Az érdeklődés nem hagy alább Szekszárdon, hiszen legutóbb is 140 lelkes borbarát vett részt a BorEgyetemen. Tizenöt gyönyörű, testes, szekszárdi vörösbort kóstoltunk, amikhez Romsics Lászlón kívül maguk a borászok: Heimann Zoltán, Vida Péter, Takler András, Pálinkás László, Sárosdi Judit, valamint a Merfelsz és Fritz Pince tehetséges borászai is hozzáfűztek néhány gondolatot. Ez egy olyan borsorrend volt ami engem legalábbis egy más dimenzióba emelt, és nemcsak arra a két-három órára, míg kóstoltunk, hanem még hazaérkezésem után is hatással voltak rám az illatok, ízek és nem utolsó sorban Romsics László szavai….
Ez volt az első olyan alkalom, hogy a mi asztaltársaságunk nem állított fel sorrendet a borok között, mert nem nagyon tudtunk volna egyezségre jutni, így plusz poharakat kértünk, és a tételekből tettünk félre. 15-30 percenként újra megszagolgattuk a félretett borokat - hihetetlen élményt nyújtott, ahogy változtak az illatjegyek, egyre gazdagabb gyümölcsös, vaníliás illatvilág tárult elénk és nem győztünk betelni vele. Miközben a hó odakint csak szakadatlanul hullott, mi csak szorgalmasan kóstoltunk, jegyzeteltünk…
„A szín beszédes a bornál” – hangzottak el Romsics szavai mindjárt az elején. Pohárba töltve színe rubintos, bár már a barnás átmenet is megjelenik, ami arra enged következtetni, hogy a bor túl van a palackos érlelésen, és a csúcson is. Ennél a tételnél valószínű, hogy nem volt nagy terméskorlátozás. Illatában és ízében megjelenik a szilva, a túlérett szőlő. Nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik a bor.
Cabernet Ssauvignon, merlot és cabernet franc házasításából született ez a 15 százalék alkoholtartalmú, széles spektrumú bor, ami még ne érte el csúcsát. Illatában intenzíven jelen van a túlérett szőlő és a hordós érlelés. Magas alkoholtartalma nem lóg ki, szép bor.
Azonos területről származó cabernet sauvignon és cabernet franc együtt erjesztéséből született meg ez a tanninban gazdag „Nectar Sexardique”, amelynél első szaglásra az alkohol kerül előtérbe, majd lassan kibontakozik és jön a friss, finom fűszerpaprika. Összetett, érett struktúra.
Görögszói szőlőültetvényről származik ez gyönyörű tétel, amit 70-80 dkg-os tőketerhelés mellett, október utolsó hetében szüreteltek, másod- és harmadtöltésű hordóban érlelődött. Gyümölcsös illat, elegáns hűvösséggel párosulva. Ízében letisztult, édes tanninok, karamellás ízvilág, gyümölcsök is bujkálnak, de nem túl intenzíven. Magas extrakt és tannin, de nem tolakszik. Hosszan tart a szájban, és érezhetően nagyon szépen kimunkált, csiszolt tétel.
Ez a selymes és lágy bor, ami nem más mint a „Pannon-tenger gyümölcse”, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos és pinot noir házasításával született. Fekete erdei gyümölcsök és vanília, no meg határozott ánizs, majd fél óra elteltével a vanília és szivar illatával bódít minket. Érdemes időt hagyni a bornak!
Kiváló minőségű bársonyos csúcsbor, érett és finomszemcsés tanninokkal, ami merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása során jött létre úgy, hogy 12 hónapig külön-külön első töltésű, közepes égetésű kis tölgyfahordóban érlelték, majd a házasítás után újabb 12 hónap következett hordóban. Érett, édes csersavak, elég koncentrált test, erdei fekete gyümölcsök sokasága, jól tartja magát, az utóíze is tartós.
Görögszói és Ivánvölgyi területekről származó válogatott merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc fajták házasításából készült ez a magas alkoholtartalmú, viszont intenzív, sűrű és krémes nedű. A vanília és a kávé mellett az erdei gyümölcsök is megjelennek ízében, hosszú lecsengésű. Nem hiába kapta nevét, hiszen a Grádusz lépcsőt jelent, ami a legfelső lépcsőfokot jelképezi a pince csúcsboraként.
A Merops jelentése gyurgyalag, ami a szekszárdi borvidék jellegzetes madara, méltón tükrözi a Szekszárdi borvidék jellemző jegyeit. Ez az összetett és harmonikus bor válogatott cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasításával készült, melynek illatában az aszalt szilva, ízében a gyümölcsök dominálnak, két évet töltött tölgyfahordóban.
Ez a különleges tétel, ami 20 hónapot töltött hordóban nem a megszokott fajták házasításával született, hanem a merlot, cabernet franc és kékfrankos mellett ott van a tannat, amivel ez a bor egy „új eszmét” „új energiát” képvisel. Ízvilágát rendkívül meghatározza a gyümölcs, a szilva és a meggy. Erőteljes a szerkezet, van alkohol is bőven, de egyensúlyban, harmóniában. Vastag, tömör, hosszútávfutó.
Cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítás ez a mélyszínű vörösbor, mely nagyon telt és elegáns, 13 százalékos alkoholtartalommal. Vida Péter szavait idézem: „Elképesztően játékosak az összetevők így együtt”. A sauvignontól kapja a fűszerpaprikát, a merlot-tól a simogató bársonyosságot és ők ketten nagyon jól kiegészítik egymást! Savai határozottak, a gyümölcsök szépek: cseresznye, szeder, szilva. Az újfahordó szépen integrálódik a struktúrába.
Intenzív illatokkal rendelkező tétel. Sonka, pörkölt mogyoró és egy kicsit még markáns fa jellemzik aromáját. Az itt érezhető édeske ízben kiteljesedik, csokival nyakon öntött szeder formájában, ezt csipetnyi borsos fűszeresség teszi még izgalmasabbá. A sonkás jegy is megjelenik zamatában, jó ivású, telt, gömbölyded anyag, közepesen hosszú lefutással. Nagy sikere volt ennek a tételnek a hölgyek körében, ami valószínű a glicerinédességnek tudható be.
Kékfrankos, cabernet sauvignon és merlot házasításából született ez a sötétrubin színű szép tanninokkal megáldott tétel, ami Görögszóról származik és 16 hónap hordós érlelésen esett át. Elsőre kicsit üresnek tűnik, kell idő neki ahhoz, hogy kibontakozzon, amikor az erőteljessége felé kerekedik a vanília, gyümölcsösség, konkrétan szilvakompót és szederdzsem. Folyamatosan fejlődik, szépül, kerekedik a pohárban.
Mély, már-már feketébe hajló színvilág. Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítás, animalitás elsőre, majd illatédesség, ízében zsírosság, de nem nehézség, feszes tannintartalom. Vastag test, nem is könnyen fejthető meg, de ha hagyunk neki időt és lehetőséget, szépen bizonyít.
40% merlot, 15% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc és 10% kékfrankos házasításából született ez a gyönyörű, harmonikus fahéjjal, lekvárral és némi füstösséggel megáldott bor. Érett erdei gyümölcsök, frissen őrölt kávé, bourbon vanília és tömény csokoládé. A gazdagság nem pusztán a töménységgel akar győzedelmeskedni, ez a bor sokkal kifinomultabb annál: ilyen, amikor a koncentráltság együtt jár az eleganciával.
Nagyon szép tétel, kissé fáradt ugyan de megjelenik még benne a fajtajelleget adó fűszerpaprika, egyszerre fűszeres és gyümölcsös. Van benne egy kevés érett datolya, rózsabors és ánizs. Nem túl komplex, ámde szerethető bor, aminek határozott értékei vannak. Túl van a csúcson, de még tiszta, még teljesen rendben van.