Kérem Várjon!
Cikkek
Együtt kóstolva
Szekszárd-Villány párosok
Guld Zsuzsanna
2011 January 25.

Nem mindennapi eseménynek lehettünk részesei január 19-én, szerdán a Szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetem programján: Gál József, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgató-helyettese, a szekszárdi Liszt Pincészet korábbi főborásza borpárosokba állított szekszárdi és villányi vörösök segítségével mutatta be a Szekszárdi borvidék helyét, lehetőségeit, korlátait, feladatait. Izgalmas játéknak ígérkezett, lássuk, mi lett a vége!

Gál József rendkívül felkészülten és részletesen beszélt a Szekszárdi és Villányi borvidék adottságairól, bemutatva mind a talajt, mind az éghajlatot, és természetesen nem utolsó sorban a borászokat, borokat illetően is. Rávilágított arra, hogy milyen feladatok várnak még Szekszárdra, ezek közül néhányra itt is felhívjuk a figyelmet. Közös beszerzésekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, a szabályzásokat tekintve következetesnek kell lenni a védett eredet, egységes logó kialakításában. Fejlődés a rendezvények, marketing terén. Külpiacokon hogyan lehet versenyképesnek maradni – itt említette a nagyfeldolgozók jelentőségét, bár nem arra inspirálja a szekszárdi borászokat, csak a termelési mennyiségek tekintetében emelte ki ezt a lehetőséget. Vendéglátás, borturizmus területén is van sok teendő, ahol említést tett a borkóstolók, éttermi helyek és szálláshelyek számáról is.

Mi is az amiben a két borvidék alapvetően eltér? Egyrészt a klíma, másrészt a talaj. Eszerint Szekszárdon mérsékelt kontinentális, míg Villányban szubmediterrán éghajlat uralkodik, a talaj pedig Szekszárdon lösz, Villányban mészkő, dolomit alapon barna erdőtalaj és lösz.

Gál József szavait idézve, el is kezdem a borok bemutatását: „Minden borban benne van: évjárat, termőtáj, fajta, technika, technológia, ember.” A kóstolt borpárosok kóstolási sorrendben:

Sebestyén Csaba Szekszárdi Kékfrankos 2006 – Malatinszky Csaba Villányi Kékfrankos 2008

Mindkét borásznál nagy szerepet kap az újszerűség, a tradíciók tekintetében eltérnek a többi borászattól, hiszen ők új tradíciókat igyekeznek teremteni. Míg Sebestyén Csaba tárgyilagos és a családra helyezi a hangsúlyt, addig Malatinszky Csaba játékos, közvetlen stílusban ír borairól.

Sebestyén Csaba kékfrankosa szerény, finom lelkületű, mely rendkívül gazdag gyümölcsös illatvilággal rendelkezik, és megőrizte élénk savait illetve a fajtajelleget.

Malatinszky Csaba kékfrankosát lekerekedett savak jellemzik, amely szintén fajtajelleges. A bor 12,5 százalékos alkoholtartalommal rendelkezik, mely szinte már szokatlannak is tűnhet. A borban megjelennek a Villányra jellemző jegyek főként illatban. A tételben felismerhető némi animalitás, mely eldöntendő: erénynek számít avagy hibának? A borászt ismerve az előbbi felé hajlok.

Heimann Családi Birtok Szekszárdi Jubileum 1758. 2007 – Tiffán's Villányi Immortal Cuvée 2007

Heimann Zoltán weboldalára barangolva a teljességre törekedve olyan szakmai részleteket kap az érdeklődő a borokról, mint pl. az analitikai paraméterek, alkoholra, maradék cukorra, savra és extraktra vonatkoztatva. Rendkívül nagy szerepet kap Heimannéknál a család és a hagyomány, mely ennél a tételnél meg is mutatkozik, hiszen a bort a Heimann család Szekszárdra településének 250. évfordulója alkalmából készítették és palackozták. Összetételét tekintve hasonló alapra építkezik a 2006-os évjáratú Bikavérrel, kiegészítve 5 hektó merlot-val. A házasítást hosszabb együttes ászkolás és palackos érlelés követte. A Bikavér összetétele: 36,5% kékfrankos, 31,5% cabernet franc, 14,5% kadarka, 7,5% menoire, 6% syrah, 4% portugieser.

Tiffán Ede Heimannhoz hasonlóan részletes szakmai leírást ad borairól, fontos szerepet kap a család és a hagyomány. Fajtaösszetétel:35% kékfrankos, 25% portugieser, 25% cabernet, merlot,15% pinot noir.

Levegőztetés után mindkét bor szépen kinyílik, bár már mindkét tételnél felfedezhető egy enyhe barnás színárnyalat és némi fáradtság, mely arra enged következtetni, hogy mindkét bor túljutott egykori csúcsán.

Takler Szekszárdi Merlot 2008 – Bock Villányi Merlot 2007

Mindkét borász tárgyilagos, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a családra, hagyományokra. Mindkét bornál jellemzőek a rubinszínek barnás árnyalattal megáldva, és ott van az a fűszeresség, mely a merlot varázsát tudja adni.

A Takler Merlot bársonyos, kerek savakkal, szép harmonikus bor, mely másod- és harmadtöltésű barrique hordóban érlelődött. Szárazpróbája mennyei, gyümölcsös, fűszeres, édeskés jegyek jellemzik.

A Bock Merlot ropogós savakkal, harmad töltésű hordóban érlelődött, valamivel rövidebb lecsengésű, mint szekszárdi társa.

Vida Péter Szekszárdi Cabernet Franc 2008 – Szende Gábor Villányi Cabernet Franc 2007

Míg Vida Péter filozófikus gondolkodású, és olyan alázattal valamint csodálattal beszél borairól, hogy az ember egy-egy borbemutatóját végighallgatva valóban elgondolkodik a világ nagy dolgain, addig Szende Gábor tárgyilagos, nem filozofikus alkat.

Vélhetően az alacsony kénezés okán mindkét tételnél megállapítható, hogy túl vannak a csúcson. Valamely feldolgozási fázisban oxidáció érhette akár a szőlőt, akár a bort. De a szárazpróbájuk szép, ami bizonyítja, hogy valaha komoly értékeik voltak.

Vesztergombi Ferenc Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007 – Gere Attila Villányi Cabernet Sauvignon 2007

Mindkét borásznál nagy hangsúlyt kap a család, a hagyomány, de amíg Vesztergombi Ferenc tárgyilagosan mutatja be borait, addig Gere Attilánál ott van a filozófia.

Mindkét tétel másfél évet töltött tölgyfahordóban. Nagy jövő előtt állnak még. Mindkettőre jellemző a mélyvörös színvilág, határozott fajtajelleg, fűszeres illat valamint szép szárazpróba. Mindkét borásztól a tőlük már megszokott magas minőségű borokat kóstolhattunk.

Gere Attila tételében egyáltalán nem dominál a 15 százalékos alkoholtartalom, tanninok szépek, selymes lecsengésű harmónikus szép bor!

Vesztergombi Cabernet-ját élénk savak jellemzik, illatában többet ad, azonban kerek komplex bor, melynek testessége kiemelkedő volt az est során.

A borpárosokat követően Gál József meglepetés borát kóstolhattuk:

Csányi Pincészet Villányi Cabernet Franc 2009 (hordóminta)

A bort lilás színárnyalattal mutatkozik be, szép illatvilágával pedig belopja magát az ember szívébe. 2009 decembere óta első töltésű Európai Kádárok, illetve Trust típusú barrique hordókban érlelődik, melyet még további 6 hónap hordós érlelés követ, majd házasítják a nem hordós érlelésű cabernet franc-nal. Szép jövő előtt áll, visszavárjuk egy kóstolóra!

banner