Kérem Várjon!
Cikkek
Biodinamikus komplexitás
Levelek Kaliforniából: Quintessa, Rutherford, Napa
Borturista
2010 February 17.

A nyüzsgő, Los Angeles-i hetek után jólesett egy kis kikapcsolódás, egy kis nyugalom, ezért felautóztunk Észak-Kaliforniába, Napa völgybe és Sonomába. Itt minden olyan más, gyönyörű, és csak úgy árad a nyugalom mindenfelől. Az idő kifejezetten tavaszias, a szőlők nagy része már megmetszve várja, hogy a természet megadja a jelet, és elkezdődjön újra a nagy verseny. A sorok között virágok nyílnak, a madarak meg már úgy csicseregnek, mintha tudnának valamit, amit mi nem. Ámulva autózunk csodálva a tájat, türelmetlenül keressük azt a nekünk szimpatikus borászatot, ahová betérhetünk, és végre pohárral a kezünkben nyugtázzuk, hogy milyen jó is lesz, ha majd itt lakunk. Az út baloldalán megpillantunk egy érdekes építményt, egy félkör alakú, kövekből épített támfalat, felette kis épület, körülötte szőlők, a kapu melletti táblán pedig a név: Quintessa.

Köszönet a huszonegyedik század egyik leghasznosabb találmányának: az iPhone-on mindjárt utána néztem a helynek, hogy érdemes e egyáltalán bemenni ide. A WinePh.D nevezetű alkalmazásban rákerestem a borászatra, két boruk jött fel, 92 és 93 pont, átlagár $116, ok. Gyerünk be! Nemsokára a borászat érdekes történetét hallgatjuk, miközben a festői tájban sétálgatunk a szőlőhegyen.

Íme a sztori: A 116 hektárnyi terület, egy gazdag San Franciscoi-i család tulajdonában volt, Rudherfordban, Napa Valley közepén. Öt domb veszi körül a területet, innen kapta a nevét is. 1990-ig az egyetlen terület volt Napa-ban, ami nem volt betelepítve szőlővel. A tulajdonos egy tavat ásatott a közepén, ezen kívül mindent úgy hagyott, ahogy természetesen volt. Egy hétvégi házat építettek a területen, és néha lejártak ide a családdal. Amikor az ember meghalt, a két gyerek sokáig vitatkozott az örökségen, és a sok ajánlat ellenére nem adták el senkinek. Tudni kell, hogy ezen a környéken mindenhol szőlőt termesztenek, és a föld ára hektáronként több mint két millió dollár!

Aztán 1989-ben Augustin és Valeria Huneeus megkereste az örökösöket, és előadták az elképzelésüket. Egy biodinamikus borászatot képzeltek el ott, támogatva és együtt élve a természettel, meghagyva erdőt és életteret az ott élő állatoknak, és növényeknek. Ez tetszett a tulajdonosoknak, és eladták nekik a területet. 1990-ben telepítették be először szőlővel az eddig érintetlen területe, öt fajtából: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot és carmenere. Az öt dombon 26 blokkot alakítottak ki, mivel mindegyiknek más a fekvése és a talaj szerkezete, nagyon változatos borokat tud produkálni.

A borászatot a hegybe építették, meghagyva a természetes dombot. Ez az a bizonyos támfal, amit az útról látni. A feldolgozás pince tetején kezdődik, innen gravitációval jut le a szőlő a tartályokba. Nagyon szép, modern feldolgozó üzemük van, a hordós pincét pedig a hegybe vájt barlangok szolgáltatják. A termés 30%-át tartják csak meg maguknak, minden évben a legjavát, a többit eladják. Csak egy féle bort készítenek, nem fajta bort, hanem egy házasítást, aminek a blendelésében Michael Rolland segédkezik. A cél a harmónia és a balansz megtalálása, a természetesség kihangsúlyozása, és olyan bort csinálni minden évben, ami tükrözi a terroirt.

A borkóstoló: két cabernet sauvignon hordómintával kezdtük, ugyan az az évjárat (2008), más területről.  Nagyon koncentrált szín, illat és íz, természetes tanninok, elegáns francia hordós jegyekkel támogatva. Az egyik egy koncentráltabb kivitelben, a másik egy kicsit lazább. Szép, fajtajelleges aromák, hosszú, hosszú, soha meg szűnni nem akaró lecsengés.

A következő bor a 2006-os Quintessa volt. Tiszta, koncentrált illatok, sokat ígérően vesznek rá a kóstolásra. Nagyon szép balanszú bor, elöl, hátul, középen, mindenhol egyformán gurul. Természetes ízek, nagyon gyümölcsös, lecsengésében Cabernet Franc-os csokis-mogyorós levezetéssel. Hosszú lecsengés, és hatalmas potenciál. Ára: 145 $.

A Quintessa 2005 nagyon különleges bor, egyedi íz világgal. Egzotikus fűszerek sokaságával találkozhatunk, emellett nagyon gyümölcsös, komplex. Igazi nagy bor, nagy potenciállal. Az ízek és az illatok tökéletes harmóniában, és órák múlva is érezzük szánkban az izét. 95 pont fölé pontoznám ezt a bort mindenképen, és azon kevés borok közé tartozik, amit soha nem fogok elfelejteni. Ára: 155 $.

Nagyon kellemes élmény volt a látogatás, a vendéglátás és a pincészet bemutatása első osztályú volt, köszönet Mo-nak, aki körbevezetett minket. Az első biodinamikus borászat, ami meggyőzött, hogy igen, lehet így is kiváló bort csinálni. Ez az a hely, ahol szívesen dolgoznék, ha majd itt lakunk a környéken - nemsokára.