Több mint tíz éve hagyomány a magyar borvilágban – köszönhetően javarészt a politikától azóta visszavonult borkereskedőnek, Kézdy Dánielnek –, hogy a februárt a furmintnak szentelik, ez ugyanis szépen alliterál és fókuszba állítja a fajtát.
Nyitókép: bor.hu
A furmint a haladók bora, de nem politikai értelemben, hanem úgy, hogy kezdő borfogyasztók számára elsőre nem feltétlenül egyértelmű, mihez kezdjenek vele. Márpedig kezdeni kell vele valamit és nemcsak a vájtfülűeknek, hiszen a magyar borászat egyik legrégebben ismert és használt fajtája a furmint, ami a legnagyobb területen Magyarországon terem még mindig. A tokaji édesborok alapanyagaként nagyrészt Tokaj-Hegyalján, egy kevéske van még a Somlón, Balaton-felvidéken, Balatonfüreden, Zalában, Sopronban, a Mátrában, a Bükkben, Egerben és Pécsen, külföldön a Fertő-tó nyugati partján, Ruszt körül – készül belőle édesbor itt is –, Szlovéniában és Horvátországban a magyar határhoz közel, itt pušipel és šipon a fajta neve. Ugyan Tokajban az édesborpiac globális bezuhanása miatt kényszerpálya is, hogy egyre több száraz bort készítenek, a furmintot azért tartják ma ismét egyre inkább nagyra mindenhol, mert neutrálisabb karakterével nagyon jó termőhelyi bort képes adni, azaz minden borvidéken, településen, akár dűlőben más és más ízek-illatok jönnek belőle.
A pécsi Cornel’s borbárban Szabó Zoltán hosszúhetényi borásszal és Juhász Dániel borszakértővel kóstoltunk végig a hónaphoz illően tizenhárom furmintot, hogy közülük kiválasszuk az öt legizgalmasabbat nektek, nehogy véletlenül melléfogjatok.
Fotó: Bukovics Martin
Gizella Pince tokaji cuvée 2024
Rögtön csalunk, ez ugyanis nem színfurmint, került bele hárslevelű is. Szép hagyományőrzés: korábban a tokaji ültetvények is vegyesen voltak telepítve, hogy aztán együtt szüreteljék le őket. Okkal, a hárslevelű kerekít és strukturálisan is lazít a körző-vonalzós, szögletes, savas, északias hangulatú furminton – nem csoda, hogy sokan a tokaji borvidéken eleve nem száraz furmintban, vagyis fajtaborban, hanem száraz tokajiban, Tokaj Dry-ban gondolkodnak, amibe a furmint mellé hárslevelű is kerül, és akár még más is. A Szilágyi László vezette Gizella Pince mára stabilan a borvidék egyik legjobb borászata lett, ez az alapboruk, aminél jobban kevés tétel képes megszerettetni és felkelteni az érdeklődést nemcsak a furmint, de akár a száraz tokaji borok iránt is. A sorban kóstolhattuk a bor 2021-es évjáratát is, ami még mindig meglepően friss volt: az csak jót jelent, ha a Gizellánál eszerint még az alapborokat is el lehet fektetni. 3950 Ft, Bortársaság
Fotó: Bukovics Martin
Szarka Dénes Mád furmint 2023
Hiába Tokaj a borvidék névadó települése, annak fővárosa egy ideje már Mád, ahol Szarka Dénes a pincéje mellett bisztrót és vendégházat is üzemeltet. Ez a pince alapbora, részben hordót is kapott. Tea, zöldalma, citromhéj, barack, mély szín, nagy beltartalom. Klasszikus mádi karakter a savanyúcukorkás, krétaporos jegyekkel. Kiváló szerkezet, mesterien használt, valóban háttérben maradó hordóhatás, kerek az egész sztori. Egyszerre szórakoztatja a feketeöves fajta- és terroirbuzikat, de egy mezei laikus is örömét lelheti benne. Felhasználóbarát, 10 euró alatti árával egy termőhelyi klasszikus bármelyik kultúrkörben ajándéknak tekinthető. 3990 Ft, Radovin
Fotó: Jobbágy Kornél
Planina borház furmint reservé 2021 / Szabó Zoltán pécsi ófurmint 2018
Horváth Zoltán Mohácson csak ritka évjáratokban készíti el a pince szuperprémium-sorozatát, 2021 ilyen volt, a botritisz alaposan beleharapott ugyanis a furmintjába, ami eleve be is töppedt. Illatában olyan, mintha egy édesbort kóstolnánk, holott közben teljesen száraz a bor: aszaltkajszis, mazsolás karakter, buja asszociációk illatban, ízben és a hosszú lecsengésben is, mindezt szépen kísérő savakkal. Sajnos nincs már kereskedelmi forgalomban, mert elfogyott – hasonló karakterű furmintot, sőt, ófurmintot a kóstolót tartó Szabó Zoltán pincéjében lehet kóstolni 2018-ból, az a bujaságot annyira kimaxolja, hogy leginkább a pantelleriai száraz zibibbókhoz lehetne hasonlítani, hiába, Pécs már a Dél. Érdemes írni a borásznak, mert már csak 40-50 palackja van belőle.
Fotó: Bukovics Martin
Bott Pince Csontos furmint 2021
Bodó Judit ikonikus figurája Tokaj-Hegyaljának, pincéje a borvidéki élvonal megkerülhetetlen szereplője, konkrétan rajongóik vannak, az általuk faggatott dűlők az azokból készült dűlőszelektált borok miatt – btw Tokajé a világ legrégebbi dűlőklasszifikációja, Bél Mátyás a Rákóczi-féle szabadságharcot követően évtizedekkel beelőzte Portót, ezt aztán Alkonyi László a 2010-es években rekonstruálta, de a borvidék nem igazán akart érdemben tudomást venni róla – ugyancsak ikonikussá váltak. Az Olaszliszka-Erdőbénye-Tolcsva-háromszögben található Csontos-dűlő bora a Bott-szortiment egyik csúcsa. Mindene a helyén van, noha furmint, mégis kedves, szájat betöltő krémesség, lekerekedett, finom illesztések, rétegzettség, nemzetközi szinten is értelmezhető bor. 8000 Ft, Winelovers
Fotó: Bukovics Martin
Disznókő 1413 tokaji szamorodni 2021
Mivel a furmint igazán nagyot továbbra is édesborok alapanyagaként tud dobbantani, hogy ezt meg lehessen tapasztalni, bizony mindenki megérdemli ezt a 100%-ban furmintból készült édesbort, amit a Disznókő a pincének és a szőlőterületük nagyrészének helyet adó dűlő első írásos említésének évéről nevezett el. Klasszikus tokaji botritiszes illat: aszalványok, de semmi bujaság, inkább hűvösség, ami pluszban izgalmassá teszi. Ízben méz, vanília, ananász, körte. Ugyan 150 g/l a cukortartalom, ami az öt- és hatputtonyos aszúk szintje – és igen, több, mint a kólában –, ezt azonban a magas savak miatt nem érezni: ez Tokaj egyik csodája, az itteni édesborok nagyságának egyik fő oka. 7350 Ft, Bor-Pont
A szerző amellett, hogy Hosszúhetényben művel szőlőt, a közép-európai és balkáni dolgokkal foglalkozó Gemišt hírlevél alapítója, ez a cikk is ott jelent meg elsőként.