Előtte még nem voltunk a mohácsi Sokac-körben. Nem is tudtunk, mire számíthatunk. Erős prekoncepcióval dühödt busók keménysavú boraira számítottunk, majd csalódnunk sikeredett. Még aranyakat is osztogattunk, némely bornál vastagon fogott a ceruza, de hát persze azt is be kell vallanunk, hogy volt olyan bor, amibe nem kóstoltunk bele. Szerencsére nem sok. Egy mohácsi délelőtt krónikája, a végén erősen csípős sokacbabbal.
Érdekes kóstoló várt ránk a Szerdai Borklubban. A tiszteletüket tevő tételek mindegyike vulkanikus eredetű talajról érkezett. Magasak voltak az elvárások, különleges, egyedi karakterű borokra számítottunk. Külön figyeltük, hogy mely tételekben bukkan fel leginkább a termőhely valamilyen jellegzetes, csak ezekre a borokban felfedezhető jegy.
Megkezdődött a nemzetközi borversenyek szezonja. Négy magyar bor is aranyérmet kapott a rangos Berliner Wein Trophy megmérettetésen januárban. Február végén, március elején már Párizsban zsűriztek a nemzetközi szaktekintélyek, innen egy arany és tizenhárom ezüst jön Magyarországra.
A Pécsi Borvidék mutatkozhat be március 14-én Budapesten, a Sas Centerben, a Colour WineWorld szervezésében. Ott lesz a Lisicza Borház, a Planina Borház, Szabó Zoltán (képünkön) és Walter Gyula, de lesz kiállítás Tatai Tibor műveiből, sajtok Mozsgóról és húskészítmények Dunaszekcsőről. Azt kell mondanunk: a részvétel (szinte) kötelező.
Az év borászának választott bortermelő borait kóstolni mindig izgalmas dolog. Ilyenkor néha akaratlanul is magasabbra kerül az a bizonyos léc és kritikusabb lesz a kóstoló is. Persze nem tudhattuk előre a kóstoló kijelölésekor, hogy a Konyári család ilyen rangos díjjal lesz gazdagabb, mire boraik a kóstoló poharainkba kerülnek. Adva volt tehát a magas elvárás és nyolc tétel.
Március 4-én már ötvenharmadik alkalommal tartotta meg a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a hagyományos évkezdő szőlőmetszési bemutatóját a Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepen. A rendezvény célja, hogy hasznos tanácsokkal és előrejelzéssel segítséget nyújtsanak a felkészüléshez az idei évre a partnergazdaságoknak, kistermelőknek és a szőlőt szerető kertészeknek.
Március harmadikán ült össze a Pécs-Mecseki Borút által összehívott zsűri, hogy a termelők által beküldött mintákból kiválassza azokat, amelyekből később házasítás útján kikerül az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Pécs 2010 hivatalos bora. A tervek szerint 2010 számozott palackban, 2010 forintért kínált reprezentatív bor fehérbor kategóriában cirfandli lesz, míg vörösborként egy cuvée készül cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos fajtákból. A zsűri az előválogatást megtartotta, a házasítás indul!
Mondhatnánk, a gasztronómia a néplélek tükre, persze, ha itt ezután az következne, hogy Svédország a fekete lé és a cukrozott ízek hazája, nem lennénk teljesen igazságosak. Inkább nézzünk meg egy mélyebb valóságot. Minden régió gasztronómiája tükrében ismerszik meg a legélvezetdúsabb kitárulkozásban. Svédországban utazva a funkcionalitás, tömörség, precizitás és vendégszeretet furcsa keveréke rendkívül gusztusos tálalásban köszön vissza bármerre, ahol az ember kávét és süteményt próbál magához venni. Új szerzőnk: bálint puli, skandináv élményeiből merít bemutatkozó írásában.
Folytatja borvacsora-sorozatát Siklóson A Borozó. Március 14-én a helyi Brunyai Pince mutatkozik be a helybéli és Siklósra ellátogató gasztroborbarát közönségnek.
A Tolna megyei Tengelicen, a Hotel Orchideában rendezték meg a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bált és Díjátadó Ünnepséget, melyen a szakmában legeredményesebb szolgáltatók díjait is átadták február 21-én.