Kérem Várjon!
Cikkek
Arcok: Lovasi András

A kicsi szilvafácska gyümölcséből készült első pálinkáját kezdetben szinte szégyenkezve töltötte vendégei poharába Lovasi András zenész, énekes, de néhány év pihentetés után ma már bátran kínálja. A veteményes kertjét a háza tetején gondozza, és a nagy neveknél többre értékeli a mindennapokban is megfizethető, minőséget termelő, kisebb családi borászatokat.

Schneider Gábor
2013. augusztus 7. 8ó
Cikkek
Egy bor: Bock Pince Pécsi Cserszegi Fűszeres 2012

Lazulunk. Nincs mit tenni. Kánikula van. Harminc. Harmincöt. Celsius. Nehéz összefüggő mondatokat alkotni. Amúgy se megy sokszor, dünnyögik most jóakaróink, de most végképp nem. Csak annyi erő marad, hogy bort nyitunk. Fehér legyen, most az, és ne túl sok. Kezembe akad egy cserszegi fűszeres. Legyen.

zoranka
2013. augusztus 6. 8ó
Cikkek
Kitekintő
A magyarok lelkesen járnak az Adriára, évente közel félmillióan merítkeznek meg a Jadransko more sós vizében. Mi a tavaszt választottuk inkább, no meg a víz helyett gyakrabban a pincéket, éttermeket, hogy aztán ajánlhassunk megbízható, élményszámba menõ helyeket olvasóinknak. Három úti cél tengerjáró borturistáknak.
zoranka
2013. augusztus 5. 8ó
Cikkek
Günzer Tamással a Takler Pincészetben

Szokásos Duplacsavarnak indult ez a riport is, de aztán mégis más lett. Miközben mégsem lett más. A kóstolt tételek kölcsönös megfejtése és a kapcsolódási pontok keresése adta az este vezérfonalát, miközben még ettünk is egy jót. Pécsről indulva kora délután érkezünk Günzer Tamás nem is olyan régen átadott pincészetéhez. Körbenézni nem nagyon van idő, egy karton válogatott borral és a szomjas utazóknak szánt extra üveg rozéval, no meg poharakkal felvértezve már indulunk is úticélunk felé. 

Gűth Ervin
2013. augusztus 2. 13:51:29
Cikkek
Újratöltve, letisztulva

Volt itt vagy hat hét szünet. Mondhatnánk azt is, hogy végtére nyáron nyaraljon is az ember, de nem ezért volt. A folyamatos változás alól nincs menekvés, változnak az igények, emberek, tervek és lehetőségek. Hogy csak néhány példát említsek. Ez a hat hét inkább volt újragondolás, letisztulás, babrálás, gondolati és technikai szinten, rápihenés, átgyúrás. Most benyomtuk a zöld gombot, aki eddig is követte a Pécsi Borozót, szerves folytatást fog tapasztalni, hogy ilyen komolyan fogalmazzunk. A leállást egy kéknyelű kóstolás előzte meg, most visszatekintünk.

zoranka & kenszei
2013. augusztus 1. 11:42:46
Cikkek
Pannon Borrégió TOP25 Kóstolófesztivál 2013

Amikor a rendezvény előtti napon azt láttuk a jegymester-kimutatásban, hogy 178 jegy elővételben elkelt, megszűnt az aggódás, hogy nem leszünk elegen. Aztán másnap záráskor meglett a végleges szám, 320 karszalagot adtunk ki, ennyien még sohasem voltunk TOP25 kóstolón, a bor elég volt, az E78 kellemes hőfokon zsibongott, ha a végére nem fáradunk el, nem is az igazi. De a Sétatérre még eljutottunk, hagyomány ez, bár a Cella Septichorából csak ki kellett lépni a térre, de kellett a lazítás. Huszonöt bor csodálatos élete a Zsolnayban.

zoranka
2013. június 20. 12:06:56
Cikkek
Fabro Pince, Paks

Bár a szekszárdihoz hasonlóan régi hagyománya van a szőlőművelésnek és borkészítésnek a tolnai részen is, maga a Tolnai borvidék még csak röpke tizenöt éves múlttal dicsekedhet. Ha egy kicsit letérünk a „sárga útról” és kiszakadunk a betonutak és panelházak rengetegéből, felfedezhetjük a Tolnai dombság szelíd lankáit, az általuk övezett bűbájos kis falvakat és városkákat, ahol szőlőültetvények és takaros kis présházak sorakoznak katonás rendben, múltat idézve, magukon viselve letűnt nyarakat, szüreteket, fűszeres és bársonyos borokat, beszélgetős délutánokat.

szaboberni
2013. június 14. 08:56:24
Cikkek
Törkölypálinka-sorozat 3.
Sokat tudunk a kadarkáról. Szeretjük is. Borként az egyik legkönnyedebb, emellett legzamatosabb hungarikumunk, rengeteg étel méltó párja az asztalon. Amiből viszont bort készítenek, abból születhet pálinka is!
Petzold Attila
2013. június 13. 08:03:56
Cikkek
Meg egy kis borsot is
Még csak elvétve, de Húsvét, Pünkösd tájékán már néhány hazai étteremben is megjelenik a gidahús az ajánlatok között. Egyre többen gondolják úgy, hogy a kecske a konyhában is nagyobb figyelmet érdemelne. Napjainkban gyakorlatilag csak grammokban mérhető az egy főre jutó éves hazai kecskehúsfogyasztás. Nyilvánvaló, hogy nagy átlagban kaviárból sem eszünk meg többet fejenként néhány gyűszűnyinél, mégis más ezt hallani egy olyan haszonállat esetében, amelyik – hol kisebb, hol nagyobb szerepet betöltve – évszázadok óta része a magyarság történetének. Nyelvészeti kutatások szerint ugyanis a kecske szavunkat még a honfoglalás előtti időkben vettük át más népektől, és valószínűsíthető, hogy a kecsketartás ismerete is ebből a korból származik.
Schneider Gábor
2013. június 11. 15:22:55
Cikkek
Horváth Zoltán, Planina Borház
2012 jó év volt Mohácson. Újra kerül a palackokba királyleányka, a Lárfa küvé pont olyan, mint 2007-ben, a siller a legszebb formáját mutatja, és így tovább. Visszatekinteni, ötévértékelõt kérni megyünk a Pécsi Borozóval szinte együtt indult Planina Borházba. Ami mellett teljesen titokban új „testvérborászat” született.
Mester Zoltán
2013. június 10. 09:22:37
Összesen 2616 db találat. 151/262 oldal.