Kérem Várjon!
Cikkek
Egy babgulyás és két friss borász
Stier-körkép: múlt és jövő
Győrffy Zoltán
2020 June 01.

Van egy kis csapatunk, négy fix taggal. Időnként kóstolunk. Beszélgetünk. Eszünk. Négy ember négy világból. Egy közös pont van: a bor. Pontosabban annyi volt talán az elején, aztán rájöttünk, hogy sokkal több is van. A karantén némileg megakasztotta találkozóinkat, de múlt héten pótoltunk. Volt több apropója is, egy babgulyás a tűzhelyen, két frissen szerzett szőlész-borász oklevél és nyolc bor a Stier Pincészetből.

A villányi/siklósi Stier Pincészetről volt már szó néhányszor az oldalainkon, ismerhettük őket Riczu-Stierként, aztán a különválás óta legalább van két jó pincészet egy helyett. Nagyjából 12-13 éve jelentek meg a piacon és volt pár figyelemfelkeltő tétel, reduktívok, aztán az első vörösök, nem kevés hordóval, de nagy beltartalommal. Aztán volt váltás névben, borászban (ma már Lőrincz Norbert felel a borokért), arculatban és a Stier-borok ma is tarolnak a villányi és siklósi borversenyeken, ahogy régebben.

Nos, ők hirdettek meg egy izgalmas játékot a borkedvelők részére, közös borkóstolásokat szervező csapatok jelentkezhettek egy-egy csomag borért, a feltétel csak annyi volt, hogy írják meg a véleményüket a borokról. Krisztián barátom jelentkezett is erre, és meg is kaptuk is kis pakkot, két merlot (2016 és 2017) és két cabernet franc, azaz Villányi Franc (2016 és 2017) volt benne. Ez már katalizálta a karanténoldás óta fokozódó igényt, hogy végre ne csak messenger-csoporton keresztül tartsunk kapcsolatot, de kóstoljunk is.

A friss tételekhez kerestem pár régebbi a személyes archívumomban, hoztam magammal 2012-es cabernet sauvignont, cabernet franc-t és cuvée-t, no meg egy palackot az általam eddig egyik legjobb villányi kékfrankosnak tartott Riczu-Stier 2009-esből.

A teljes létszámba fejlődés előtt egy kötelező bemelegítő gyakorlat, kis sajtválogatás és zenitek a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből. Plusz egy barrique chardonnay a Polgár Pincéből.

Merlot 2017

Feketébe hajló vörös szín. Elég tömény, vastag, a mozgásán is látszik. Illatában hordófűszerek, füstölt aszalt szilva, füstölt sonkás málnadzsem, áfonyás csokoládé, reszelt étcsokoládé egy kakaós kalács tetején. Nagy test, elég széles, vállas szerkezet, érett tannin, érett gyümölcs, erdei bogyósok, csokis szilvalekvár, mellette egész élő savak. Az alkohol érezhetően nem kevés. Nagyon friss, nagyon fiatal, de van benne perspektíva.

Saját pontszám: 88/100; Átlag: 86.5/100

Merlot 2016

Bordó szín, enyhe téglás árnyalattal. Visszafogottabb illatok, fűszeresség van benne, plusz némi konyakmeggy. Érett zamatok, sav korrekt, alkohol érezhetően magas, némi érett, lekváros gyümölcs, hordófűszerek viszik édeskés irányba. Ha egy szóval jellemezni kéne, azt mondanám, koravén. legalábbis mutat olyan jeleket, amik azt mondatják velem, nem biztos, hogy kockáztatnék a hosszú elfektetéssel, mert most viszont teljesen élvezhető élményt ad.

Saját pontszám: 85/100; Átlag: 83.5/100

Villányi Franc 2017

Az első híd. Majdnem megtettem, persze maradtam a virtuális-verbális bemutatásnál. Vastag, tömény szín és illat. De nincs benne semmi, amiktől hátrahőkölnék, ellenkezőleg, még, még. Hordófűszerek, szegfűszeg, vanília, babér, áfonya, feketeribizli, szeder, sok és több. Nagyon feszes szerkezet, ahol van mindenből bőven, a tannin kerek, telt a test, csoki, málna, szeder, vanília, fahéj, bor és ánizs. Természetesen fiatal nagyon és most még csak jelen állapotában értékeljük, aki szereti a harsányabb, dübörgő, vibráló testes villányiakat, még többre is értékeli. Olyan bor, ami érzékelteti, miért is izgalmas egy Villányi Franc.

Saját pontszám: 92/100; Átlag: 92/100

Villányi Franc 2016

Ismételhetném magam, az előző bor jellemzésének nyolcvan százaléka simán felhasználható itt is. Ami jó hír, a terroir, a pincészet stílusa és a fajta szemszögéből is. Annyiban módosíthatok rajta, hogy itt már egy érettebb és nyugodtabb verziót kapunk. Egy picit visszafogottabb is, illatban is, zamatokban is. Viszont elegánsabb. Élménybor, kétségtelen. És még felfelé tart.

Saját pontszám: 91/100; Átlag: 91.5/100

Villányi Cuvée 2012

A következő négyesnél a csoportátlagokat elfelejtettem felírni magamnak, de nem sokkal térnek el a pontszámomtól, nagyjából szinkronban voltunk. Az illattal itt egyikünk se volt kibékülve, az animalitás, az ázott szőrös, cserzett bőrös, istállós jegyek nehezen szellőztek ki. Kortyban enyhébb, plusz több a gyümölcs, kakukkfüves fűszeresség, itt billent meg az este folyamán talán leginkább az egyensúly.

Saját pontszám: 82/100

Cabernet Sauvignon 2012

Érett illatok, amiben sonka, bakelit és áfonyadzsem bukkan fel. Kortyban erdei gyümölcsök és kakaó. Cassis, medvecukor. Beszáradt konyakmeggy. Alapvetően korrekt savak és tanninok, nem mondanám öregedőnek, de úgy érzem, hogy sok újat már nem fog hozzátenni, az élvezeti értéket figyelve.

Saját pontszám: 86/100

Cabernet Franc 2012

Egy pici fülledtség van az illatában, de az könnyen kiszellőzik. Van időnk, hagyunk is neki a pohárban. És megéri. Puncs és kávé, kakaós süti és szegfűszeges narancs, vaníliás keksz és pisztácia. Szedres, áfonyás gyümölcsösség. Érett anyag, sima tannin, még jó sav. Fiatalkori gyúrós jellege most visszafogottabb. Még van idő benne.

Saját pontszám: 89/100

Kékfrankos 2009

Én tudtam, hogy a pohárba a legvégére egy legenda került. De nem kóstoltam egy ideje, nagyon érdekelt mit mutat nekem és az őszinte kritikát művelő barátaimnak. Nincs csalódás. Érett tiszta, szép gyümölcsökkel, van benne élet, elegancia, megnyugvás és még mindig lebilincseli az embert. Menta, meggy, csokoládé, szeder. Semmi sem harsány, semmi sem túlzó. Nem biztos, hogy még évekig tartogatnám, mert nagyon is élvezhető mostani állapotában és a borokat bizony olyankor meg kell inni, nem csak gyűjteni.

Saját pontszám: 91/100

Mit tudnék hozzátenni? Remek volt a gazdag babgulyás, friss krumplis lángossal! Kellett is ezekhez a borokhoz egy tartalmas étel, különben hogy vághattunk volna bele egy kis összehasonlító elemzés céljával kitervelt visszakóstolásnak? Elismerésem Krisztiánnak és Csabának a kitartásukért és érdeklődésükért, hogy immár okleveles szőlész-borászként vághatnak bele az idei szüretbe, noha mindketten abszolút hobbiból kezdték el évekkel ezelőtt egy alapfokú WSET-tanfolyammal.