Kérem Várjon!
Cikkek
Megérettünk az olaszrizlingre?
Olaszrizling szerintünk 2023
Győrffy Zoltán
2023 February 09.

Hogy 15 éve vagy 17, arra senki se emlékszik pontosan, de kerekítve közel két évtizede rendezik meg a Jásdi Pincében az Olaszrizling Szerintünk rendezvényt. Volt egynapos, jelenleg kétnapos, szakmai és közönségnap is van, de az mindenképpen fontos, hogy így év elején alkalom nyílik beszélni az olaszrizlingről. Ha kicsit ferdíthetem a címet, szerintem (de talán az ottlévők szerint is) Magyarország legjelentősebb fehérszőlőjéről.

Az olaszrizling kapcsán ezen az oldalon már számtalan dolgozat született többek tollából, nem ismételném önmagam, de az ügy fontosságát jelzi, hogy a szombati vihar ellenére autóba ültem és még oda is értem Csopakra, noha a Balaton vize mosta koszosabbra autómat a kompon (első sor, hullámzuhany), Tihanynál meg egy fa dőlt az útra előttem úgy 20 méterre (szívszélhűdés, fatorlasz megszüntetés)…

Jásdi Attilával a közönségkóstoló előtt beszélgettünk kicsit, milyen is volt az előző délután, hiszen a meghívott borászok (idén húsz pincészet kapott meghívást a programra) akkor beszélték át az élet és a fajta nagy dolgait. Szóba került a HNT, de ebbe ne bonyolódjunk bele, ismétlődő kritikák fogalmazódtak meg, maradjunk ennyiben. Kovács Tamás, a társszervező Szent Donát Pincészet tulajdonosa a balatoni szőlő helyzete témát vitte a plénum elé, ami egy összetett és ma még úgy látni, inkább a pénz mozgását, mint a szőlőhegyek védelmét figyelik a döntéshozók.

A Balaton északi partja inkább érintett, de a déli dombokon is a vízre néző parcellákon a nyaralók szaporodnak, nem a tőkék. A tó környéke sokaknak jelent második otthont vagy egy új életet akár, viszont a túlnépesedő régió a környezetre nézve súlyosabb gondokat is jelenthet majd, nem csak a szőlő lesz veszélyben.

De forduljunk vissza az olaszrizlinghez, a borászok azt látják, hogy a hazai publikum ezt a fajtát egyre inkább vásárolja, egyre jobbak a kereskedelmi számok, de még mindig van mit tenni, válság követ válságot, változnak az exportpiacok, de a kihívásokra válaszokat kell találni. A hazai bormarketing stratégiák egyelőre nem erre a fajtára fókuszálnak, holott a belső piacon igen jelentős, de kifelé is izgalmas lehetne, hiszen ez egy legalább Közép-Európa szinten is értelmezhető fajta.

Egy kibeszélés: a GROW du Monde, a tavaly elindított olaszrizling világbajnokság céljai összecsengenek az itt elhangzottakkal, idén júniusban Horvátország lesz a házigazda, ahova már remélhetőleg népesebb magyar küldöttség is elmegy, ha másért nem, mert 2024-ben meg a Balaton régióban tervezzük megrendezni a fajtavébét.

Nem mellékesen, szorgalmas vendégként végigkóstoltam valamennyi kiállított bort, rövid villanások következnek, hiszen nem volt könnyű jegyzetelni, szerencsére mindkét pincében, mindkét teraszon teltházzal futott a program. A Jásdi Pincében indítottuk a délutánt.

Jásdi Pince

Kezdjük a házigazdával, a Csopaki Olaszrizling 2021, azaz a pince hegybora nem okozott csalódást, hozza a gyümölcsös illatokat, kortyban harmonikus, benne van a fajta, sima 88 pont. Egy szinttel felette áll a Lőczedomb 2021, ami feljebb tolta a potmétert, de hasonló elemekből áll össze, csak nagyobb test, mélyebb zamatok, szofisztikáltabb illat- és ízjegyek jellemzik, nálam 91 pont.

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

Nem minden olaszrizling hozott lázba, ez a badacsonyi Olaszrizling 2021 sem igazán, ugyan a fajta felismerhető, de nekem az évjáratra amúgy is jellemző gyorsabb kifáradást mutatta, nem passzoltunk össze ezen a délutánon, nálam 84 pont.

Bussay Pincészet

A Kövecs Olaszrizling 2021 nemrég lett lepalackozva, így még érthető, hogy visszafogottabb illatokkal és zamatokkal jött, de a test, a szerkezet szép, arányos, van benne szép, érett gyümölcs, jó savak, 88-90 pont közé tenném, bízva abba, hogy némi palackérlelést követően felfele lehet majd vinni. A Kövecs Olaszrizling 2020 érett, telt, kerek, kis krémesség, szép, érett gyümölcs, némi finom ásványosság, hosszú zárás, 92 pont.

Guden Kisbirtok

A Slikker 2021 jó savakkal, kicsit zöldes fűszerességgel jön, fanyar gyümölcs és szép tartás, 86 pont. A Kertmög 2020 érettebb, érleltebb, hordófűszerekkel, kerekebb és tartalmasabb, mélyebb zamatokkal, 88 pont.

Figula Pincészet

A Sóskút Olaszrizling 2021 kicsit bizonytalan illatban, kicsit meszes, kicsit lakkos, citrusos, kortyban feszes szerkezet, ress alma és körte, a végére citrusok, 87 pont. Az Öreghegy Olaszrizling 2018 szépen érlelt bor, barackos, érett citrusos aromatikát hoz, de van benne egy fáradó, földes jegy, ami végigkíséri a kortyot. 86 pont.

Gál Lajos Pincészete

A Szó-lá-ti Olaszrizling Superior 2021 nem okoz csalódást, első borként is élmény, szép gyümölcs, jó savak, némi virág is jön illatba, a korty közepesnél hosszabb, kedves, élvezetes, 89 pont. No de a Gratiae Kántor-tag Olaszrizling Grand Superior 2021 volt a nap egyik csúcsbora, telt, mély, izgalmas volt, érett gyümölcsökkel, csipetnyi mézességgel, fűszerességgel, elegancia, noha nagyon fiatal még, 93 pont. És volt még egy Narancsbor 2020 is az asztalon, ritka hazai példány, tiszta illatú és ízű bor a hamiskás amber wine-ok között, négy hétig volt héjon, viszont nagyon jó anyag lehetett, 70 százalékban olaszrizling, van még benne vagy nyolc másik fajta is, de működött, 90 pont.

Homola Pincészet

Itt is két bor volt a kínálatban, a 100% Olaszrizling 2021 friss volt, könnyed és gyümölcsös, 86 pontra tettem, a Black Olaszrizling 2021 seprőn tartott verzió, krémesebb, testesebb vastagabb bor volt, egész jó arányokkal, itt 88 pontot jegyeztem fel.

Káli Kövek Borászat

Rezeda Olaszrizling Válogatás 2021, gyümölcsös illat, finom fűszerek, jó test, némi krémesség, érett citrusok, alma, körte, pici méz, jó savak. Nagyon jól élő bor, 91 pont. A Köveskál Töltési dűlő 2021 még többet ad, mégy zamatosabb, némi maradékcukor, viszont penge savak, szép mineralitás, sós-fanyar gyümölcsök, citrusok, hordófűszer. Gazdag, élvezetes cucc, eltennénk, 92 pont.

Pálffy Pince

Káli Mál Olaszrizling 2020 tiszta, élénk, jó savakkal, friss gyümölcsök, ropogósság és érettség kéz a kézben, jó passzban van, 91 pont. Káli Fekete-hegy Olaszrizling 2020 fűszeresebb, testesebb, vastagabb, selymesebb érzetű, visszafogottabb savakkal és hömpölygősséggel, kicsit az alkoholérzet most visszafogta, 90 pont.

Somlói Vándor

Egyetlen bor, az is nagyon friss töltés, az Olaszrizling 2022, jó savak, penge, szép gyümölcsösség, még nagyon az elején, úgyhogy betesszük valahova 86-88 közé, de a tartalmassága miatt akár fél év múlva már szívesebben vennénk elő ismét.

Villa Gyetvai Borbirtok

Az Olaszrizling 2022 friss, illatos, több virág, kevesebb citrus, van sav, van tartás, korrekt 87 pontra tettem. A bátyja, az Olaszrizling 2021 hasonló karakter, de lecsillapodva, visszafogottabb az illat és mélyült a zamat, 88 pont.

Villa Tolnay

Két bort kóstoltunk itt is, az Olaszrizling Panoráma 2017 érett, félszáraz, édes gyümölcsökkel, szép érleltséggel, jó arányokkal, nekem 88 pontot megért, míg az Olaszrizling Panoráma 2019 erősebb hordóhatással jön és mintha kicsit gyorsabban korosodna, itt kicsit megbillent a léc, nálam ez 85 pont.

A második helyszínen újabb 9 borászat várta a lelkes borturistákat.

Szent Donát Borkúria

A házigazdánál két friss tétel és két archív magnum volt kóstolható. A Slikker 2019 jó állapotban van, elég telt, fűszeres, érett gyümölcsök, barack, birs, körte, szép ásványosság a kortyban, szép gerince van, jó íve 90 pont, míg a Szent Donát 2019 egyszerre telt, krémes és fanyar, grapefruit és ananász, némi kókuszosság, masszívabb, testesebb, még nem érzem kiteljesedettnek, 89 pont. A 2016-os, magnum tételeknél valahogy megfordult a pontozás, nálam ezek a borok rendkívül jól szerepeltek, A Slikker érett, fűszeres, jó savak viszik még mindig a kortyot, simán 91 pont, míg a Szent Donát beérett, kiteljesedett, elegánsabb, nagy anyag, még mindig sok az erő, de több a harmónia és fineszesebbnek tűnik, egyáltalán nem koros, 92 pont.

Borbély Családi Pincészet

Az Olaszrizling „Fröccsnek is jó” 2021 volt a bevezető tétel, egyszerű szerkezetű, korrekten gyümölcsös, tisztes olaszrizling, de nem több, picit már veszített a lendületéből, 84 pont. A Bács-hegy Olaszrizling 2019 érett, ásványos, sós-gyümölcsös, sárga almás, 86 pont. A Karós Olaszrizling 2018 mézes, érett, telt, pici kesernye, van mélység, vannak hordós jegyek, inkább ászkolásra utaló jegyek, de talán némi fülledtség is, 87 pont.

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Az Olaszrizling 2021 szép, friss, ropogós, jó anyag, van lendülete, citrusos, körtés, jó savakkal, 89 pont, míg az Olaszrizling 2017 szépen érett, de még mindig élvezetes, mézes körte, ropogós zöldalma és érett citrusok, a vége felé is nagyon felvidított, 90 pont.

Csetvei Pince

Játszottunk, a Kő-Papír-Olló 2022 Papír verziója somlói olaszrizling, grapefruit és körte, friss, jó savakkal, még korai véglegeset mondani, de valahol 87-89 között van. A köztes bor egy petnat lett, ami annak ellenére, hogy nem vagyok hívő, korrekt bubis volt, maradjunk ennyiben. A finis a Kő-Papír-Olló 2021 Drágakő volt, ami kőnek indult, de egy különleges édes bor lett belőle. A somlói Szent Ilonáról származik az alapanyag, hetven grammnyi cukor maradt meg benne, igazán barackos, birses, mézes, gránátalmás, sültalmás, ugyanakkor diszkréten sós és van benne sav is. 93 pont.

Dobosi Birtok

Elsőnek egy friss BalatonBor 2022-vel kezdtünk, üde, gyümölcsös, zöldalma, kis egres, citrusok, még van ideje a szezonra formát javítani, a tartalma megvan hozzá, jelenleg 85-87 pont. Nivegy-völgy Olaszrizling 2021 volt a folytatás, telt, érett gyümölcsök, citrusok, alma, némi körte és egy kis édes virág, 89 pont. A Tag Olaszrizling 2020 hozza a formáját, most is toast, vaj, érett sárga gyümölcs, édesérzet, teltség, vastagabb, de arányos szerkezet, 91 pont.

Istvándy Birtok

Itt is volt, de még a tavalyi BalatonBor 2021, korrekt, tiszta, hozza az elvárt formát, 86 pont. A hegyi bor, a fahordós verzió izgalmasabb egy körrel, több bene a badacsonyi tűz, hordófűszer és teltség, jó savak is vannak azért mellette, ez 88 pontra futott be.

Petrányi Pince

Külön öröm volt találkozni Tüske Gyöngyivel, a Pécsi Borozó Csopakra exportált munkatársával, aki már jó ideje a Petrányi Pincét erősíti, nála az első borunk egy Olaszrizling 2022 volt, friss, még épp csak kóstolható, de forgalomban még nincs, 84-86 pont között indultunk. A Hegybor Olaszrizling 2021 meg már gyakorlatilag elfogyott, csak tartály, mégis van némi krémesség, némi fűszeresség, szép gyümölcs, 88 pont.

Skrabski Pince

A Skrabski Vinotéka mellett eddig mindig csak elautóztam, de most végképp meggyőztek, hogy legközelebb meg is állok, nem sietek annyira, mint eddig. Az Olaszrizling 2021 könnyed, gyümölcsös, alma és citrusok, pici kesernye, de csak visszafogottan, jó a korty íve, 87 pont, míg az Öreg Tőkék Olaszrizling 2021 komolyabb, mélyebb, rétegzettebb, érettebb alma, barack, a végén csipet fanyarsággal, szép 89 pont.

Zelna Borászat

Az ábécében utolsó borokat a Zelna mutatta, a Bio Olaszrizling 2022 még nagyon fiatal, de szép gyümölcsöket mutató tétel, 86-88 pont között taksáltuk, viszont a Berekszél Olaszrizling 2020 fűszeres, édes-sós, almás-barackos, ropogós körtés, a közepesnél bőven tartalmasabb és hosszabb anyag. Ide 90 pontot körmöltünk be.

Egy bekezdés a végére: a sor összességében sokkal szebb képet mutatott, mint mondjuk tíz éve, ami tudatosabb borászkodást, jobb fajta és terroir ismeretet is jelenthet. Tisztességes alapborok voltak, de a hegyborok vagy dűlős tételek között igazán kiemelkedő borokra is akadtunk. Nálam vagy 15 bor is a 90 pont vagy felette kategóriába került, ami nem a jószívűségem jele, sőt. Lassú víz partot mos, az olaszrizling megy előre.


Fotókat a szervezőktől kaptunk, köszönjük!