Bár a Borzsongás programok java része Villányban zajlott, péntek délután még kevés látogatót találtunk a borvidék központjában. A kisebb, célzott közönséget érintő programok teltházzal zajlottak, de a pincesoron nem kellett sorban állni.
A Pécsi Borozó által is hangosan dicsért pécsi borvidéki fehérborok közül eddig a legmagasabb pontszámokat, a legtöbb simogatást egy hosszúhetényi bor, Szabó Zoltán 2006-os rajnai rizlingje kapta. A borászt kérte fel zoranka, hogy az IH borklubban mutasson többet a múltjában egykoron, lehetőségeiben még mindig gazdag település boraiból, válogasson egy szép sort örömünkre. SzabóZé megtette, mi megkóstoltuk, kenszei lejegyzetelte.
Spárga vacsorát rendez a Pezsgőház étterem május 6-án (csütörtökön). Minden tavasz és spárga rajongót szeretettel várnak 19 órától.
Előjegyezhető május 1-től a Vylyan Pincészet csúcsbora, a Duennium 2006. A rajongók június 15-ig foglalhatják le a kívánt mennyiséget.
Harmadik alkalommal szervez a Kalamáris Vendégló és a Dunántúli Napló közös gasztronómiai estet, a „Beszélgetés a pécsi gasztronómiai kultúráról – finoman!” sorozat keretében. A rendezvény május 5-én, 18 órakor kezdődik az étteremben (Rákóczi út 30.), a vendégek ezúttal Lisicza István (és borai), illetve Várnai Péter (és ételei) lesznek.
Mintegy 5000 nevezett borral, 44 ország részvételével zajlott idén a bordeaux-i Challenge International du Vin nemzetközi borverseny. A 900 fős zsűri 1218 bort díjazott (222 arany, 451 ezüst, 545 bronz), a több mint 100 magyar borból 42 kapott elismerést (7 arany, 17 ezüst, 18 bronz).
Május 1-én (azaz holnap) megnyílik a Tüke Borház a Tettyén. Mintegy 30-50 féle bort (beleértve a pécsi pezsgőket) kóstolhatnak majd az ide látogatók, és kifejezetten csak a Pécsi Borvidékről származó borokból lehet választani. A borház a Böckh János utca 39/2 szám alatt található, a tettyei palota romoktól 50 méterre keletre.
A Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet úgy döntött, megfőzi a régiót. No csak képletesen, de a múlt héten már a második rendezvényükön kóstoltattak helyi ízeket a népes közönséggel. Korábban a Természetettudományi Múzeumban a sváb ételek csábítottak kóstolásra, most a Kultúrkertben a tolnai ízekből adtak bemutatót. Ez utóbbira sikerült eljutnom, a tolnai borászati konferenciáról (amelyről majd emzé kollégával még adunk bővebb beszámolót) hazajövet még éppen sikerült megkóstolnom a csirkepaprikást és a szerény személyemet mostanság gyakran álcázó sofőrt még némi Heimann Fuchslival is meglepték.
Rendhagyó futóversennyel készülnek Szekszárdon május első hétvégéjén. Az első Borvidék Félmaratonon több mint ezer versenyző áll majd rajthoz, hogy a város központjából elindulva végigfusson hegyen-völgyön, pincétől-pincéig. A félmaraton honlapján már most tehetünk egy virtuális sétát az útvonalain. A városi utcákat domboldalak, lejtők követik majd, a hagyományos frissítőpontokon pedig a vízen túl a helyi borokat is kóstolhatják a versenyzők, miközben zenei együttesek emelik a hangulatot.
Mondhatnánk úgy is, olvasóink kérték. Meg mi is szerettük volna már. Ha a tesztjeink eredménye kóstolható és megbeszélhető lehetne. Mert úgy az igazi, ha van valami utóélete a tesztnek, ha van némi személyes kontaktus, ha találkozunk azokkal az olvasókkal is, akikkel egyébként nem vagy ritkán. Úgyhogy nem is olyan hosszas előkészületeket követően borbemutató vacsoraestet szerveztünk a Pécsi Borozó 2010. tavaszi számának tesztgyőztes borainak. A borokhoz az Enoteca Corso stábja alkotott ételeket. Teltház volt már napokkal a rendezvény előtt, lesz folytatás.