Kérem Várjon!
Cikkek
Nemzetközi mavrud nap
Bulgária útinapló 4.nap
Ercsey Dániel
2022 November 18.

Eljött a nap, hogy megünnepeljük a mavrud szőlőfajtát, aminek a nevét a laptopom helyesírás ellenőrzője minden alkalommal davrudra változtatja. Sok borleírás, de nem lesz benne egyetlen mavrud sem…

Mirjana Maksimovic szerb borszakíróval az International Mavrud Day-en (fotó: Ercsey Dániel)

Normális időben kelek, elsőnek érek le reggelizni, bevallom kicsit már unom a rántottát és a csokoládéval töltött péksüteményeket, úgyhogy gyümölcsjoghurtot választok, hozzá pedig csokoládés kukoricapelyhet, ami egy darabban, cementálódva mozdul a tálban. Sebaj, faragom-aprítom a tömböt, a felszolgálók nagy derültségére.

A konferencia nem a hotelben van, busszal visznek bennünket a légvonalban csupán 1km-re lévő helyre, a lengyel srácnak van igaza, aki előtte utánanéz a Google Maps-en és inkább gyalog megy. A program impozáns, legalábbis szépen csillog, de gyorsan kiderül, hogy a kötelező körökön kívül senki nem akar energiát fektetni a dologba. Nem irigylem a szervezőket, ők tényleg kitettek magukért! A spanyol-katalán borturizmus szupersztár húsz percen át csak bemutatkozik, aztán néhány semmitmondó közhely után megköszöni a figyelmet, mindezt olyan hangszínnel, hogy többen horkolni kezdenek a hátsó sorokban. A mindig fiatalos Caroline Gilby MW-t kitüntetik, ő lesz a „Mavrud Barátja“ díj egyik büszke birtokosa, nagy az öröm, tapsvihar. Igaz ami igaz, az elmúlt évtized bolgár szemmel legfontosabb boros könyvét ő írta ékes angolsággal, bemutatva Bulgária és Románia borászatát.

Fotó: Ercsey Dániel

Végül én is sorra kerülök, „kerekasztal beszélgetés“, egymás mellé kitett székekkel, szemben a közönséggel, két MW és egy fantasztikus osztrák borszakíró nagyágyú mellett. Mit tehet ilyenkor az egyszerű magyar borszakíró? Szakít a nemzetközi hagyományokkal és őszintén elmondja a véleményét!! Pechükre szegény bolgárok megkérdezték, hogy mi lehet szerintem az üzenete a bolgár bornak a világ felé, mire én egy történettel válaszoltam, amiben elmeséltem az első két napomat az országban, ahol kizárólag édes vörösborokat kaptam a poharamba. Tudom-tudom, ez nem „fájndájnjng“ de éppen ezért fontos, hogy a turistacsapdákban, a látványosságok mellett ilyeneket kap a sokmillió turista, nem? Tudjátok, a borkultúra a kocsmákban kezdődik…

Döbbent csönd, majd felhördülés, dühös bekiabálások és eltorzult arcok vs. lelkesen gratulálók a szünetben. Emlékszik még valaki arra, hogy volt két MW a beszélgetésen?

Amúgyis furcsa egy olyan boros konferencia ahol nincsenek mesterkurzusok és kóstolók, úgyhogy a büféebéd után kihagyom a városnézést (ismét) és visszasétálok a hotelbe.

Pólók, könyvek, zacskók... (fotó: Ercsey Dániel)

Este aztán, miután lecsillapodtak a kedélyek és nem vonták vissza a vacsorameghívásomat, örömmel csatlakozom a csapathoz a Niko’las étteremben, ahol a Bolgár Független Szőlőművesek és Borkészítők Szövetsége (vagy mi) a házigazda. Ez úgy néz ki, hogy mindenki ehet, van egy menü, amit kapunk, miközben az étterem bejáratánál és a terem végében van egy-egy asztal, ahol a jelen lévő sok-sok termelő majd összes bora ki van állítva, lehet szabadon töltögetni, kóstolgatni. Patt helyzet, ha eszem, akkor nem tudok normálisan kóstolni, ha kóstolok, akkor lemaradok az egész vacsoráról. A borszakírók többsége az utóbbit választja. Én magam a bejárati ajtó melletti „fehérboros asztal“ mellett ragadok le másfél órára, akkurátusan megkóstolom az összes bort és mindről jegyzetet írok egy lapra. A csúcs megint a lengyel srác, nem tudom hogy csinálja, de az este végére ő a vörös asztallal is végez, megkockáztatom egyedüliként a csapatból.

Az ételek közül egyedül a desszert kelti fel a figyelmemet. Mit szóltok?

Következzenek hát a bolgár fehérborok (és néhány rozé):

Chateau Burgozone viognier 2021

Közepes citrom szín. Édeskés illatában pici vanília, körte és érett alma, kevés fehér virág. Kóstolva sok fehér húsú gyümölcs és lendületes savak, közepes test és lecsengés. Szép kezdés! 88/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Chateau Copsa misket AXL 2021

Közepes citrom szín. Friss és könnyed hangulat orrban, főleg citrusokkal de már itt is érezhető fás jegyekkel, ez utóbbi a kortyban határozottabbá válik. Citrus és hordó viaskodik benne. 84/100 pont

Chateau Avli gewürztraminer 2021

Közepesnél mélyebb citrom szín. Az illat egyáltalán nem traminis, inkább mintha battonage technológiával készült volna, vajas, enyhén citromos. A korty a fajtára jellemző lágysággal nyit, jázminnal és túlérett barackkal búcsúzik. 85/100 pont

Stratsin grenache blanc & vermentino Soulmates 2021

Halvány citrom szín. Visszafogott illatában pici virág, pici citrom. Lendületes savakkal nyitja a kortyot, elegáns szerkezettel, de visszafogott ízképpel. 86/100 pont

Stratsin sauvignon blanc Soulmates 2021

Halvány citrom szín. Illatában abszolút fajtajelleg, fű, csalán, ananász. Feszes, ropogós, friss és ásványos benyomást kelt, zöldfűszeres, csalános jegyekkel a kortyban. A lecsengése hosszú. 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Chateau Copsa sauvignon blanc Arlecchino 2021

Közepes citrom szín. Új-zélandi stílus, egzotikus gyümölcsökkel díszítve. Közepes test, élénk savak, sőt, egy kicsit talán savhangsúlyos. A lecsengést ennek megfelelően a citromos ízek uralják. 86/100 pont

Chateau Burgozone Iris 2021

Közepes citrom szín. Illatában a barack és az alma mellett pici menta és egy kis kukorica is felbukkan. Széles korty, jó savak, fehér húsú gyümölcsök a kortyban. Hosszú lecsengéssel búcsúzik. 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Maryan dimyat Sense of Tears 2021

Halvány citrom szín. Visszafogottan elegáns illatában főleg fehér húsú gyümölcsök, az ízben felismerhetően zöldalmás jegyek. Viszonylag egyszerű, könnyed és rövid, jó savakkal. 84/100 pont

Zlaten Rozhen White Sand 2021

Földes, céklás illat, az ízben pedig egyszerű és citrusos. Nem tudom mi történhetett ezzel a borral, nincs másodpalack. 77/100 pont

Borovitza Top of the Hill 2019

Rousanne, Marsanne és Rkatsiteli házasítása. Közepes citrom szín. Illatában első blikkre virágok, aztán pici föld és citrusok. Közepes test, élénk savak, feszes tanninok. Ásványos és sósan citromos egyszerre, érdekes bor! 87/100 pont

Borovitza Bel Muj 2020

Közepes citrom szín. Gyógynövényes illat, aztán ahogy nyílik széna és reszelt alma bukkan fel, kevés füsttel a háttérben. Egyértelmű oxidáció, nem áll jól neki. 79/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Bratanov chardonnay Belloslava 2019

Mély citrom szín. Mély és komplex illat, benne körte és vaj, alma és vanília, pici füsttel a háttérben. Széles korty, nagy test, vibráló savak, érezhető battonage. A fa még intenzív, de szépen jönnek a citrusos aromák is a vanília mellett. 89/100 pont

Ivo Varbanov La Belle Excentrique 2013

Mély citrom szín. Ízben érett alma, sárga húsú gyümölcsök, tea, aszalványok. Közepesnél nagyobb test, kerek savak. Érett és elegáns, a hosszú lecsengésben pemetefűvel és negróval. 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Rossini Orange gewürztraminer 2019

Közepes arany szín. Kirobbanóan élénk illatában rózsa, körte, sárgadinnye. A test közepes, élénk savak vibrálnak a kortyban, olyan mint egy szatén kendő. Az ízben keleti bazárok hangulata, sós citrom és jázmintea, sok rózsa a lecsengésben. Wow! 91/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Rosalea rosé 2021

Halvány lazac szín. Illatában eper és mangó. Közepesnél vékonyabb test, jó savak, érett gyümölcsös ízek, körtés-epres lecsengés. 84/100 pont

Stratsin rosé Soulmates 2021

Halvány lazac szín. Illatában cseresznye és tejszín, a test közepes, a szerkezet elegáns, a savak élénkek. Szép gyümölcs-fűszer arány, jó fajtaválasztás (syrah és grenache), hosszú lecsengés. 87/100 pont

A végére aztán maradt egy vörösbor is, ezzel vezettük le a sok izgalmat:

Chateau Burgozone pinot noir 2020

Halvány rubin szín. Illatában málna, eper és cseresznye. Kóstolva könnyed és élénk savú, sok piros bogyós gyümölccsel és közepes lecsengéssel. Best buy! 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

A Bulgária útinapló sorozat további részeit itt találjátok meg: 1.rész2. rész3.rész4.rész5.rész6.rész7.rész8.rész