Kérem Várjon!
Cikkek
„Feketék” fehérben
Borjour Magnum visszapillantó
Tüske Gyöngyi
2023 February 24.

Február 18-án rendezték meg a 13. BorJour Magnumot, ami a Magyarország legnagyobb borkóstolója néven futott a Budapest Congress Centerben. A gigászi méretű rendezvényen több, mint 200 borászat közel 1000 tételét kóstolhatták az érdeklődők. Lehetetlen küldetés a teljes kínálatot végigkóstolni, ám egy hasonló léptékű eseményen felfedezhetünk kisebb pincészeteket, kevésbé ismert borvidékeket, kóstolhatunk premier előtti vagy most debütáló borokat és persze részt vehetünk mesterkurzusokon, előadásokon, élményprogramokon is.

A csopaki Petrányi Pince képviseletében kiállítóként is kihívás volt a rengeteg érdeklődőt kiszolgálni, minden kérdésre olyan gyorsan és informatívan válaszolni, hogy értéke is legyen a feleletnek, ám ne okozzunk vele nagy sort és/vagy forgalmi fennakadást. A szakmai/VIP órák előtt a borászatok képviselőinek is van lehetősége kóstolni és ápolni a kapcsolatokat. Érdekes élmény volt számomra, hogy a megszámlálhatatlan kínált bor közül véletlenül két olyanba is belefutottam, melyekkel korábban nem találkoztam és ritka készítési módjukban hasonlítanak.

A szerző felvétele

Teleki Selection Syrah White

Kékszőlőből is lehet fehérbort, fehér pezsgőt készíteni, gondoljunk csak az oly’ divatos, leggyakrabban pinot noir felhasználásával készülő „blanc de noir” pezsgőkre. Ennél is izgalmasabb lehet a kékszőlőből készülő fehérbor – bár a „rossz nyelvek” szerint ez a típusú feldolgozás csak egyfajta mentőöv egy kevésbé jó évjáratnak… Akárhogy is, az első, amin megakadt a szemem a villányi Csányi Pincészet – Teleki Selection Syrah White gyöngyözőbora volt. Újdonság, korábban nem készítettek még hasonlót. A kékszőlőt ilyenkor a fehérbor készítési eljáráshoz hasonlóan bogyózás után zúzzák, majd a héjjal való érintkezés nélkül, egyből kipréselik, az erjedés ezt követően – általában acéltartályban – történik, a szén-dioxid pedig palackozáskor kerül hozzáadásra. Maga a bor abszolút nyári kedvenc, friss, üde, kicsit virágos, kicsit cukorkás. Amilyen különleges, annyira szerethető, kellemes meglepetés volt – új főborászuk, Lőrincz Norbert munkája.

A szerző felvétele

Taschner Albino Perle

A másik érdekesség a soproni Taschner Bor és Pezsgőház Albino Perle gyöngyözője volt. Taschneréknél – habár Sopront alapvetően vörösboros borvidékként ismerjük – érdemes a fehéreket is górcső alá venni, mert nem csak ez az egy különlegesség lapul a tarsolyukban, náluk kóstolható tudomásom szerint hazánkban egyedüliként a korai piros veltelini fajta is. A BorJour-ra mindent hoztak, csak kékfrankost nem, ami szintén egy jó húzás volt tőlük, hogy bemutassák szortimentjük sokszínűségét. Az Albino Perle cabernet franc-ból készül, szintén direkt préseléssel, szén-dioxid hozzáadásával. Szép savak, barack, alma, üdeség és laza bubik. Nem nagy tételben készül, de megtalálja a közönségét!

Fotó: Borjour Magnum fb-oldal

Nem tudom, hogy ha tudatosan keresem, találtam volna további „blanc de noir” gyöngyözőket is a BorJour Magnumon? Nekem fogyasztóként mindig felcsillan a szeme az effajta érdekességek kapcsán, viszont a „másik oldalról” látom, hogy nem lehet egyszerű őket értékesíteni, „használati utasítást” is mellékelni kell hozzájuk. Egy borkóstoló sor elemeként viszont már a készítés módjának ismertetésével rengeteget tanulhat a fogyasztó. Kóstoltatok már hasonlót?