Kérem Várjon!
Cikkek
Bor és torma
Útravaló Bihardiószegről
Ercsey Dániel
2019 January 30.
Vannak olyan élményeink, melyeket éveken, évtizedeken át viszünk magunkkal, mégis nehéz róluk írni, vagy akár beszélni is. Talán éppen azért, mert annyira megérintettek, mert úgy érezzük, hogy ezt át kell élni, nem lehet instant módon, szövegként eljuttatni az olvasóhoz. Ilyen élményben volt nekem részem még az ősszel Diószegen.

A Wine a’More Travel két üdvöskéjével, Koltai Piroskával és Jánosi Csillával tartottunk Nagyváradra, az aktuális winelover kóstolóra és utazásra, de előtte Csilla javaslatára elhatároztuk, hogy megállunk egy órácskára Heit Lórándnál. Előtte még megnéztük a szalacsi pincesort, vagyis inkább pincesorokat, be is hívtak minket kóstolni. 

Szalacsi pincék az út mentén (Fotó: Ercsey Dániel)

Szalacs kapcsán érdemes tudni, hogy a XII. századi német községet az Aranybulla a Tiszántúl sólerakodóhelyévé rendelte. Akkoriban fontossága, szerepe alapján tán előrébb járt mint Szeged!  A hegyoldalban ma is nagyjából ezer pince várja a jobb időket és a direkttermők helyett némi rizlinget, bakatort.

Ezt a Szalacsot ábrázoló festményt a Barangoló oldalán találtam, ha valaki tudja ki festette, írja meg nekünk.

Bihardiószegen az első utunk a részleges felújításon átesett Zichy kastélyba vezetett. A négyszögben záródó, klasszicista stílusú épület udvarán vagy harminc bagoly éldegél, így az ornitológusoknak is érdekes helyszín lehet, miközben a település iskolásai is ide, az egykori szőlészeti szakiskolába járnak könyvtárba.

A kastély felújított oldala ma múzeumnak és könyvtárnak ad otthont, a romos felén egy elhagyatott kápolna és a fán lakó baglyok adnak ellenpontot (Fotó: Ercsey Dániel)

Innen mentünk tovább a Padalja pincesoron található présházhoz, ami előtt már várt ránk Heit Lóri prímás, az ország egyik legjobb tormatermesztője, a bakator apostola. A szarvassült amivel megvendégelt, ugyan nem tartozik szorosan a tárgyhoz, mégis tény, hogy pusztán azért érdemes lett volna Diószegre zarándokolni. Hát még a Heit tormákért! A szarvashoz kínált céklás, sütőtökös, almás és natúr torma szinte függőséget okozott, pedig én nem vagyok nagy tormabarát!

A torma Létavértesről, a bor Bihardiószegről került az asztalra (Fotó: Ercsey Dániel)

Az ebédet követően a szőlőhegyre is kisétáltunk, ahol az egykori ezer hektárból mára csupán nyolcvanon zöldell szőlő, amiből négy hektárt a Heit család művel. A legfontosabb szőlőfajta, az érmelléki identitás őrzője a bakator, ami úgy eltűnt a filoxérát követően, mintha sosem lett volna. Ehhez képest Lóriék 1.5 hektárja hatalmas előrelépésnek számít, ahogy a 2017-ben életre hívott Bakator Szövetség is. A kóstolási tapasztalataim alapján azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a bihardiószegi Nagyhegy löszös-agyagos talaján a királyleányka érzi magát a legjobban!

Perceken belül lemegy a nap a bihardiószegi hegy mögött, ahonnan ellátni a létavértesi templomtoronyig és így Lóriék kertjéig is, ami azzal szomszédos. (Fotó: Ercsey Dániel)

A percekből órák, az órákból pedig majd fél nap lett, hiszen még előttünk állt a kóstolás, no meg egy ízes beszélgetés az értelmetlen határokról (Bihardiószeg és Létavértes mindig is összekapcsolódtak, de immáron száz éve egy határ két oldaláról tekintgetnek egymásra), a debreceni egyetem néprajz szakáról, a népzenéről, a hitről és Istenről, a véletlenekről és az eleve elrendelt dolgokról. “Lassítani akarjuk az életet, nem pedig felgyorsítani azt, ami amúgyis be fog következni”- mondta Lóri, én pedig arra gondoltam Nagyvárad felé tartva a kivilágítatlan érmelléki közutakon, hogy Heit Lórit gyógyszerként írnám fel a bizonytalanok, a kishitűek számára. Íme egy ember, aki pont ott van, ahol lenni szeretne és pont azt csinálja, amit kell, amit lehet, amit megörökölt és amit majd egyszer tovább fog adni.

A Heit pince csodás borokat rejt (Fotó: Ercsey Dániel)

Most pedig következzenek a kóstolt borok, melyek között számtalan héjon erjesztett fehérbor is található:

Királyleányka 2016 (5% muskotállyal)

Élénk illat mézzel, virágporral, citrusokkal. Közepesnél nagyobb test, élénk savak, érett barack, méz és szegfűszeg az ízben. Néhány gramm maradékcukor kerekíti az összképet és egy kis tannin támasztja a kortyot. 86/100 pont

Királyleányka 2016 (héjon erjesztve és tartva 4 hétig)

Illatában széna, gyógynövények és édes fűszerek. Kóstolva szuper savak, ropogós tanninok, mandarin, alma. Hosszú lecsengés. 84/100 pont

Királyleányka 2015

Petrolos, rajnai rizlingre emlékeztető illat. Kóstolva közepesnél nagyobb test, elegáns savszerkezet, alma, dió, méz, szegfűszeg. Nagyon jól iható, az a minimális oxidáltság még jól is áll neki! 88/100 pont

Bakator 2016

Illatában citrusok, gyurma. Közepes test, kerek savak, az ízben fehér virágok, egres, zöldalma. A korty vége is kerek. 83/100 pont

Bakator 2017

Illatában mandarin és megintcsak gyurma. Közepes test, vibrálóan élénk savak, pici tannin, sok citrus. Feszes, friss. 86/100 pont

Bakator 2018 (tartályminta)

Élénk illatában lime, fehér virágok, zöld körte. Szájban könnyed, élénk savakkal, citrusokkal és pollennel, a lecsengésben mandulával. Friss és feszes. 83/100 pont

Bakator 2016 (héjon erjesztett)

Illatában méhviasz, kókusz, zöld dió, pemetefű cukorka. Közepesnél nagyobb test, kerek savak, az ízképben pici édes érzet, vanília, füstös jegyek. 85/100 pont