Kérem Várjon!
Cikkek
Nem csillog, de arany
Prantner Pince, Szekszárd
Győrffy Zoltán
2022 September 13.
Egy karton bor, az talán jól bemutatja, merre is tart egy pincészet. A szekszárdi Prantner-borokat jó ideig követtem, de idén én is meglepődtem, amikor úgy nyerték el a legeredményesebb pincészet díját a borvidéki borversenyen, hogy megnyerték a fehér, rozé és vörös kategóriát is. Ilyenre nem is emlékszem, volt-e példa korábban? Szóval hat bor, jöhet!

A Prantner Pincészetről elég rég írtunk már, de boraikat kóstolgattuk az évek során azért, külcsín, beltartalom fejlődött, tavaly egy új feldolgózót és borászatot is felavathattak a Zápor utcában, talán valahol ezt a részt hívják Parásztának, de ebben biztos nem vagyok. Szurdikból itt van bőven, de az bizonyos, nagyon szép a kilátás is innen, meg takarosra sikeredett a borászat és a kóstolópince is.

Na de következzenek a borok. A szekszárdi borvidéki borversenyen a Syrah 2019, Olaszrizling 2021 és a Rose 2021 bizonyult a legjobbnak a nem könnyen legyőzhető mezőnyben. A rozé a Pannon Borrégió Top25-be is bekerült. A hatos kartont egy baráti borkóstolós estén vettük elő, az első felében a medence szélén és a medencében kóstolva, augusztusi hőség volt, az OIV talán megbocsát, a vöröseket már komolyabbra véve a sztorit asztalnál, a teraszon.

Prantner Rozé 2021

A nagy melegben a rozé pukkant először. 100% Kékfrankos, a Leányvárból és a Saul-völgyből. Lassan nyílik, kell neki kis idő, míg mutatja az illatokat. Piros bogyósok. Nincs tuttifrutti, annál tisztábban gyümölcsös, olyan mint egy igazán friss meggymálna, ahogy megtévesztésre alkalmas módon nevezik sok helyütt. Kortyban kicsit vastagabb, pici bubi is érződik, de bírja a szódát is, persze, hogy a rozéfröccs-teszt sem maradt el. Jó tartás, jó savak, van hossza is, de az áprilisi versenyen biztos több energia volt még benne. 86/100 pont. 1690 Ft.

Prantner Olaszrizling 2021

Ezt vártam nagyon, egy jó kis olaszrizling a szekszárdi löszről. Most egy könnyed verziót kaptunk, friss, fehér gyümölcsök, némi nem túl illatos tavaszi virág, aztán kortyban is alma, barack. Kis fanyarság van benne, jó savak, közepes lecsengés. Citrusok, talán pomeló. hagyjuk nyílni, jót tesz neki, ha nem hűtőhidegen esünk neki. Jól összerakott, fajtajegyeket is mutató, korrakt szekszárdi fehér. 87/100 pont.

Prantner Rajnai Rizling 2021

Talán az egyetlen bor a sorban, ahol volt némi csalódottság bennünk. Bár a fehéreket egy majd később megénekelendő párossal kóstoltuk össze, talán kicsit másra vágytunk, viszont egy nagyon korrekt, friss fehéret kaptunk. Barackos, könnyed, kortyban kicsit vékony, az utóízben itt is van némi grapefruitos fanyarság-érzet. 85/100 pont.

Prantner Szekszárdi Bikavér 2020

A legszekszárdibb illat, piros gyümölcsök, éretten, de lendületesen, mellette fűszeresség, pici hordó is, behízelgő rögvest. Az összetétel: 45% kékfrankos, 16,6% cabernet sauvignon, 16,6% cabernet franc, 16,6% merlot, 5% kadarka. Kortyban érződik a test, a bársonyosság, de van sav, van feszesség, a hordófűszerek ott vannak, de erősebb a gyümölcs, az élet, a fesztelenség. Nekem bikavéres hangulat. 90/100 pont. 3490 Ft.

Prantner Cabernet Sauvignon 2019

A hordófűszeresség mögött egész határozott feketeribizli. Ez persze jön kortyban is, némi szederlekvár és aszalt szilva társaságában, pici bors, sokkal több cassis. Vastag struktúra, határozott tannin, hosszú lecsengés. Elég komplex, még mindig elég fiatal bor, ami még bőven bírná a palackérlelést. 91/100 pont. 3490 Ft.

Prantner Cabernet Franc 2019

Akárhogy is nézem, biztos velem van a baj, de nekem ezen a tájon elég gyakran a cabernet franc libben a csúcsra. Tiszta, érett gyümölcsök illata, szeder, áfonya, meggy, amire frissen reszelt étcsokoládé-forgács kerül. Gazdag és buja. Nem biztos, hogy tökéletes, de van kisugárzása, van csábítása. Tannin van bőven, nem kevés az alkohol, de semmi sem lóg ki, nem túl sok, és ráadásul hosszú érlelési potenciálal bír. Elegáns és behízelgő egyszerre, s mindezt hosszasan bizonyítja. 92/100 pont. 3390 Ft.

Fotók: prantnerpince.hu és a szerző felvételei

banner
Legfrissebb
banner