Úgy terveztem, lesz majd több cikk, de végül egy hosszabb boros beszámolóvá sűrűsödött össze. Ercsey kolléga már úgyis írt több cikket erről, járt házibuliban, albán mesterkurzuson, elvittem Tito sírjához, a házigazdák meg Palicsig is megutaztatták, de nem bánta.
Fotó: vinoifino.rs
Sőt, még Bukovics Martin kolléga is végigkóstolta a belgrádi borvíziót és kiválasztotta öt kedvencét.
Sok már nekem nem maradt, mint megírni, kik nyertek a borversenyen és kiemelni egy-két emlékezetesebb pillanatot...
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
Az Open Balkan kapcsán tavaly már megírtam, ez a kezdeményezés a szerb, albán és észak-macedón kormányok közös projektje, aminek egyik leglátványosabb megjelenési formája a Wine Vision.
Fotó: vinoifino.rs
A Vinexpo, Vinitaly és ProWein után a negyedik legnagyobb boros rendezvény tavaly több tízezer látogatót vonzott, több ezer üzleti találkozót eredményezett és hatszáznál több kiállító termékeit vehettük szemügyre, no meg kóstolhattuk is meg a borokat és egyéb alkoholos italaikat is - külön részleg volt ugyanis a rakijának, avagy pálinkának. Az Open Balkan Wine Trophy-val indult a program, ahol mintegy 800 bor versenyzett a díjakért. A győzteseket keretesünkben találjátok meg, a legtöbb díjat a házigazdák zsebelték be, ami nem véletlen, valóban itt a legtöbb a borászat és a legjobb az átlagminőség. De Szerbia még mindig fejlődő borpiac, a helyi termelés a fogyasztás felét sem adja, így nagyon sok külföldi pincészet is szerencsét próbál Belgrádban.
A rendkívül jól szervezett borversenyen bírálva azt is megtapasztalhattuk, hogy vannak kifejezetten izgalmas fajták és borvidékek ebben a három országban, amelyekre érdemes lesz odafigyelni, egyikről-másikról majd később lesz még szó.
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
A borverseny két napját követően három napig a borvásárt jártuk, no meg azért a városra is jutott némi idő. Három mesterkurzus-élményt osztok meg most, ezek közül kettő valóban official masterclass volt, a harmadikat meg mi rögtönöztük a pincészet standjánál.
Marjan Simčič a szlovén borászat meghatározó figurája, aki a Goriška Brda régióban tevékenykedik, bortermelésének jelentős része exportra megy, a világ minden jelentős borfogyasztó országában ott van, elsősorban a csúcséttermekben. Brda a szlovén-olasz határon található, a túloldal Collio régió, a szőlőterületei mindkét országban megtalálhatók, ezeket igyekeztem is jelölni.
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
Rebula 2020 (Brda): Ez egy 68 éves ültetvényről származó, macerált fehérbor, ennek ellenére könnyed, citrusos, zöldalmás kegyekkel, de van benne némi fűszeresság és fanyarság is, finom ásványosság. 89/100 pont.
Pinot Noir Cru Selection 2020 (Brda): Szép gyümölcs, cseresznye, áfonya, kökény, épp egy kevés meggylikőr és narancshéj. Hordófűszeresség jelen van, de nem túlzó. Jólesik belekortyolni. 90/100 pont.
Pinot Noir Breg Cru 2018 (Brda): Egy masszívabb, fűszeresebb, rendkívül elegáns és kerek, meggy, kékáfonya, cseresznye. Az ültetvény 46 éves. A bor 92/100 pontos.
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
Merlot Cru Selection 2018 (Brda): Korrekt, fajtajelleges, szép bor, nincs vele gond, ezen az estén sok volt a pazar tétel. 88/100 pont.
Merlot Trobno Cru 2018 (Brda): Érett szilva, sötét bogyós gyümölcsök, dohány, édesfűszerek. Némi lekvár, érintésnyi bőr, lágy és gazdag aromatika. Viszont vannak savak, van hossz, van maradandóság. 91/100 pont.
Numerals Unico M 2016: Cabernet franc 50%, cabernet sauvignon 25% és merlot 25%. Elegáns bor, harmonikus tanninokkal és remek arányokkal. Áfonya, rózsabors és málna, plusz fűszerek, szegfűszeg, kávé és vanília. Harmónia, egyensúly, szépség, fűszer, elegancia, feszes struktúra. 94/100 pont.
Vranac Pro Corde 1999: Érett, dohány, bőr, illat lassan nyílik, kortyban egész jól élvezhető, sav meg van, némi szárított bogyós gyümölcs is felsejlik, de alapvetően egy érett, a csúcsán túlbillent tétel. 86/100 pont.
Vranac Pro Corde 2003: Kerekebb, gyümölcsösebb. Egész jól működik, szépen nyílik, ez meg inoxos tételek közül való. 88/100 pont.
Vranac Pro Corde 2007: Itt már van hordóhatás. Teltebb, komplexebb, több érett gyümölcs, bársonyos korty, bakelit és fekete bogyósok. Kávé. Füstölt szilva. 91/100 pont.
Vranac Pro Corde 2011: Massziv test, hasonló karakter, mint 2007, de picit kevesebb elegancia. 90/100 pont.
Vranac Pro Corde 2013: Itt valamiért sokkal érettebb arcát mutatja, fügés, dzsemes. 87/100 pont.
Vranac Pro Corde 2016: Erőteljes, krémes, feketekávé és étcsoki, némi bőr, van hossz és szépen tartja magát. 88/100 pont.
Vranac Pro Corde 2020: Fűszer, szaftos gyümölcs, grafit, csoki, finom cserzett bőr. Jól strukturált, tartalmas bor. 90/100 pont.
Vranac Pro Corde 2005: Az első barrique tétel. Nem véletlenül került a végére, a legszebb tétel, komplex, élvezetes. Tartalmas, élő, friss hatású. 92/100 pont.
És ha már Szerbiában vagyunk, az egyik kedvenc szerb pincészetem teljes sorát is végigkóstoltam, pár kedves lengyel és amerikai kollégával együtt. Nagy különbség nem volt az értékelésekben sem. A Matalj pincészet a negotini borvidéken gazdálkodik, ami a szerb-román-bolgár hármashatárhoz közel található, a Duna mellett. Ez a vidék ma a caberrnet sauvignonokról híres, pedig egykoron itt volt a kadarka egyik fontos termőhelye. Ma épp a Matalj pincészet igyekszik visszatelepíteni és bort készíteni, hamarosan érkezik is az első kadarkájuk. Addig is remek, sőt még annál is remekebb a cabernet sauvignonjuk...
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
Sauvignon Blanc 2022: Zöldes, de érett gyümölcsök, egres elsősorban, joivású, korrekt bor. 88/100 pont.
Bagrina 2022: Egy régi szőlőfajta visszatérése. Virágos, barackos, kajszi,, plusz jázmin és hársméz, ugyanakkor ásványos, minimális hordófűszer is felbukkan, mély, hosszú, rendkívül szép bor. 92/100 pont.
Chardonnay Terasa 2022: az egyharmada volt barrique hordóban, ezt hozza is a fűszeressége, de nincs túlzás, jók az arányok, szép test, izgalmas tétel. 89/100 pont.
Dušica 2022: A rozé alapanyaga merlot 50%, plusz gamay és cabernet sauvignon. Korrekt, egyszerű, kicsit gumis. 86/100 pont.
Bukovski Cuvee 2020: Ez a házasítás az egykori negotini vörös receptje nyomán készül, még épp a kadarka hiányzik belőle, most prokupac 70% és začinak 30%. Izgalmas, jó test, van hordó, de a gyümölcs éretten határozottabb, bogyósok, szilva, meggy, lehet befőtt, lehet likőr, édes és sór lecsengés. 91/100 pont.
Kremen Cabernet Sauvignon 2020: Van benne 10% merlot is. 12 hónap barrique. Illatban áfonya, szeder, menta, némi dohány. Kortyban feszes, jönnek a bogyósok, van kis étcsoki, élvezetes, de még nagyon fiatal. 90/100 pont.
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
Zemna Rezerva 2020: Cabernet sauvignon 85%, cabernet franc 15%. Folyóhomokos talajról érkező válogatás tétel. Érett, édes gyümölcs, szeder, málna, fekete cseresznye, fűszer, elegáns test. Friss és ásványos korty, nagyon fiatal még, nagy potenciál, 94/100 pont.
Kremen Kamen Cabernet Sauvignon 2019: Nagy test, feszes struktúra, sok gyümölcs. Érett szilva, érett meggy, plusz némi cassis és szeder. Kortyban jön csokoládé, cappuccino, no meg gazdag, selymes tanninok. Ebben is ott vibrál az a pici sós-kovás ásványosság, ami szinte mindenegyik tételben. Hosszú, emlékezetes, kiemelkedő bor. 95/100 pont.
Crna Tamjanika 2022: "Az édes vörös." 70 gramm maradékcukor. Illatában rózsa, jázmin, szegfű, szamóca. Kortyban édes, jó savakkal, érdekes aromatika és elég komplex bor. 89/100 pont.
És akkor volt még persze rengeteg élmény, több száz kóstolt bor, például szlavón vörösborok válogatása a Graševina Croatica standján, ahol Željko Garmaz borszakíró, újságíró, az újlaki Tramini Fesztivál alapítója mesélt a borokról és készítőikről.
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
Vagy Novak Djoković borai, amelyek standján mindig nagy volt a tömeg, még ha a neves teniszezővel mi nem is futottunk össze, de a borok egész korrekt, világpolgár tételek voltak.
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
Vagy az izraeli standot is említhetném, ahol végigkóstoltam elég sok tételt és meglepően szép borokkal találkoztam, elsősorban a fehérborok okoztak meglepetést.
Fotó: Győrffy Zoltán / Pécsi Borozó
Összegezve: Belgrádba mindig érdemes egy kirándulást tenni, de a borrajongóknak különösen novemberben, hiszen 2024-ben november 21-24. között rendezik meg ismét ezt a borvásárt, borversenyt, megaboros attrakciót.