Amikor egy német barátom meghallotta, hogy a Barbeito-hoz is megyek kóstolni, kissé irigykedve azt mondta, hogy minden bizonnyal ez lesz a legjobb kóstolóm Madeirán. Nos, egyáltalán nem tévedett!
Van az úgy, hogy az ember fia szép csendben elér egy elég kivételes kerek számot, és ha már ott van, akkor szép csendben felbont olyan borokat, amelyek legalábbis nem hétköznapiak. Már a borászok sem annak szánták, amikor készítették, és aztán az évjárat, a borász tudása, a fajta mind úgy hozta, hogy be is bizonyították (aranyérmekkel leginkább), hogy még az ünnepi alkalmakon belül is kitüntetett helyet foglalnak el.
Madeira szigetén összesen nyolc borászat foglalkozik a borkülönlegességek készítésével, de ezek közül úgy tűnik, hogy még csak egy ismerte fel a borturizmusban rejlő hihetetlen lehetőségeket.
Kell-e még a borszakíró? Ez a kérdés is felmerült bennem, az utóbbi időben mindenki a ChatGPT lehetőségeiről és tudásáról beszél a környezetemben, gondoltam, én is teszek vele egy próbát. Egy előre még van esélyem, de már csúszós a pálya.
Madeira a világ szemében az erősített borokról szól, de azért egyre többen próbálkoznak normál borkészítéssel is, kisebb-nagyobb sikerrel.
Az ember életében ritkán adódik 100 pontos bor, amit aztán egész életében emleget. Talán ezért tűnik úgy, hogy gyakoriak a tökéletes borok, mert mindig, mindenkinek ezekről akarunk beszélni.
Hát az úgy van, vakargatom a fülem tövét, bizony úgy van, hogy bűnbe estem. Nem most, évtizedekkel ezelőtt. A bor igazándiból akkor még nem is nagyon volt képben, de egy ital már megvett. Eleinte büszkén mutogattam a barátaimnak, aztán már rájöttem, megosztó személyiség, nem mindenki fogja megszeretni. És amikor rátaláltam a távoli rokonra, nos, azóta duplán csalom meg a bort, mikor tennék vallomást, ha nem Valentin-napon.
Hogy 15 éve vagy 17, arra senki se emlékszik pontosan, de kerekítve közel két évtizede rendezik meg a Jásdi Pincében az Olaszrizling Szerintünk rendezvényt. Volt egynapos, jelenleg kétnapos, szakmai és közönségnap is van, de az mindenképpen fontos, hogy így év elején alkalom nyílik beszélni az olaszrizlingről. Ha kicsit ferdíthetem a címet, szerintem (de talán az ottlévők szerint is) Magyarország legjelentősebb fehérszőlőjéről.
Paszternák István régész-falkutató, a Sajószentpéteri Református Nagytemplom gondnoka, aki nem is olyan régen gótikus freskókat tárt fel a mérai református templomban. Az előkerült képeket hatszáz év óta ő látta először. De vajon milyen egy régész-falkutató élete Magyarországon? Egyáltalán mit csinál egy régész-falkutató? És ami szintén lényeges, vajon mit iszik, ha hazaér a magyar Indiana Jones?