Kérem Várjon!
Cikkek
Mindenki rozét akar inni
Pécsi Borozó Rozé Teszt 2021
Győrffy Zoltán
2021 July 09.

Megcsúsztunk, kedves olvasók, bizony a tervezetthez képest egy jó hónappal később jelenik meg rozé tesztünk eredménylistája és összefoglalója. De most épp kánikula van, egyre több rozéfröccs fogy, mi pedig megmutatjuk, a kóstolócsapatunk véleménye alapján mely rozékat érdemes mindenképp a poharunkba tölteni.

Alapvetően magyar borvidékek rozéborai érkeztek be a tesztre, összesen 75 tételt töltöttünk a zsűritagok poharaiba, 60 bekerült az összefoglalóba, 23 pedig aranyérmes minősítést kapott. Ha ezt nézzük, akkor ez egy egész szép eredmény. Nemrég egy másik borverseny kapcsán mondtam el, az ezüstérem már nagyon szépen csillog, az arany pedig legyen valóban arany, kiemelt, nagyon izgalmas, nagyon jó bor.

Magyarország rozéország, nem igazán van még egy olyan állam a Föld nevű bolygón, ahol ennyi rozé fogyna. Minden évben elhangzik, hogy elértük a tetőzést, most már csökkenni fog az eladott rozépalackok száma, de nem látjuk a hullámtörést. Sőt, egyre több pincészet készít fajtarozékat, megjelentek olyan válogatások, ahol a fröccsbor kategória fölé céloztak eggyel-kettővel legalább.

Apropó fröccs: a rozéfröccs hungarikum, ennek megfelelően a magyar rozék jelentős százaléka eleve fröccsre van optimalizálva. Nem feltétlen baj ez, de mi szerettük volna azokat is értékelni, amelyek picit többet mutatnak és önálló borként szeretnének érvényesülni.

Sokan próbálkoznak válogatásokkal, más típusú rozékkal, nagyobb beltartalmat adni, kitörni a beskatulyázott ízvilágból. Volt ahol ez jobban sikerült, másutt talán kevésbé, de jó látni, hogy egyre több borász látja a bort a rozéban és nem csak a cash-flow javítására készített terméket.

A nevezettek közül a 86 pontos vagy afelett teljesítő borokról leírás is született. A 80 pont felettiek csak listában jelennek meg, ezeket a borokat is ajánljuk értelemszerűen. Hiszen az alapelvünk továbbra is: 80 pont felett már minden bort bátran kóstolunk, azzal örömmel kínáljuk vendégeinket, mindegyik bor vállalható tétel. Ami biztos: mindig van lehetőség válogatni és kóstolgatni, a személyes ízlés és az a bizonyos pénztárca szabhat csak határt.

Top10 magyar rozé a Pécsi Borozó szerint:

90 pont

Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2020 (Kunság)

Az éppen nyíló rózsabimbó színe. Illatában elegáns gyümölcsösség, mély és komplex, de közben nem súlyos és túlzó. Kóstolva olyan, mint egy nagyon elegáns nő, visszafogott parfümmel, kosztümben. Semmi sem lóg ki, tökéletesek az arányok, szép a gyümölcs, hosszú a lecsengés. Új etalon a rozék világában!

1490 Ft, Pannon Borbolt


90 pont

Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé 2020 (Kunság)

Málnás színvilág, közepesen intenzív illat, ami fokozatosan nyílik, egyre szebb és egyre több. Piros gyümölcsök, kis virágosság, egyszerre könnyed és elegáns. Friss savak, jó lendület, karakán és karakteres, úgy kerek és puha, hogy egy pillanatra sem unalmas. Magában kóstolva élmény, de ne féljünk szódával felhúzni, a nyári melegben ideális.

1190 Ft, borbolt.hu


89 pont

Vida Péter Tündérrózsa Rozé 2020 (Szekszárd)

Kedves, behízelgő illat, sok gyümölcs, eper-szamóca vonalon indul el, elég komplex a korty, szaftos piros gyümölcsökkel, tartalmas. Van benne egy fűszeres szál, ami szépen egészíti ki az érett gyümölcsösséget.

1490 Ft, Pannon Borbolt


89 pont

Bodri Pincészet Orsi Rozé 2020 (Szekszárd)

Intenzív illatokat kapunk, piros gyümölcsök, szamóca, málna, sőt szedermálna, még mielőtt teljesen beérne. Kortyban elég jó savak adják a ritmust. Egy kicsi szörp, egy kicsi kertben szedett gyümölcs, populáris és harmonikus, nem lehet belekötni.

1600 Ft, A pincészetben


89 pont

Szentpéteri Borpince Kadarka Rosé 2020 (Kunság)

Hamvas rózsa színe a pohárban. Illatában szép fűszerkészlet, zöldfűszerek és édes fűszerek, cseresznye és szamóca. Kóstolva közepes test, kerek savak, rendkívül elegáns szerkezet. Az ízképben tejszínes eper, pici cukorkás jegy, olyan mint egy visszafogottan elegáns nő. A lecsengése közepesnél hosszabb. Fineszes, sejtelmes, izgalmas.

1300 Ft, A pincészetben


88 pont

Koch Csaba Néró Rosé 2020 (Duna borrégió)

Málnás cukorka szín és málnás cukorka illat első blikkre, de utána azért szamóca és eper is előbukkan, édeskés fűszerekkel. Kóstolva közepes test, elegáns szerkezet, élénk savak, az ízben sok érett piros bogyós gyümölcs. Lehengerlő karakter, emlékezetes bor, szívesen innánk bármikor!

1390 Ft, Pannon Borbolt


88 pont

Vesztergombi Pince Rosé 2020 (Szekszárd)

Intenzív illat, bogyós gyümölcsökkel. Könnyed korty, jó savak, pici buborék, van benne lendület, elég hosszú is a korty. Bármikor működhet, friss, üde, egyenes, de van benne annyi elegancia, hogy a fröccsön túli világot is megcélozza.

1490 Ft, Pannon Borbolt


88 pont

Bodri Pincészet Rozi Rozé 2020 (Szekszárd)

Halvány hagymahéj szín, paprika és bodza és némi faeper, no meg erdei szamóca jön illatában. Kortyban jó savak és könnyed gyümölcsösség társul. Jóivású, könnyű kortyú, friss gyümölcsökre hangolt rozé.

1590 Ft, Pannon Borbolt


88 pont

Prantner Pince Rosé 2020 (Szekszárd)

Illata közepesen intenzív, piros gyümölcsök, aztán ízben erősödik fel, sokkal szélesebb kortyban, őszibarack és málna között mutat be szép, érett gyümölcsösséget. Pici kesernye a korty végén.

1590 Ft, Pannon Borbolt


88 pont

Paulus Molnár Borház Gold Rosé 2020 (Mór)

Kirobbanóan szép, intenzív illat, tutti-frutti, földieper, aztán egzotikus gyümölcsök, mangó, maracuja. Pompás zamatok követik, abszolút hozza az illatkaraktert, jól kimért szénsav frissíti tovább. Egyensúlyos, szép korty.

1390 Ft, Pannon Borbolt


Még ötven rozé a PDF-ben, letölthető, böngészhető!

banner
Legolvasottabb
banner
Legfrissebb
banner
banner
Programajánló
2021. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
2021. 11. 05. 18:00 - 22:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
6
7
8
9
10
11
12
13
2021. 11. 13. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
14
15
16
17
18
19
2021. 11. 19. 19:00 - 21:00
Pasarét Club Budapest, Budapest
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
banner
Programok
banner