Amikor meghívót kaptam egy azerbajdzsáni kóstolóra, bevallom azt sem tudtam, van-e egyáltalán azerbajdzsáni bor, de Németi Sándor cikke a Vince magazinban meggyőzött, hogy látogassak el az Azerbajdzsáni Nagykövetségen tartott eseményre.
A hivatalos sajtóközlemény felsorolja a prominenseket akik jelen voltak az eseményen, de miután főleg politikusok az illetők, ettől ezeken a hasábokon eltekintenék. Viszont az tényleg szuper volt, hogy a pincészet olasz származású főborásza, Daniel D’Andrea is jelen volt, sőt, ő válaszolgatott a feltett kérdésekre a borok kóstolása közben, így első kézből kaphattunk információkat és az azokból fakadó benyomásokat.
A Savalan pincészetnek - és itt szigorúan nem szakmai vélemény következik - valójában nem is szabadna léteznie. Minden ellene szól. Az ország kultúrája, vallása, éghajlata és földrajza. Mégis létezik, amolyan presztízsberuházásként. Egy hely, ahol semmi sem drága, hogy a végeredmény nemzetközi mércével mérve is jó legyen. Ennek megfelelően a kóstoló előtt egy hevenyészett előadást láthattunk a hatezer éves azeri borkultúráról, ami persze ordas ferdítés, az azeri türk népek soha nem borászkodtak, ellenben a régióban tényleg 6, sőt inkább 8 ezer éves történelme van a borászatnak, csak éppen az ősi ellenség, az örmények és persze méginkább a grúzok jóvoltából. Persze ez is szimplifikáció, napjaink uralkodó szemléletének, a nacionalizmusnak a terméke, hiszen a francia forradalom előtt nem léteztek nemzetállamok és nemzeti eszme, így akkoriban nem volt török-örmény szembenállás sem, csak vallások és uralkodók. Az ember vagy a királyhoz, vagy Istenhez volt lojális, csak ennyi számított.
Ezután Németi Sándor borszakértő, a Wineartculture online gasztronómiai és bormagazin tulajdonosa, a rendezvény egyik szervezője, aki a közelmúltban kétszer járt Azerbajdzsánban beszámolt az utazásairól, kiemelve az ország sokrétű és gazdag gasztronómiáját, lenyűgöző történelmét, gyönyörű tájait, valamint a Savalan Pincészetnél történt látogatását.
Ezután pedig jött a várva várt kóstoló, ahol bizonyos borokhoz a Bocuse d’Or Hungary 2017 elődöntőse, Dualszky-Kovács Péter, illetve segítője Benedikt Vogt készítette a fogásokat. A bemutató után tartott állófogadáson autentikus azerbajdzsáni ételeket is meg lehetett kóstolni. A rendezvény keretében értékesítési megállapodást írt alá a Savalan Pincészet a magyar VARROS & Co. Kft. céggel, így jó hír, hogy a kóstolt borok némelyike már Magyarországon is elérhető.
Összességében a Savalan borokról elmondható, hogy tiszták és sallangmentesek, hibátlanok ámde nélkülöznek minden egyediséget, ami nem is meglepő, hiszen szinte csak világfajtákkal dolgoznak, szemben a térség vezető borászati hatalmával, Georgiával. Egy laikus fel is tette nekem a joker kérdést a rendezvény vége felé, miszerint mit gondolok, mi a különbség a grúz és az azeri borok között. Nos, minden. Persze Georgiában is vannak kombinátok és nagy szovjet múlttal rendelkező pincészetek, ahol millió literszám készülnek a hibátlan és fantáziátlan tucattermékek, amik aztán sok-sok arany- és ezüstérmet „termelnek“ a pincészetnek, de a kistermelők, akik hagyományos qvevrikben, vagyis a földbe ásott agyag „amforákban“ készítik a boraikat, sokkal izgalmasabb szeletét képezik az összképnek, nem is beszélve a számtalan autochton szőlőfajtáról. A Savalannál, érzésem szerint nem cél az egyediség, sokkal inkább cél a magas minőség, ami a megfelelő technológiai fegyelemmel és szaktudással - mint látjuk - bőven elérhető. Ha az olasz borász le tudja vetkőzni a megszokott kliséket és ki mer majd mozdulni a komfortzónájából, még arra is lesz esély, hogy ne olasz stílusú vörösborokat kóstoljunk Azerbajdzsánból, hanem a terroir adottságait és a Kaukázus kulturális befolyását figyelembe véve megtudjuk, milyen is lenne, milyen is lehetne az igazi azerbajdzsáni bor, ami már most is jó, hibátlan és „finom“, de semmiképpen sem nevezhető egyedinek és utánozhatatlannak…
Viognier 2022
Halvány citrom szín. Illatában citrusok és zöldalma. Közepes test, lendületes savak, sok citrus az ízben is, mellette zöldalma és farkasalma, aminek a kesernyés íze a lecsengésben is kitart. 85/100 pont
Riesling 2021
Közepes citrom szín zöldes reflexekkel. Illatában fehér virágok, körte és lime, menta és meszes ásványosság. Kóstolva közepes test, kerek savak, visszafogott ízkép, a korty végén tonikos kesernye. 84/100 pont
Elisa 2018
Chardonnay és tramini házasítása. Az illatban édes fűszerek, pici vanília, szegfűszeg, körtekompót. Szájban közepesnél nagyobb testet kapunk, kissé lágy savakkal, vajassággal, krémességgel, körtével és almával. A lecsengésben pici rózsavizes íz utal a traminire. 83/100 pont
Syrah 2017
Közepes rubin szín. Illatában cseresznyés joghurt és zöldfűszerek. Kóstolva közepes test, kerek savak, cseresznye és meggy, szegfűszeg és rózsabors. Nagyon jól iható, selymes szerkezetű bor, a lecsengésben szilvával. 87/100 pont
Alicante bouschet 2019
Mély rubin szín. Érdekes illat, amikor az erdőben az érett szeder mellett még ott vannak az éretlen szemek és a kocsány, a zöldes jegyek is, mellette lila virágok, főleg ibolya és pörkölt földimogyoró. Közepes test, jó savak, az ízkép nagyon fás, szinte tölgyet nyalogatunk, friss forgáccsal és pici füstösséggel. 85/100 pont
Petit verdot 2016
Mély rubin szín. Illatában cédrus, szeder és áfonya. Közepesnél nagyobb test, kerek savak, az ízben nedves fa, szegfűszeg és szilvakompót, a korty végén meggymagos kesernye. Eléggé „olaszos“ stílus, az északolasz cabernet francokra hajaz. 84/100 pont
Limited release 2017
Közepesnél mélyebb rubin szín. Húsos illat, mellette piros és fekete bogyós gyümölcsök egyvelege, egyre erősödő borsos fűszerességgel, fahéjjal és vaníliával. A test közepesnél nagyobb, jó savakkal megtámogatva. Az ízben füst és toast, bors és aktív szén. Az illat egészen mást ígért. 85/100 pont
Cabernet sauvignon ripassato 2016
Mély rubin szín. Komplex illat, benne szeder és étcsokoládé, fahéj és grafit. Nagy test, lendületes savak, érett tanninok. Az ízképben izgalmas fűszeresség, sok erdei bogyós gyümölcs, csokoládé és a vége felé pici füst. Hosszú lecsengés, aminek a vége felé egy kis zöldes jegy is felbukkan, ami levon az eleganciából, csak ezért nem 5 csillag. Nagy bor, szívesen innám. 89/100 pont
Nobel 2016
Mély rubin szín gránát reflexekkel. Illatában a cabernet franc dominál, fekete bogyós gyümölcsökkel, pici csokival, áfonyával. Közepesnél nagyobb test, jó savak, mély gyümölcsösség, pici pemetefű cukorkával a lecsengésben. 88/100 pont
Canyon 2016
Mély rubin szín. Illatában pici bőr, aszalt vörös áfonya és aszalt szilva, érett szeder és szilvalekvár, bors és porcukor, vanília és szerecsendió. Nagy test, selymesen érett tanninok, kerek savak, olyan mint egy nagy villányi, meleg és puha, mediterrán hangulatú és picit talán lekváros. Nagyon egyben van, nem lóg ki semmi, a stíluson belül szinte tökéletes! 91/100 pont