépíteni a Vylyan brandet, vérbeli marketinges volt nagy tudással és karizmával. Ő mondta, amikor a hongkongi kiállításra kimentünk, hogy mindennek fontos szerepe lesz, de a legfontosabb, hogy szerezzünk egy jó kávéfőzőt. Persze nem értettük, mi a fenének kell nekünk a kávéfőző? Béreltünk egy kávéfőzőt a strandra, és kiderült, hogy bor volt mindenütt, de kávé csak nálunk, ezért egy idő után minden chateau-tulajdonos, borkereskedő és szakújságíró hozzánk járt kávézni. Mindenkit megismertünk egyetlen kávégép hatására, ami a legjobb befektetésünk volt, mert a mai napig élő kapcsolataink vannak arról a kiállításról.
Amikor ti ezt elindítottátok, akkor volt konkrét víziótok?
A világ legjobb borászatát építeni fel, a világ legjobb borait készíteni el.
- Végül is nyilvánvaló, ez egy szerény alapcél.
Igen, igen (mosolyog). Az igazság az, hogy Pali nem tudott kicsiben gondolkodni. Ő nyilván ezt a vicc kedvéért mondta akkoriban, de kétségkívül valami meghatározót akart. Ami nem csak Villánynak meghatározó, mert mikor a '80-as években először idejött, azt látta, hogy minden megvan, érezte a terroirban rejtőző lehetőséget, érezte azt, hogy itt fantasztikus borokat lehetne készíteni.
Ehhez a célhoz az mennyire volt tudatos, hogy milyen fajtákkal kezditek a telepítést?
Ezt nem is merem neked elmondani. Fekete Karcsi volt az első borászunk, akiúgy gondolta, hogy amit ő szeret azt telepít. Egy kis olaszrizlinget, rajnai rizlinget, portugiesert.Kékfrankosnak kell lenni, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot alapkövetelmény, de legyen egy kis cirfandli is, mert ő azt valamiért nagyon kedvelte. Ilyen volt az első hullám,tehát abszolút útkeresés. Viszont megnézhettük, hogy ezek a fajták hogyan muzsikálnak nálunk, és mi maradjon, mi ne.
Az első nagyobb betelepülő borászat voltatok a borvidéken, amit ma mindenki idetartozónak érez és ismer, de az elején nem néztek furán, mit is akartok?
Egy csomó dolgot máshogy láttunk, egy csomó dologban voltunk úttörők, mert kevésbé kötöttek a megszokások. Mi vezettük be a borvidéken a zöldszüretet. Mindenki hülyének nézett bennünket, az asszonyok, akiket megkértük, hogy a színesedés kezdetekor dobálják le a fölösleges fürtöket, mondták, hogy ők nem akarnak nekünk rosszat. Pali mondta nekik, hogy nyugodtan bízzanak benne, ha megkóstolják azt a bort, ami ebből fog készülni, akkor megértik, miért csinálják amit kért. A végén belátták, hogy igazunk volt. Az első telepítési hullám, az 55 hektár volt, még a 90-es években. Utána 2000-től kezdődött a második, dr. Kovács Tiborral.
Olyan fajtákkal egészültünk ki, mint a syrah vagy a pinot noir. A pinot noirban mi nagyon-nagyon hittünk. A fajtának itt Villányban tényleg 100 éves múltja volt, tradicionálisan úgy hívták, hogy kisburgundi. Nyertünk is vele egy nagydíjat, a Decanter versenyén a Regional Trophy-t a 10 font fölötti borok kategóriában. Ez volt az első magyar vörösbor, ami nemzetközileg ilyen szinten díjat hozott el.
Ahogy egymás után kóstoljuk a korábbi évjáratok borait, az az érzésem, hogy egy villányi igazából attól különleges - amit a legtöbb ember soha nem tapasztal meg -, hogy milyen 10-15-20 évesen.
Igazából ez a tapasztalat hiányzott a kilencvenes években. Amikor a Covid alatt itt voltunk Kisharsányban, a pincéből találomra választott borokat bontottunk. Unatkoztunk is, meg úgy voltunk vele, hogy lehet, hogy itt világvége, hát mikor, ha nem most bontsuk fel ezeket. Szerencsére nekem többségében pozitív a tapasztalat, nagyon szépen értek a borok.
Egy kicsit visszalépek: azt mondtad, hogy sok mindenben úttörők voltatok. Mennyire tudott a Vylyan hatni a villányi borvidékre vagy mennyire hatott a ti stílusotok kialakítására a borvidék fejlődése? Mennyire oda-vissza kapcsolat ez?
Mondhatná azt az ember, hogy ide ágyazódtunk be, itt van a terület, ugyanaz a termőtáj, ugyanazok a fajták. Bennünket annyira nem kötöttek a jó vagy kevésbé jó hagyományok. Mi útkeresők voltunk. Talán vagyunk is.
A kezdet kezdetétől a saját egyéni stílusunkat szerettük volna kialakítani, de szerintem ezt így soha nem fogalmaztuk meg. Nyilvánvaló, hogy a legjobbat szerettük volna, és ahogy ment előre az élet, jöttek az évjáratok, jöttek az emberi kapcsolatok, kialakítottuk a saját hangunkat. Ma már ki merem jelenteni, hogy a frissítő kortyú borokat kedveljük. Egy előadáson mutattak olyan nagy vörösborokat, külföldieket, amelyeknél ott volt az a bizonyos frissítő élmény, mégis koncentráltak és elegánsak voltak. Teljesen eltértek a nagy test-alkohol-tannin típusú boroktól.
Megvásároltam ezeket a borokat, leültünk a kertben, Pistával, megkóstoltuk őket, és megfogalmaztuk, hogy oké, innentől kezdve tudatosan ezt az irányt követjük. Ez 2010-ben történt. Ha ’11-től, vertikálisan kóstoljuk a borainkat, mások, mint a ’10 előtti borok.
Azóta is valljuk ezt, sőt egyre inkább, hogy ne fedje el a fa, és nagyon izgatnak bennünket az új kísérletek, amik a Variáció családban testesednek meg. Tóth Sándor borászunk már a hatodik évjáratát kezdi itt, először István mellett, majd most már főborászként. Értelemszerűen ő is hozott új ötleteket, irányokat, a pet-nat vagy az amfora elég jól sikerült példák erre.
Van egy elég jelentős Vylyan-rajongótábor, aki vásárolja a borokat, szereti a stílust, szereti azt, hogy bár vannak évjárat eltérések, de azért a stilisztikája nagyon hasonló a boroknak. Mennyire nyitott ez a törzsközönség az új irányokra, kísérletezésre?
Ez kétirányú, mert a standard borok megmaradnak némi stilisztikai változással, nagyobb űrtartalmú hordó használatával, vagy a hordó használati idő rövidítésével, ami mondjuk egy év, nem tizenhat hónap. Ezek mikrováltozások, amik nagyjából szerintem le is követik azt a piaci igényt, hogy a hordóhasználat legyen visszafogott.
Aki ezeket ismeri, örül, hogy a standard termékeken kívül tud valami újat iskóstolni.Aki viszont a klasszikus vonalat nem szerette, vagy nem volt az ő világa, az meg ezen keresztül lehet, hogy egy picit közelebb kerül a pincészethez.
Akármikor jön egy nagy csapat, mindig megszavaztatjuk, melyik cabernet franc tetszik jobban a Variációk közül. A két bor ugyanaz a 2020-as franc, az egyik újhordós, a másik amfórás érlelésű. Mindig gondolkoznak, vitatkoznak, és eddig mindig nagyjából 50-50 százalék jött ki. Az elmúlt harminc év alatt mi is változtunk, és a Vylyan-borok kedvelői mindig elfogadták, hogy kicsit módosítunk az irányon, legtöbbször ez összecsengett azzal, amit ők is szerettek volna. Nekünk az a dolgunk, hogy előbb készítsük el azt a bort, amit ők kimondatlanul szeretnének.